Vliegende mieren in huis bestrijden

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

Je zit op de bank rustig naar de tv te kijken wanneer je wordt lastig gevallen door een vlieg. Althans…is het wel een vlieg. Nee het is een mier! Wees gerust, het ligt niet aan jou, vliegende mieren bestaan. Dit zijn gewone mieren, maar het gaat alleen om vruchtbare mieren. Als mieren vliegen gaan ze op de zogeheten ‘’bruidsvlucht’’, oftewel paren.

Waar komen ze vandaan?

Vliegende mieren komen dus gewoon uit een mierennest. Een vliegende mier komt dus alleen jouw huis binnen op het moment dat er een mierennest in de buurt is. Denk er wel aan dat een nest niet altijd direct zichtbaar of makkelijk vindbaar hoeft te zijn. Als je pech hebt zit een mierennest diep in je spouwmuur of diep in de grond.

Mieren worden aangetrokken door (zoetige) etensresten. Op het moment dat er na bijvoorbeeld een barbecue broodkruimels op de grond liggen voelen mieren zich aangetrokken. Ook een gemorst ijsje van je kind kan mieren aantrekken. Bij een kerstdiner zal je ze nooit tegenkomen, mieren houden van warmer weer.

Hoe kom je er vanaf?

De makkelijkste optie is wachten. Mannelijke vliegende mieren leven hoogstens twee dagen. De vrouwtjes, ook wel de koningin, leeft langer, maar die gaat na de paring naar een nest. Het nadeel is uiteraard wel dat de mieren voortplanten, er komen dus meer mieren voor terug.

Als je de oorsprong van het nest hebt gevonden kan je kiezen voor kokend water in de ingang gieten. Als het nest in je huis zit is dit misschien niet heel praktisch. Dan kan je beter kiezen voor een mierenlokdoos of mierenspray. Wil je liever een diervriendelijkere optie, dan kan je kiezen voor goedjes zoals munt, kaneel of lavendel. Dit zijn geuren waar mieren niet van houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je last krijgt van vliegende mieren is het aan te raden om te beginnen bij de basis, oftewel het mierennest. Je moet je dus richten op het bestrijden van het nest. Hiervoor werken dezelfde tips die hierboven staan.

Wil je tips over (niet-vliegende) mieren in specifieke plekken in je huis of tuin, je kan Brakkehond altijd even doorlezen.