Hoe bestrijd je een mierennest

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

Stel even voor, je zit op de bank en je kijkt naar een natuurdocu op National Geographic. In deze docu wordt verteld over een mierenkolonie in Zuid-Amerika. Hartstikke interessant en knap wat die kleine diertjes allemaal kunnen….totdat je zelf een mierennest tegenkomt. Dan wordt je er een stuk minder enthousiast van. Maar belangrijker is hoe je er vanaf komt, en dat is niet zoals in de film.

Waar komen ze vandaan?

Bedenk ten eerste dat een mierennest niet altijd zichtbaar hoeft te zijn, een nest kan soms wel anderhalve meter in de grond zitten. Eén kolonie kan bestaan aan duizenden, zo niet tienduizenden mieren. Bovendien planten mieren zich heel snel voort, de kolonie zal dus alleen maar groeien. Een te grote kolonie graaft gangenstelsels waardoor er verzakkingen kunnen ontstaan.

Mieren vinden zoetigheid erg lekker. Wanneer bijvoorbeeld je kind een ijsje heeft gegeten en een deel heeft gemorst is dat een lokkertje voor mieren. Zeker wanneer de temperatuur omhoog gaat komen de insectjes tevoorschijn.

Hoe kom je er vanaf?

Dat hangt van de grootte van het nest af. Bij een relatief kleine kolonie kan je zelf aan de slag. Je hebt de keuze tussen milieuonvriendelijke en milieuvriendelijke middeltjes. Mierengif is wellicht een effectief middel, maar helemaal volgens het boekje is dit niet. 

Gebruik je liever een middeltje wat vriendelijker is voor mens en milieu (behalve voor de mieren), dan kan je kiezen voor kokend water. Gooi het water over de ingang(en) van het mierennest om de mieren uit te roeien. Wil je de mieren zelf niet uitroeien maar alleen uit je tuin verwijderen heb je een aantal goede opties.  

Zoals je hierboven al kon lezen, mieren houden van zoetigheid en etensresten. Wat je kan doen om die mierennesten te legen is een dwaalspoor opstellen. Leg etensresten vanaf de ingangen van het nest naar een plek waar je de mieren wil hebben. Risico is uiteraard dat de resten al worden opgegeten door vogels voordat de mieren de kans hebben gekregen. Wat je ook kan doen is een bloempot ondersteboven op het nest zetten. Dit vinden mieren interessant omdat de pot een droge en donkere plek is. Zodra de mieren zijn verhuisd kan je de bloempot naar een andere plek verplaatsen. Geef de mieren wel even de tijd om te verhuizen, dit kan namelijk wel een week duren.

Is er sprake van een grote kolonie? Dan is het verstandig om een professional in te huren.

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is het veel verstandiger om al dat gemier vooraf te voorkomen. Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat er nergens etensresten te vinden zijn. Verder zijn er bepaalde stofjes en materialen waar mieren niet blij van worden. Denk aan munt, peper, kruid of een koperdraadje. 

Heb je mieren op specifieke plekken in je tuin of huis, lees dan de andere artikelen op de site.