Piepend Geluid in de Auto? De Oorzaken & Oplossingen

geplaatst in: Vrije tijd | 0

Je bent net lekker op weg met je auto, wanneer je plotseling een piepend geluid hoort. Gelijk ervaar je een gevoel van stress. Is het de V-snaar van de auto die piept? Of zijn het toch de remmen van de auto die piepen? Komt het piepende geluid niet van de ruitenwissers vandaan?

Als je eenmaal de bron van de pieptoon hebt gevonden, ben je er echter nog niet. Waarom piept de multiriem bijvoorbeeld? En zijn piepende remmen in je auto gevaarlijk?

In deze blog zul je het antwoord vinden op al deze vragen, en meer!

auto piept

Wat Verstaan we Onder een Piepend Geluid?

Laten we dit eerst even helder maken voordat we beginnen. Wat verstaan we precies onder dat piepende geluid in je auto?

Als we het hebben over het piepende geluid dat de auto maakt, verwijzen we naar een hoge en eentonige toon. De frequentie en mate waarin de piep aanhoudt, kunnen verschillen.

auto maakt piepend geluid

Auto Piept bij het Starten en/of het Wegrijden

Als je auto bij het starten en/of het wegrijden piept, maar verder niet, dan kan dat zeer vervelend zijn. Het kan immers moeilijk zijn om direct de oorzaak te achterhalen.

De boosdoener is in dit geval vaak hetzelfde: een slippende V-snaar of multiriem. Het komt regelmatig voor dat de V-snaar of multiriem in je auto hierdoor piept. Dit kan veel vragen oproepen. Hierover vind je meer in de volgende vier kopjes.

Als je zeker weet dat de V-snaar of multiriem niet het probleem is, raden wij je aan om een garage of autodealer te bezoeken.

auto piept bij starten

Wat is een V-Snaar of Multiriem?

Voor de mensen onder ons die niet bekend zijn met het begrip, de V-snaar is een auto-onderdeel dat de dynamo en de waterpomp in het voertuig aandrijft. In modernere auto’s zie je vaak dat de multiriem de taken van de V-snaar overneemt en daarbij ook de airco en de stuurbekrachtiging aandrijft.

De V-snaar is te herkennen aan zijn v-vorm, vandaar ook de naam. Deze bevindt zich altijd gespannen in het voertuig. De multiriem is breder en platter dan de V-snaar en bevat in tegenstelling tot zijn oudere broer geen ribbels.

wat is een v snaar

V-snaar Piept bij Wegrijden of Starten

Een multiriem of V-snaar van een auto die piept – het komt best vaak voor. Meestal zie je dat de V-snaar piept bij het wegrijden of het starten van de auto. Dit wordt doorgaans veroorzaakt door een slippende V-snaar.

Zoals in het vorige kopje beschreven is, drijft de V-snaar of multiriem meerdere onderdelen van de auto aan, zoals de dynamo. Wanneer je het voertuig start, is het de bedoeling dat de dynamo onderdelen als de waterpomp van stroom voorziet. Daardoor gaat de dynamo zwaarder draaien.

Wanneer de V-snaar of multiriem echter niet strak genoeg staat, bestaat de kans dat deze doorslipt. Dat leidt tot een slippende V-snaar of multiriem, en zo ook tot een piepend geluid in de auto.

v snaar piept bij wegrijden

V-snaar Kapot: de Gevolgen

Een kapotte V-snaar kan behoorlijk grote gevolgen hebben voor je auto. De belangrijkste is dat de accu niet meer in staat is om op te laden wanneer de V-snaar of multiriem breekt. Hierdoor wordt het onmogelijk om de auto op te starten. Ook andere functies die verwant zijn aan het onderdeel, zoals de koeling, zullen het niet meer doen totdat het onderdeel vervangen wordt.

Je doet er dus zeker goed aan om de piepende multiriem of V-snaar te verhelpen als dat nog kan, zodat je niet plotseling niet meer verder kunt. Natuurlijk kun je ook altijd de kapotte V-snaar of multiriem vervangen nadat deze gebroken is.

v snaar kapot gevolgen

Piepende Multiriem of V-snaar Verhelpen

Natuurlijk wil je het probleem met die piepende multiriem of V-snaar verhelpen! Het feit dat je auto piept bij het starten of wegrijden is irritant en een slippende V-snaar kan ervoor zorgen dat deze uiteindelijk breekt en je de auto niet meer op kunt starten.

Gelukkig zijn er manieren om een piepende multiriem of V-snaar te verhelpen. De beste manier is om het onderdeel simpelweg te vervangen. Dit kun je zelf doen, maar makkelijker is om het uit te besteden. Als je even langs de dealer of garage rijdt, ben je waarschijnlijk een euro of negentig kwijt.

Wil je toch liever zelf het probleem met je piepende multiriem of V-snaar verhelpen? Dat is mogelijk, mits je auto over een V-snaar beschikt. Het vervangen van een multiriem is moeilijker en kun je daarom beter uitbesteden.

Om de V-snaar zelf te vervangen, draai je de dynamo los en schuif je deze enigszins terug. Dit zorgt ervoor dat er meer spanning op het onderdeel komt te staan. Dat maakt het mogelijk om de oude V-snaar eruit te halen en een nieuwe erin te zetten. Daarna zet je de dynamo weer terug zoals hij stond en draai je hem weer vast. Als het goed is, is het piepende geluid in je auto nu verholpen!

Mensen op het internet beschrijven ook andere oplossingen, zoals het aanbrengen van kaarsvet op de V-snaar. Deze oplossing is echter tijdelijk en kan gevaarlijk zijn omdat de motor aan moet staan. Wij raden dit dan ook niet aan, tenzij je echt op zoek bent naar een snelle, kortdurige oplossing.

piepende multiriem verhelpen

Piepende Remmen Auto

Komt het piepende geluid in je auto uit het wielhuis van het voertuig vandaan? Dan zijn het waarschijnlijk de remmen die piepen. Hieronder zal meer informatie volgen over de situaties waarin dit zich kan voordoen.

Remmen Piepen bij Zacht Remmen

Als de remmen alleen piepen bij zacht remmen, is er waarschijnlijk sprake van een veelvoorkomend kwaaltje. Dit kan kleine, maar ook grote gevolgen hebben. Om hier achter te komen, is het van belang om te achterhalen waar het probleem precies zit.

Het kan zo simpel zijn als een steentje dat vastzit tussen de remblokken en de remschijven van de auto. Dit kun je al loskrijgen door even achteruit te rijden met het voertuig. Maar ook viezigheid dat zich op dezelfde plek bevindt, kan tot piepende remmen bij je auto leiden. Dit is vaak juist moeilijk weg te halen.

Daarnaast kan slijtage van de remschijven ertoe leiden dat de remmen van de auto gaan piepen. Dit blijkt vaak de oorzaak te zijn van piepende remmen. Rijden met versleten remmen kan gevaarlijk zijn. Daarom is het aan te raden om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Ook roest op de remschijven kan tot een piepend geluid leiden. Dit zou op te lossen moeten zijn door geleidelijk aan steeds iets dieper te remmen. Door de botsing van de remblokken en remschijf maak je als het ware het materiaal schoon. Kies voor het uitvoeren van deze oplossing wel een veilige plek uit.

Maar ook fouten bij de montage of vulplaatjes die verkeerd geplaatst zijn, kunnen ertoe leiden dat de auto piept bij het remmen.

Lukt het niet om zelfstandig het probleem op te lossen of twijfel je over wat het probleem kan zijn? Dan is het inschakelen van een expert, zoals een garage of een autodealer aan te raden.

remmen piepen bij zacht remmen

Remmen Piepen Tijdens het Rijden

Als je remmen piepen tijdens het rijden, is er iets mis. Dit betekent namelijk dat de remmen aanlopen. Naast dat dit tot herrie, meer benzineverbruik en slijtage leidt, heeft het problemen tot gevolg. Hoe langer je blijft rijden, hoe erger de situatie wordt.

Daarom is het zeker aan te raden om eens naar een garage of je dealer te rijden en ze vragen om naar de remmen te kijken.

Piepende Trommelrem

Een piepende trommelrem is ook zeker geen pretje. In de praktijk zie je vaak dat slecht contact tussen bepaalde onderdelen ervoor zorgt dat de trommelrem piept. Het is verstandig om er hier vroeg bij te zijn en de rem te laten onderzoeken. Eventueel kan de rem dan gerepareerd worden. Door dit te doen, weet je in ieder geval zeker waarom de trommelrem piept!

Zijn Piepende Remmen bij je Auto Gevaarlijk?

Op de vraag of de piepende remmen van je auto gevaarlijk zijn, is moeilijk antwoord te geven. Althans, het antwoord op die vraag is ja en nee. Het hangt namelijk van de oorzaak af.

Er zijn tal van oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de remmen van een auto piepen. Het kan zijn dat de rem piept door iets kleins, maar ook door iets groters. Afhankelijk van de oorzaak kun je door blijven rijden of is het verstandiger om even bij een garage te stoppen.

Als je niet zeker bent van je zaak, kun je beter toch je remmen laten controleren. Zo weet je zeker waarom je rem piept en of het goed zit of niet.

piepende remmen auto

Parkeersensor of Achteruitrijsensor Blijft Piepen

Een parkeersensor of achteruitrijsensor die blijft piepen kan al snel heel irritant worden. Er zijn hier een paar aannemelijke oorzaken voor.

Ten eerste kan er gewoon iets aan je auto in de weg zitten dat de sensor oppikt. De trekhaak of kentekenhouder kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de parkeersensor constant blijft piepen. Dit is echter vaak niet het geval als het probleem uit het niets ontstaat.

Een tweede mogelijkheid zou dan ook kunnen zijn dat één van de parkeersensoren kapot gegaan is. Een kapotte sensor kan ertoe leiden dat de achteruitrijsensor telkens blijft piepen. In dit geval is het verstandig om de garage in te schakelen. Zij kunnen voor je uitvogelen welke sensor kapot is en hoe dit gemaakt kan worden.

parkeersensor blijft piepen

Ruitenwissers Piepen

Ruitenwissers die piepen kunnen enorm vervelend zijn. Het maakt het in ieder geval niet prettiger om door de regen te rijden. Dit piepende geluid kan meerdere oorzaken hebben. Probeer deze eerst te constateren voordat je een oplossing toepast.

Denk je dat de auto een piepend geluid maakt omdat de ruitenwissers vies zijn? Dat kan zeker. Vuil dat zich tussen de ruitenwisser en de ruit bevindt, kan leiden tot meer wrijving. Deze wrijving heeft vervolgens weer piepende ruitenwissers tot gevolg. Dit is gemakkelijk op te lossen door de ruitenwissers en de rubbers apart schoon te maken.

Hiervoor neem je de wissers af met een warm sopje en droog je ze af met een doek. Maak vervolgens de rubbers schoon door ze te besprenkelen met wat alcohol. Veeg daarna over de bladen en doe hetzelfde met wat glasreiniger. Als viezigheid inderdaad de oorzaak is, zullen de ruitenwissers hierna stoppen met piepen.

Denk je dat de ruitenwissers niet goed afgesteld staan en daarom een piepend geluid met zich meebrengen? Dat is beslist mogelijk Probeer ze in dit geval correct af te stellen en kijk of de pieptoon verdwijnt.

Maar ouderdom kan ook een oorzaak zijn voor het feit dat de ruitenwissers piepen. Het rubber van de ruitenwisserbladen kan namelijk na verloop van tijd harder worden en zo tot een piepend geluid leiden. In dit geval is het verstandig om de oude ruitenwissers gewoon te vervangen door nieuwe. Hieronder heb ik een relatief goedkope ruitenwisser met goede recensies opgenomen. Deze zouden het probleem moeten verhelpen!

ruitenwissers piepen