Hoe kom je van miereneitjes af?

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

Een vogeltje die uit het ei kruipt, of een schildpadje die na het uitkomen direct naar de zee moet sprinten. Dat zijn leuke en schattige geboortes. De geboorte van een insect is minder prettig, zeker als deze insecten voor overlast zorgen.

Waar komen ze vandaan?

Miereneitjes op zichzelf heb je natuurlijk geen last van. Het gaat om de insecten die uit de eitjes kruipen en de kolonie aanvullen. Mieren worden aangetrokken door etensresten. Bovendien houden deze beestjes van warm weer, precies de periode waarin jij ook buiten eet. Mieren gaan hun nest bouwen op een plek waar jij dus hebt gebarbecued. In dat nest leggen de mieren eitjes, die komen uit, groeien op tot volwassen mier en gaan daarna zelf eitjes leggen. Een vicieus cirkeltje waar je niet zomaar vanaf komt.

Hoe kom je er vanaf?

Het verdelgen van miereneitjes werkt op exact dezelfde manier als het verdelgen van het nest en de kolonie. Er zijn hier een aantal mogelijkheden voor. 

Mieren hebben weinig natuurlijke vijanden, maar aaltjes zijn één van de weinige mogelijkheden die je hebt om mieren natuurlijk te verdelgen. Aaltjes zijn wezentjes die op jacht gaan naar mieren, hen infecteren met gif en daarna doden. Wees gerust, je zal geen overlast ervaren van de aaltjes. Zij gaan, na voortplanting, op zoek naar een nieuwe prooi. Of je kan je een  bloempot, gevuld met aarde, ondersteboven op de ingang van het nest zetten. Het kost even tijd, maar na een tijdje zijn alle mieren verhuist van het nest naar het nieuwe donkere plekje. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de bloempot verplaatsen en je bent van het probleem af.

Je kan ook kiezen voor een minder diervriendelijk, maar daarmee niet minder effectief, middel. Je kan bijvoorbeeld kokend water over het nest gooien, wat de mieren direct doodt. Een ander agressief middel is gist, combineer dit met iets zoets zoals stroop. Mieren eten de stroop op, daarmee ook de gist. Doordat gist uitzet zal dit uiteindelijk de mieren doden.

Voorkomen is beter dan genezen

De beste optie is natuurlijk preventief. Met andere woorden, zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk kans hebt op mieren. De beste optie is hygiëne, zorg ervoor dat je huis en tuin spik en span in orde zijn en dat er geen etensresten te vinden zijn. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Eén kruimeltje kan al genoeg zijn, dit kan je heel snel over het hoofd zien. Bovendien zijn kinderen en huisdieren minder strikt in het naleven van hygiëneregels. Oftewel, het volledig schoon houden van je huis en tuin is onbegonnen werk. Maar wat dan?

Een makkelijkere oplossing is het blokkeren van de looproutes van de mieren. Mieren zullen nooit over koper lopen. Als je een koperdraadje rond de ingang van het mierennest plaatst sluit de mieren in. Je kan ook kiezen voor een potje lavendel of munt bij het nest zetten. Mieren houden niet van deze goedjes en zullen er uit de buurt blijven. Door de mieren binnenboord te houden kan je wellicht niet voorkomen dat er miereneitjes worden gelegd en uitkomen, maar je houdt wel de mieren in hun nest.

Gebruik deze tips en je wraak zal mierzoet zijn.