Vloerverwarming wordt niet overal warm

geplaatst in: Wonen | 0

De koude periode van het jaar is weer aangebroken, tijd om lekker knus op de bank onder een dekentje te gaan liggen, de verwarming op 10. Als je even naar de keuken loopt om wat drinken te pakken voel je de vloerverwarming onder je voeten…althans, niet overal. Je vloerverwarming voelt op sommige plekken ijskoud aan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! In dit blog lees je hoe je dit op kan lossen. Op Brakkehond kan je ook over andere problemen rondom je vloerverwarming lezen, bijvoorbeeld een volledige koude vloerverwarming, een constant warme verwarming of een vloerverwarming die geluid maakt.

Kijk eerst goed of je vloerverwarming goed gaat afgesteld. Het kan zijn dat je verdeler niet goed staat waardoor sommige delen van je huis niet verwarmen. Staat dit wel goed ingesteld? Dan is het misschien een idee om je vloerverwarming door te spoelen of door te spoelen. Werkt dat ook niet? Dan kan je onderhoud uitvoeren (sowieso een goed idee om frequent te doen) of in het ergste geval de verwarming te (laten) repareren. Wat je in ieder geval niet moet doen is het vermogen opschroeven. Dit maakt het probleem meestal groter. Je krijgt dan in één keer een veel hogere temperatuur, waarna de verwarming weer uit gaat. Dit zorgt voor dusdanige temperatuurswisselingen wat weer zorgt voor delen van de vloer wat niet warm wordt.

Verder is het verstandig om te kijken naar je vloerafwerking. Grote kans dat je PVC of laminaat hebt liggen, dat is een stuk modieuzer en hygiënischer dan tapijt. Het is alleen wel een stuk kouder. Vloeren zoals PVC of laminaat ‘’trekken’’ de warmte aan en geleiden het veel beter dan tapijt, wat ervoor zorgt dat deze vloeren kouder aanvoelen dan dat ze daadwerkelijk zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is de oorzaak van een deels verwarmde vloer? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het kan liggen aan de instellingen, aan een gebrek aan onderhoud, of een verkeerde vloerafwerking. Ben je al op zoek gegaan naar een oorzaak en heb je hierbij het vermogen opgeschroefd? Dat heeft je probleem waarschijnlijk alleen maar erger gemaakt.

Hoe kan ik mijn problemen oplossen? De simpelste oplossing is frequent onderhoud plegen. Sterker nog, je voorkomt problemen. Als het daar niet aan ligt is het verstandig om je instellingen aan te passen. In het geval van een ‘’foute’’ vloerafwerking kan je ervoor kiezen om de vloer te veranderen. Dit is uiteraard een duur geintje en niet per se noodzakelijk. In het ergste geval moet je een reparateur inschakelen om de boel te fiksen. Heeft de reparateur voorlopig geen tijd? Dan is het ook een goed idee om een kleedje erbij te pakken 😉 scheelt nog geld ook!