Mieren bestrijden onder je tegels

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

Je zit lekker in je huis een boekje te lezen en ineens zie je op de tegels een rijtje mieren lopen. Daar wordt je niet blij van, maar hoe komt het. Grote kans dat ze zich onder je tegels hebben verstopt.
Wil je weten hoe je van mieren afkomt in de rest van je tuin, of in huis, lees dan andere artikelen op Brakkehond.

Waar komen ze vandaan?

Achtergelaten etensresten zijn een mierenmagneet. Als je na een avondje barbecueën de restjes stokbrood op de grond gooit of per ongeluk een schep salade laat vallen is dat een feestmaal voor de mieren.

Als klap op de vuurpijl zorgen mieren ook nog voor andere insectjes zoals bladluis, ook niet iets waar je heel enthousiast van wordt. Bovendien zorgen te veel mieren voor een verzakking van je tegels en daarmee een chaos in je tuin.

Hoe kom je er vanaf?

Wil je van de mieren onder je tegels af, dan zijn er een paar opties. Tegels zijn, vanwege de zandachtige grond, ideaal voor mieren om zich te verstoppen. Haal je het zand weg, dan is de beschutting voor de mieren weg. Of gebruik kokend water om de mieren weg te krijgen. Je kan ook kiezen voor een minder vriendelijk product, maar dit is een risico voor bijvoorbeeld kinderen of huisdieren. Bovendien is het niet heel best voor het milieu. Denk bij vriendelijkere producten zoals lavendel, kaneel, peper of munt, of gebruik een biologische verdelger.

Als je liever diervriendelijk de mieren bestrijdt kan je een gevulde bloempot ondersteboven op de ingang van het nest zetten. Dit worden dan warme, droge plekjes waar mieren graag naar verhuizen. Laat de pot een tijdje staan en je zal merken dat de mieren niet meer onder je tegels zitten, maar in de bloempot. De pot kan je dat ver van je tuin zetten en je hebt je mierenprobleem opgelost.

Voorkomen is beter dan genezen

Al deze tips helpen om mieren weg te krijgen, maar het is beter om te voorkomen dat je überhaupt mieren onder je tegels krijgt. Je moet dus zorgen dat mieren jouw tegels totaal niet interessant vinden. Zorg er dus voor dat je tuin en je tegels netjes en schoon zijn. Planten en bloemen moeten bijvoorbeeld netjes zijn bijgewerkt, er moeten geen etensresten te vinden zijn. En last but not least, misschien een open deur, maar bewaar geen vuilnis in je tuin.