De mobiele airco blaast geen koude lucht meer

geplaatst in: Wonen | 0

Op de meest snikhete dag van het jaar zet je de airco aan voor wat verfrissing in huis. Het probleem alleen is dat de frisse lucht niet komt. In plaats daarvan blaast de airconditioning slechts warme lucht uit. Geen koude lucht uit de airco is iets wat je op een warme dag echt niet wilt. Wat kan de reden zijn dat jouw airco warmte de kamer in blaast en hoe los je dat op? Lees verder voor de antwoorden.

Een mobiele airco moet goed kunnen koelen

De functie van een airco is om de warme lucht in een ruimte om te zetten in koude. Door middel van een koudemiddel in het apparaat wordt ingezogen warme lucht afgekoeld om daarna als een frisse wind de ruimte in geblazen te worden. Nadat de mobiele airco een tijdje aan staat krijgt de kamer langzaam aan een aangenamere temperatuur. Om deze taak goed te kunnen volbrengen moet de airco wel in goede conditie zijn, regelmatig schoongemaakt worden en op de juiste plek hangen. Blaast de airco geen koude lucht maar warme, dan is er iets mis in de drie factoren die net genoemd werden.

Probleem 1: Er zit te weinig koelvloeistof in de airco

Helaas kan het wel eens voorkomen dat door een defect het koudemiddel van de airco begint te lekken. De hoeveelheid koudemiddel, of dit nu een gas of vloeibaar is, is precies uitgerekend om de compressor van de airco optimaal te laten werken. Zodra er een lekkage ontstaat blijft er te weinig koelmiddel over om de airco te laten werken zoals deze hoort te werken. Als dit het probleem is waar jouw mobiele airco mee te kampen heeft, dan moet je het koudemiddel van de airco bijvullen. Dit moet je door een vakman laten doen.

airco blaast geen koude lucht

Probleem 2: De afvoerslang van de airco heeft een knik

Heb je een airco met een afvoerslang, dan kan deze geblokkeerd raken. Dit blokkeren kan bijvoorbeeld door ophopend vuil of doordat er een knik in de slang zit die warme lucht die afgevoerd wordt tegenhoudt. Zodra de warmte niet weg kan uit de airco zal deze zich weer mengen met de koude lucht die de airco wilt uitblazen. De gemengde lucht voelt niet meer zo koud aan als dat je zou willen. Maak de afvoerslang regelmatig schoon om te voorkomen dat de warme lucht geblokkeerd wordt en plaats deze zodanig dat er geen bochten en knikken in de slang zitten.

Probleem 3: De airco heeft te weinig aanzuigruimte

Een airco moet warme lucht aan kunnen zuigen en koude lucht uitblazen. Om de warme lucht aan te kunnen zuigen moet de airco vrij zijn van obstakels. Dat betekent dat er geen meubels voor moeten staan, een gordijn ervoor hangen of in een te kleine ruimte. Zodra de airco zijn pas uitgeblazen koude lucht direct weer aanzuigt, meent het apparaat dat de gewenste temperatuur bereikt is en zal het stoppen met koude lucht blazen. Bedenk dus voordat je de mobiele airco aanzet wat de beste plek is om het neer te zetten zodat er genoeg aanzuigruimte is.

Probleem 4: De temperatuurinstelling van de airco staat verkeerd

Een airco doet zijn werk goed als ook de instellingen juist zijn. Blaast de airco warme lucht uit? Kijk dan eens naar de temperatuurinstellingen. Airco’s kun je ook gebruiken om een ruimte te verwarmen, dus als je temperatuur te hoog staat ingesteld, zal deze enkel warme lucht blazen in plaats van koude. De ruimte verfrissen kun je dan wel vergeten. Zodra je naar de ingestelde temperatuur kijkt, kijk je ook meteen naar de bedrijfsmodus. Deze moet ingesteld zijn op koelen. Bij een te warme instellingen zal de airco zichzelf uitschakelen omdat het denkt dat de gewenste temperatuur bereikt is.

Probleem 5: De airco staat in de buurt van een warmtebron

Staat je mobiele airco in de buurt van een warmtebron dan kun je koude lucht wel vergeten. Deze wordt door de warmtebron direct weer verwarmd zodra het naar buiten geblazen wordt. De airco is op dat moment eigenlijk voor niks hard aan het werk. Bij warmtebronnen moet je denken aan de centrale verwarming, een oven, een raam waar de zon op staat te schijnen of een apparaat dat veel warmte afgeeft. Zodra je de airco ergens plaatst is het slim om deze niet te dicht bij een warmtebron te plaatsen.

Probleem 6: De luchtinlaat- en luchtuitlaatopeningen van de airco zijn verstopt

Als de airconditioning lucht wilt aanzuigen en uitlaten, zullen de openingen vrij moeten zijn van vuil. Te veel vuil in de luchtinlaat- en luchtuitlaatopeningen blokkeert de luchtstroom. Koude lucht kan daardoor niet meer naar buiten geblazen worden of in ieder geval een stuk minder. Zaak is om je airco dan goed te reinigen en verstoppingen weg te werken zodat daarna de mobiele airco kan ontluchten om daarna weer vrolijk koude lucht de ruimte in te blazen.

Veelgestelde vragen

Waarom blaast mijn mobiele airco geen koude lucht?
Een airco hoort koude lucht te blazen, maar het kan voorkomen dat deze dat niet doet. Dit kan komen door een defect van de airco, een verkeerde instellingen, een blokkade van de in- en uitlaat of een verkeerde plaatsing in de ruimte. In de tekst hierboven vind je verschillende oorzaken en manieren hoe je dit kunt op (laten) lossen).

Waarom komt er warme lucht uit mijn airco?
Als de temperatuurinstelling van je mobiele airco te hoog staat ingesteld, zal deze warme lucht uitblazen en koelt de airco niet meer. Schakel het apparaat in terwijl de instelling staat op ‘koelen’. Het kan ook wijzen op een defect of op een lekkage van het koudemiddel. Staan de instellingen goed, kijk dan in de airco of alles nog onbeschadigd is of laat dit door een vakman nakijken.

Kan ik de airconditioning overal plaatsen in de ruimte?
Het is slim om de airco niet te dicht te plaatsen bij een warmtebron. Uitgeblazen koude lucht wordt direct weer opgewarmd waardoor de werking van je airconditioning geen nut heeft. Zorg er voor dat een airco vrij is van obstakels zodat warme lucht vrij ingezogen kan worden en koude lucht genoeg ruimte heeft om de ruimte in de kunnen gaan.