De mobiele airco valt steeds uit

geplaatst in: Wonen | 0

Het is bloedheet in de kamer en je puft het uit. De zweetparels gutsen van je voorhoofd en waar je ook naar verkoeling zoekt, overal is het even warm. Er komt geen enkel fris briesje de kamer in via het raam en deuren tegenover elkaar open zetten heeft geen enkele zin. Je besluit de mobiele airco van zolder te halen om in ieder geval één kamer van wat koele lucht te voorzien. Stekker de muur in en een druk op de aan-knop en er gebeurt …. niets!

Je mobiele airco is niet per se afgeschreven

Dat een mobiele airco het niet doet of telkens uit valt, wil niet zeggen dat je hem direct naar de mileustraat kunt brengen. Goed onderhoud kan al de oplossing zijn. Simpel onderhoud kan je grotendeels zelf doen, maar een erkend vakman zal de complete machine binnenstebuiten keren en elke mogelijk defect oplossen. Bij de eerste de beste storing die jouw mobiele airco tentoonstelt hoef je deze niet meteen te vervangen. Soms geeft de geur uit een airco al een eerste indicatie van het probleem waarmee je te maken hebt.

Oorzaken van storingen in een mobiele airo

mobiele airco valt steeds uit

Vuil en verstoppingen

Door te veel vuil en verstoppingen in de machine, kan het zijn dat warme lucht niet meer afgevoerd kan worden. Het koelelement raakt dan oververhit en stopt ermee. Door de airco regelmatig te reinigen kun je verstoppingen voorkomen. Heeft je airco een afvoerslang, zorg er dan voor dat deze zo recht mogelijk hangt. Vuil blijft makkelijker hangen in bochten en knikken.

Lekkend koudemiddel

Een ander probleem dat zich kan voordoen doordat er koelmiddel gelekt heeft. Zodra er te weinig koelmiddel in je airco zit, zal er ook een oververhitting ontstaan die de airco uitschakelt. is dit het grote probleem dat het uitschakelen van jouw airco triggert, dan laat je koelmiddel aanvullen door een vakman die een eventueel lekkage in de airco direct kan verhelpen.

Vocht lekkages in de airco

Door verstoppingen door vuil kan de gevormde condens niet meer afgevoerd worden of de opvangbak is overlopen. De mobiele airco lekt water. Vocht komt op de verkeerde plekken in de airco terecht. Zodra er water bij het elektrische circuit komt ontstaat er kortsluiting dat het apparaat uit kan schakelen.

Defecte bedrading

Door slijtage van de bedrading kunnen er kortsluitingen in de airco ontstaan. Die slijtages kunnen zowel aan de binnenkant van de airco zitten als aan de uitwendige stekkerdraad. Per ongeluk met een karretje over de stekkerdraad heenrijden kan bijvoorbeeld tot een draadbreuk leiden, maar ook roestvorming door vocht in de machine kan een oorzaak zijn.

Verkeerde instellingen

Staat de energie saver aan? Dit kan een oorzaak zijn van het automatisch uitschakelen van de airco. Sowieso is het handig om bij het telkens uit zichzelf uitschakelen van de airco even alle instellingen na te lopen. Een verkeerde instelling kan zomaar eens het probleem zijn. Meestal kun je dit zelf oplossen door de juiste knoppen in te drukken met behulp van de handleiding.

Airco afvoeren als laatste oplossing

Heb je alles geprobeerd en zegt zelfs de vakman dat er helemaal niks meer aan te doen is? Is het mobiele airco echt totaal afgeschreven? Dan zit er nog meer één ding op: weg ermee. Zomaar aan de straat zetten is dan niet de oplossing, maar breng het naar de milieustraat of lever het in bij degene waar je een vervangende mobiele airco aanschaft. Het op de juiste manier recyclen van de mobiele airco levert weer ijzer, plastic, koper en aluminium op dat gebruikt kan worden bij de productie van nieuwe apparaten. De meest belangrijke reden om de airco netjes af te voeren is dat er koudemiddel, zoals Freon, in zit. Dit koudemiddel moet op een speciale manier verwijderd worden en kan enkel gedaan worden door een vakman. De reden hiervan is dat koudemiddelen giftig en licht ontvlambaar kunnen zijn. Het verwijderen van dit koudemiddel moet dan ook zeer zorgvuldig gedaan worden om geen ongelukken te veroorzaken. Probeer dit dus niet zelf te doen, tenzij je hiertoe gecertificeerd bent.

Veelgestelde vragen

Mijn mobiele airco werkt niet meer, wat is de oorzaak?
Dat een airconditioning niet meer werkt kan meerdere oorzaken hebben. Dat kan al een kapotte stekker zijn of een gebroken snoer, maar kan ook van ernstiger aard zijn zoals lekkend koudemiddel. Op deze vraag is dus geen eenduidig antwoord te geven. Inspecteer je airco grondig. Kijk, luister en ruik het apparaat om een eerste indicatie te krijgen van het probleem zodat je daarna actie kunt ondernemen.

Is vocht in de airco gevaarlijk?
Ja, dit kan gevaarlijk zijn. Als er teveel vocht in de airco terecht komt, bijvoorbeeld door lekkage, kan er een kortsluiting ontstaan dat een brand als gevolg heeft. Ontdek je een lekkage in de airco, schakel dan direct het apparaat uit, haal de stekker uit het stopcontact en ga op zoek naar de oorzaak. Schakel het apparaat niet meer in totdat de oorzaak verholpen is en de mobiele airco geheel droog is.

De instellingen van de airconditioning staan ineens anders
Heb je per ongeluk op een verkeerd knopje gedrukt of heb je onlangs de airco verplaatst? Kijk naar de huidige instelling en bekijk met de knopjes of je de instelling kunt aanpassen. Lees in de gebruikershandleiding welke instellingen je kunt doen en hoe je de mobiele airco weer op fabrieksinstelling kunt zetten. Vanuit deze neutrale stand kun je de airco makkelijker opnieuw instellen op jouw persoonlijke voorkeur.