Als je de mobiele airco steeds moet bijvullen

geplaatst in: Wonen | 0

De mobiele airco die je in huis hebt doet niet meer helemaal goed zijn werk. Hoewel er nog steeds lucht ingezogen wordt en weer uitgeblazen, is deze lucht niet meer zo fris als wat het ooit was. Het lijkt er op dat de airco niet meer doet wat het moet doen, de ruimte verkoelen. Het is goed mogelijk dat je koudemiddel is gaan lekken waardoor de airco zijn functie niet meer kan uitoefenen. Koelvloeistof bijvullen van je airco is geen eenvoudig klusje. Lees verder wat je moet doen als dit toch gedaan moet worden.

Welke vloeistof in de airco je niet bijvult

Veel mensen weten niet precies hoe een airconditioning werkt. De vloeistof die opgevangen wordt in de condensbak wordt vaak verward met het koelmiddel van de airco. Dit is totaal onjuist, want de vloeistof die in de opvangbak van de airco is slechts uit de lucht gefilterd water. Warme lucht bevat een hogere vochtigheidsgraad en tijdens het koelproces in de airco wordt het gecondenseerde water afgekoeld en omgezet in waterdruppels. Eigenlijk kun je dus zeggen dat de vloeistof in de condensbak een afvalproduct is van de mobiele airco. Door dit bakje regelmatig te legen voorkom je dat deze gaat overlopen waardoor kortsluitingen en lekkages kunnen ontstaan en voorkom je dat er een muffe geur uit de airco komt door schimmelvorming.

Airco vloeistof bijvullen duidt op een probleem

mobiele airco bijvullen

In principe moet je nooit koelvloeistof bijvullen worden in een airco. Bij de productie van het apparaat wordt er voldoende koelmiddel geplaatst. Sterker nog, over het algemeen gaat het koelmiddel langer mee dan de levensduur van de airconditioning zelf. Is het koelmiddel verouderd waardoor het minder goed zijn werk doet, dan wil dat eigenlijk zeggen dat je airco al een tijdje aan vervanging toe is. Doordat het koudemiddel vaak in een gesloten systeem zit, blijft de airco hetzelfde gas of vloeistof keer op keer gebruiken. Zit er minder koudemiddel in de airco dan dat er in hoort te zitten, dan is er sprake van een lek in het koelsysteem. Dit is het moment dat je alsnog een koelmiddel moet aanvullen.

Koelmiddel in mobiele airco niet zelf aanvullen

Het aanvullen van een koudemiddel in een airco is geen simpel karweitje. Het is dan ook niet iets wat je simpel zelf kunt doen. Je hebt er speciaal gereedschap voor nodig die je vast niet zomaar thuis hebt liggen. Doordat de koudemiddelen in de vormen van gas en vloeistof niet heel erg gezond voor je zijn wordt het ook niet aangeraden om dit zelf te doen, maar om het over te laten aan een gecertificeerd expert. Doe je dit toch zelf, dan zullen zowel de fabrikanten als de winkels de garantie op je airco laten vervallen.

Verminderde werking airco verhelpen

Doet je airco niet wat het moet doen, dan is een goede onderhoudsbeurt nodig. Naast schoonmaken van de airco zelf en alle slangen, kun je nog wat extra’s doen. De mobiele airco slang isoleren helpt bij het afvoeren van de warme lucht en vloeistof naar buiten toe. Is de slang niet goed geïsoleerd, dan ontsnapt er nog warmte terug de ruimte in die opnieuw gekoeld moet worden door de airco. Voorkom dus dat de airco dubbel werk heeft.

Veelgestelde vragen

Moet je een mobiele airco bijvullen?
Nee, in principe bevat een airco genoeg koudemiddel die een flink aantal jaren meegaat. Sterker nog, deze gaat over het algemeen langer mee dan de levensduur van de airconditioning. De airconditioning heeft geen water nodig, maar produceert deze zelf als afvalproduct. Heeft jouw airco een opvangbakje hiervoor, dan moet je deze juist regelmatig legen. Bij een airco met een afvoer naar buiten, wordt ook het water afgevoerd.

Mag ik het koudemiddel van een airconditioning zelf bijvullen?
Nee, dit mag niet en moet je laten doen door een gecertificeerd expert. Doordat dit een specialistische klus is waar je speciaal gereedschap voor nodig hebt, kun je het hobbyklusser flink fout doen. Ga je toch zelf aan de slag, dan is de fabrieksgarantie direct vervallen en keert de verzekering niks uit zodra er ongelukken gebeuren.

Moet ik het water uit het opvangbakje wegdoen?
Ja, stilstaand water gaat namelijk erg stinken en krijgt al snel een laag schimmel. Naast een vervelende geur, kan de schimmel zich verspreiden door de airco en de rest van de ruimte waar deze zich bevindt. Voor je eigen gezondheid en de levensduur van je mobiele airconditioning is het dus verstandig om dit opvangbakje regelmatig te legen en schoon terug te plaatsen.

Welk koudemiddel moet ik gebruiken voor mijn airco?
Dit verschilt per type en merk airconditioning. Er bestaan meerdere soorten koudemiddelen in zowel vloeibare als gasvorm. Het soort koudemiddel dat je nodig hebt om jouw airco aan te vullen staat meestal vermeld in de gebruikershandleiding of is na te vragen bij de fabrikant. Let op, bijvullen laat je doen door een gecertificeerd vakman.