Wat doe je als de mobiele airco niet meer koelt?

geplaatst in: Wonen | 0

Wanneer uw mobiele airco niet meer koelt, is dat zeker vervelend. Soms is er weinig aan de hand en kun je het probleem makkelijk en snel zelf verhelpen. Voor de wat lastigere defecten zal een gecertificeerd vakman nodig zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het probleem op te lossen. In dit artikel beschrijven we enkele mogelijke problemen en oplossingen.

Niet koelende airco is een probleem

Op een warme dag wil je binnen graag verblijven in een ruimte met een comfortabele temperatuur. Veilig weg van de hitte van de zon en even lekker afkoelen. Als dan ineens de mobiele airco de ruimte niet meer koelt doordat het geen koude lucht blaast, dan baal je flink. Voordat je een ervaren reparateur in de armen neemt om het euvel op te lossen, kun je eerst zelf kijken wat het probleem is. Simpele defecten en storingen kun je namelijk makkelijk zelf oplossen.

mobiel airco koelt niet meer

Mogelijke problemen bij een niet koelende mobiele airco

De luchtfilters van de airconditioning zijn verstopt

Luchtfilters zorgen ervoor dat vuil en stof niet in de airco terechtkomen. Wanneer de filters verstopt raken, kan de airco minder goed koelen. Controleer daarom regelmatig filters schoon zijn. Als ze vuil zijn, kun je ze schoonzuigen met een stofzuiger, afspoelen met lauw water of vervangen. Dit klusje moet je regelmatig doen zodat de filters hun werk goed kunnen blijven doen. Vooral in een ruimte waar veel gerookt wordt is dit een handeling die je regelmatig moet herhalen.

De koelvloeistof van de mobiele airco is op

De koelvloeistof of koelgas zorgt ervoor dat de airco de juiste temperatuur kan bereiken. Als de koelvloeistof op is, kan de airco niet goed koelen. In principe kan deze niet opraken, maar het kan door een lek in het koelsysteem langzaam wegsijpelen. Je kunt de mobiele airco bijvullen met een koelvloeistof voor airconditioning. Zit er daadwerkelijk een lek in de compressor van het koelsysteem, dan is het niet enkel een kwestie van aanvullen van koudemiddel, maar ook repareren van de lekkage. Het wordt aangeraden om dit niet zelf te doen, maar dit over te laten aan een gecertificeerd vakman. Doe je dit niet, dan vervalt niet alleen de garantie maar ook je verzekering.

De thermostaat van de airco is niet goed afgesteld

Als de thermostaat niet goed is afgesteld, kan de airco ook niet goed koelen. Controleer daarom of de thermostaat op de juiste temperatuur is afgesteld. Heeft jouw mobiele airco de mogelijkheid om ook warme lucht te blazen, kijk dan goed of het apparaat ingesteld is op ‘koelen’. Is de juiste temperatuur bereikt in de ruimte, dan zal de airco stoppen met koelen.

De uitgang van de airco is geblokkeerd

Een airco koelt de ruimte door koude lucht rond te blazen. Zodra de airconditioning de frisse lucht niet kan uitblazen, dan wordt de ruimte ook niet kouder. Het kan voorkomen dat de luchtuitlaat van de mobiele airco verstopt komt te zitten. Dit kan doordat de airco vervuilde lucht aanzuigt of per ongeluk een wat groter voorwerp naar binnen krijgt zoals een tissue of een flinke pluk stof. Als dit in de luchtuitlaat blijft steken, dan krijgt de koude lucht minder kans om naar buiten geblazen te worden. Mocht dit het probleem zijn waarom jouw airco niet meer koelt, dan kun je de beschermkap eraf halen en de verstoppen verhelpen door de obstructie te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Kan ik een verstopping van de airco zelf verhelpen?
Ja, dit kan. Zodra je de beschermkap van de airco haalt kun je makkelijk bij de luchtuitlaat om zo grote plukken stof met de hand te verwijderen. Als je de kap er toch af hebt, is het slim om direct de hele airconditioning van binnen schoon te maken. Dit doe je simpel met lauwwarm water en met behulp van een stofzuiger. Zodra je gaat schoonmaken is het verstandig om eerst de stekker uit het stopcontact te halen om ongelukken te voorkomen.

Kan ik de koelvloeistof van een airco aanvullen?
Zodra er koelvloeistof of gas is gelekt uit de airconditioning is dit aan te vullen zodat je apparaat weer zijn werk kan doen. Dit is geen eenvoudige klus en vereist speciaal gereedschap dat de meeste mensen niet in hun gereedschapskist hebben liggen. Omdat dit een zeer nauwkeurige klus is, is het beter om dit aan een gecertificeerd vakman over te laten. Koudemiddelen voor airco’s zijn via internet te bestellen bij diverse site. Kijk in de handleiding van jouw airco welk koudemiddel gebruikt is door de fabrikant.

Hoe vaak moet ik airco filters vervangen?
Filters van een airconditioning hoef je niet bij elke schoonmaakbeurt te vervangen. Dit interieurfilter kun je gerust een keer wassen en opnieuw gebruiken. Aangeraden wordt om in ieder geval één maal per jaar het filter daadwerkelijk te vervangen, maar twee maal is nog net wat beter. Woon je in een nieuwbouwwoning, dan is het slim om elke twee maanden het filter te vervangen doordat er nog veel bouwstof in opgenomen kan worden. Filters voor de airco zijn bij veel online winkels te verkrijgen. Kijk hierbij goed naar het model airco dat je bezit zodat je de juiste filters besteld.