Zo bestrijd je mieren in huis

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

Als je denkt aan vervelende insecten in je huis denk je snel aan vliegen, muggen en wespen. Je kan behalve deze beestjes ook mieren in huis hebben die net zo vervelend kunnen zijn. In dit artikel vind je mogelijke oorzaken en hoe je van mieren af kan komen.

Behalve in huis kunnen mieren ook je tuin terroriseren, onder je tegels of in het gras. Ook daar kan je vanaf komen, lees dan andere artikelen op deze site.

Waar komen ze vandaan?

Mieren komen vooral in het voorjaar tot bloei. Ze zijn tijdens de warme periode in het jaar op zoek naar eten. Wil je voorkomen dat je mieren in huis krijgt is de simpelste oplossing: zorg dat er geen eten te vinden is. Maar ja… makkelijker gezegd dan gedaan. Overal in je huis ligt wel eten, kleine kruimels zijn er genoeg. De hond of kat die niet heeft geleerd om met mes en vork te eten, of de kinderen die dat soms nog erg lastig vinden.

Hoe kom je er vanaf?

Er zijn een behoorlijk aantal goedjes waar mieren niet van houden. Je kan mieren bestrijden met chloor of een agressief middel zoals mierengif. Pas wel op, dit kan ook voor kinderen en huisdieren verkeerd uitpakken.

Behalve de hierboven genoemde verdelgingstecnieken zijn er ook kind- en huisdiervriendelijke opties. Een veiliger alternatief is bijvoorbeeld een mierenlokdoos. Hierin zit een stroopachtig goedje wat de mieren aantrekt, denk hierbij aan stroop of kaneel. 

Als je geen zin hebt om geld te besteden aan het verdelgen van mieren kan je de insecten ook op een dwaalspoor zetten door etensresten ergens anders neer te leggen. Risico is uiteraard dat je ander ongedierte juist aantrekt. 

Voorkomen is beter dan genezen

De oorzaak van je mierenplaag in kaart brengen is wellicht heel handig, het voorkomen van deze plaag is nog handiger, voorkomen is beter dan genezen. Behalve het goed afsluiten van eten zijn er ook een aantal dingen waar mieren een hekel aan hebben die ze buiten de deur houden. Koper is hier een goed voorbeeld van. Gelukkig zit koper in een product wat iedereen wel ergens heeft liggen, een muntje. Of gebruik een klein koperdraadje om de mieren weg te houden. Mieren lopen hier namelijk niet overheen.