Zo bestrijd je mieren in je tuin

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

In een natuurdocumentaire ziet het er vet uit, een goed werkende mierenkolonie. In je eigen tuin is het toch minder prettig en wil je snel van de kleine insecten af. Maar hoe doe dat? In dit artikel lees je hoe je mieren uit je tuin kan houden, wil je weten hoe je binnenshuis de mieren weghoudt? Dat lees je hier

Waar komen ze vandaan?

Mieren houden van etensresten die zijn achtergelaten, zoetigheid heeft de voorkeur. De insecten gaan daarom ook aan de slag met het bouwen van een mierennest in de buurt van voedsel. Deze bouwwerkzaamheden beginnen op het moment dat de temperatuur omhoog gaat. Het ziet er misschien leuk uit, maar het kan veel narigheid opleveren.

Behalve overlast van heel veel mieren nemen deze kleine beestjes ook bladluis mee. Bladluis is schadelijk voor de planten in de tuin. De kans is vrij groot dat er vaker bladluis in je tuin zit, maar de mier doodt natuurlijke vijanden van de luis. Mieren nemen niet alleen andere dieren mee, ze zorgen ook voor een verzakking in de tuin wanneer er tegels liggen. De mieren halen tijdens het bouwen van een nest het zand weg waardoor de tuin verzakt.

Hoe kom je er vanaf?

Daar wil je dus vanaf, maar hoe doe je dat? Je kan mierengif gebruiken of je bestrijdt de mieren met azijn of chloor, Dat is alleen niet ideaal. Een beter alternatief is een natuurlijk middel tegen mieren, dit is beter voor mens en milieu. Bij natuurlijke middelen kan je denken aan kokend water een aantal dagen in het mierennest gooien. Of zet potten met kruidenplanten in de tuin. Mieren houden niet van kruiden zoals lavendel of munt, dus potten lavendel houdt de insecten op afstand.]

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je überhaupt mieren in de tuin krijgt is het verstandig om etensresten te verwijderen of goed af te dekken. Houd ook de tegels en containers goed schoon. Verder zijn mieren niet bepaald fan van azijn, peper en koper. Als je een beetje azijn of peper in de tuin strooit zijn de mieren of verdwenen, of je houdt ze als het ware gevangen in het nest door een koperdraadje om het nest heen te leggen.

Dat zal je heel veel gemier schelen 🙂