Beeld je even in, je zit rustig op de bank en je hoort een vervelend zoemend geluid. Even uitzoeken waar dat geluid vandaan komt. Na uit uitzoekwerk blijkt dit de pomp van je vloerverwarming te zijn. Hier wil je vanaf, maar hoe? Dat kan je hier lezen. Als je andere problemen hebt, zoals een koude vloerverwarming of juist één die warm blijft, ook daarvoor kun je Brakkehond goed gebruiken.
Deze pomp pompt (je raadt het nooit) warm water door de leidingen die onder je vloer zijn aangelegd. Door de vloerverwarming is een radiator meestal niet meer nodig. De vloer wordt verwarmd door de centrale verwarming wat het water in verschillende water opdeelt zodat je hele huis warm wordt. Tijdens het pompen maakt de installatie altijd geluid, maar dit moet niet tot geluidsoverlast lijden.
Bedenk ten eerste dat een pomp misschien niet noodzakelijk is. Als de vloerverwarming slechts een kleine oppervlakte bedekt is het niet nodig om een pomp te gebruiken en is een ketel voldoende. Het maximale aantal groepen om een pomp te vermijden is zeven. Zit je daaronder dan is een pomp niet noodzakelijk.
Heb je wel een pomp nodig? Of kies je daar bewust voor? Denk dan goed na waar je de pomp en verdeler plaatst of hoe je deze afdekt. Het handigst is om deze te plaatsen op een plek waar je er geen last van hebt, maar waar je wel snel en makkelijk bij kan. Ook moeten de leidingen makkelijk naar de plek geleid kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de meterkast, de berging of onder de trap.
Een laatste tip is het gebruik van een pompschakelaar. De pomp draait altijd als er water gepompt moet worden (duh), dat maakt geluid. Gebruik de schakelaar om de pomp om bepaalde tijden uit te zetten, bijvoorbeeld ‘s zomers. Dit is ook nog eens zuiniger, zowel voor het milieu als voor je portemonnee.
Veelgestelde vragen
Waar komt het geluid uit mijn vloerverwarming vandaan? Dit geluid komt uit je pomp, dit geluid is je pomp die het verwarmde water door de leidingen pompt.
Hoe kom ik er vanaf? Eigenlijk kan dat niet. Je vloerverwarming maakt altijd geluid. Wat je wel kan doen is zorgen dat je geen last krijgt van het geluid. Dit kan je doen door de pomp en de verdeler op een plek te plaatsen waar je er geen last van hebt, zoals bijvoorbeeld in de gang of onder de trap. Bedenk wel dat je altijd bij de pomp moet kunnen als dat nodig is. Verstop het dus ook niet té goed.
Bedenk ook of een pomp echt noodzakelijk is. Als je een klein oppervlak wil verwarmen heb je niks aan een pomp. Ook kan je een schakelaar plaatsen om je pomp uit te zetten als het niet nodig is.