Waarom Wordt de Radiator niet Warm?

geplaatst in: Wonen | 0

De radiator wordt niet warm en het wordt steeds kouder in huis. Zeker in de winter is het al snel een groot probleem als de radiator niet warm wordt.

Wanneer de buitentemperatuur laag ligt zal het in huis ook vrij snel afkoelen. Het is dan ook logisch dat je je in de winter zorgen gaat maken wanneer je de verwarming aan hebt gezet, maar er geen warmte uit de radiator komt stromen.

Gelukkig is er wel een aantal dingen dat je kunt doen wanneer de radiator niet warm wordt. Ik vertel je graag wat wij toendertijd in ons studentenhuis deden (en wat ook nog echt werkte).

Welke radiator wordt niet warm?

Controleer eerst welke radiator niet warm wordt. Gaat het om alle radiatoren in huis of gaat het slechts om één radiator?

Wanneer er één radiator niet werkt, dan ligt het probleem bij de radiator zelf. Werken alle radiatoren in huis niet? Dan duidt dit op een probleem met de centrale verwarming / de ketel. Lijkt het erop dat er een probleem met de centrale verwarming is? Dan is het goed om te kijken of er iets ongewoons aan de hand is.

Controleer de kranen om te zien of er wel warm water uit de kraan komt. Blijft ook de kraan koud? Dan kun je eens controleren of de boiler uitgeschakeld of uitgevallen is.

Zie je zelf niets ongewoons? Dan is het verstandig om op een zo kort mogelijke termijn een professional voor ketelonderhoud of de verwarmingsinstallatie te bellen.

Slechts één radiator wordt niet warm

Als maar één radiator niet warm wordt of het zijn er twee van meerdere radiatoren in huis, dan kun je ervan uit gaan dat het probleem bij de radiator(en) zelf ligt.

Het komt voor dat een radiator ineens niet meer werkt als deze langere tijd uit heeft gestaan. Controleer in dit geval of de hele radiator koud blijft of dat een bepaald gedeelte wel warm wordt.

Als een deel wel warm wordt, dan is dit in verreweg de meeste gevallen de onderkant, terwijl de bovenkant koud blijft. Dit is een teken dat de radiator ontlucht moet worden. Het warme water stroomt naar de bodem van de radiator, maar kan door de aanwezigheid van lucht niet circuleren.

Je kunt de radiator zelf ontluchten als je weet hoe je dit moet doen. Weet je dit niet? Schakel hier dan een professional voor in.

De bovenkant wordt juist wel warm

Als de bovenkant koud blijft en de onderkant warm wordt, dan moet de radiator worden ontlucht. Dit komt het meest voor. Het komt echter ook voor dat juist de bovenkant warm wordt en de onderkant koud blijft. Dit is vaak een teken dat de radiator moet worden gereinigd.

Na verloop van tijd hopen vuil, aanslag en roest zich op in de onderkant van de radiator. Hierdoor kan er geen warmte meer bij komen. Het zit als het ware verstopt. Je kunt de radiator makkelijk zelf reinigen.

Dit kan ook als je in een studentenhuis woont, maar soms is het dan toch beter om het aan je huisbaas te vragen. Je betaalt er immers voor.

De radiator reinigen

Het reinigen van de radiator is een flinke klus, dus zorg dat je er de tijd voor neemt. En het is ook wel handig als je met meerdere mensen bent, zodat je de radiator samen kunt tillen.

Volg de onderstaande stappen om je radiator te reinigen:

  • Schakel het verwarmingssysteem en alle radiatorkranen uit totdat alles is afgekoeld.
  • Draai de vergrendelklep zodat je de radiator van de muur kunt verwijderen.
  • Verwijder de thermostatische radiatorkraan en open de ontluchtingsklep met een radiatorsleutel.
  • Neem de radiator mee naar buiten en laat water door de radiator lopen door een tuinslang aan de klepuitgangen te bevestigen.

Houd er bij het reinigen van een radiator rekening mee dat er vuil water uit de kleppen stroomt.

Wil je de radiator binnen reinigen, bijvoorbeeld in de badkamer? Leg dan handdoeken, kommen en plastic zakken klaar om het water op te vangen. Nadat je de radiator met schoon water hebt gespoeld, sluit je deze opnieuw aan op zijn leidingen en configureer je deze in zijn oorspronkelijke staat.

De hele radiator wordt niet warm

Wordt de hele radiator niet warm? Dan kan dit betekenen dat er een probleem is met de thermostatische radiatorkraan. In dit geval is het nodig om de thermostaatklepkop te verwijderen en te controleren of de pen op en neer beweegt.

Druk licht op de pen als deze vast zit om deze weer vrij te maken. Druk nooit te hard, want de thermostaatklep kan makkelijk beschadigen.

Als de pen helemaal los komt van de radiator, dan zal al het water eruit stromen, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast moet er natuurlijk ook een nieuwe klep worden geïnstalleerd. Durf je het zelf niet aan? Schakel dan een professional in.

Kom je er zelf niet uit?

Kun je met behulp van bovenstaande tips niet het probleem traceren? Twijfel dan niet en schakel een professional in om het probleem op te sporen. Zeker in de winter is het belangrijk dat de radiator gewoon goed werkt.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik erachter waar het probleem zit? Het probleem kan in één of meerdere radiatoren zitten. Het probleem ligt aan de radiator zelf als dit de enige is die geen warmte afgeeft. Werkt geen enkele radiator? Dan moet je de oplossing zoeken bij de centrale verwarming of de ketel.

Hoe los ik deze problemen op? Dat hangt van de oorzaak af.

Werkt één radiator niet? Of is slechts een deel van de radiator warm? Dan is het een goed idee om je radiator te ontluchten. Ook kan je je radiator reinigen.

Heb je problemen met je gehele radiator of zit het probleem dieper? Wat je dan kan doen is de thermosstaatklep weghalen en checken of de pen goed op en neer kan bewegen. Als deze vastzit kan je voorzichtig proberen om hem los te krijgen, maar niet te hard! Als je de pen lostrekt stroomt al het water eruit.

Uiteraard is het inschakelen van een professional ook een optie als je er niet uitkomt.