Nu de koudere periode langzaamaan is begonnen, gaat in de meeste huizen en bedrijven de verwarming weer aan. In steeds meer panden, voornamelijk woningen, is een vloerverwarming geïnstalleerd voor lekkere warme voetjes. Als deze niet werkt heb je een probleem. In dit artikel lees je hoe dit kan oplossen.
Mogelijke problemen
De oorzaak en oplossing zijn afhankelijk van het huis. Een ouder huis waar later vloerverwarming is aangelegd heeft een andere oorzaak dan een nieuwbouwhuis waar de verwarming er sowieso in ligt. Deze nieuwe huizen zijn namelijk beter geïsoleerd dan de oudere en is het niet noodzakelijk om de verwarming de hele dag aan te zetten. Bij oudere huizen is het praktischer om de verwarming wel eerder aan te zetten.
Een andere mogelijkheid is de locatie van je thermostaat ten opzichte van de zon. Als deze zich op je thermostaat richt denkt het dat er genoeg warmte is. Dit geldt ook als er veel apparaten in de buurt staan die warmte uitstralen. Wat je hieraan kan doen is je thermostaat hier specifiek op instellen.
Het probleem kan ook in het systeem zitten. De thermostaat communiceert bijvoorbeeld slecht met ketel, of de zogeheten inregeling van de groep klopt niet. Wat je kan doen om dat te voorkomen is het installeren van een universele regeling. Een vierde oorzaak is een vervuilde installatie. Deze kan je met behulp van een professional makkelijk reinigen.
Een groter probleem wat betreft je leidingen zijn te kleine leidingen. Dit zorgt ervoor dat er niet genoeg water door de leidingen kan stromen. Dit kan alleen als je geen circulatiepomp hebt. Als de leiding te smal is of de pomp te zwak is stroomt er minder water door je leidingen wat er dus voor zorgt dat er te weinig warm water beschikbaar is om je vloer te verwarmen.
Het allerlaatste probleem wat je kan tegenkomen is een foute vloerverwerking. Extra lagen zoals vloerbedekking of een anti-kraaklaag in je laminaat kan de warmte uit je vloerverwarming tegenwerken.
Mogelijke oplossingen
Voor alle bovenstaande problemen zijn een aantal oplossingen. Een eerste logische stap is kijken of je vloerverwarming onderhoud behoeft en zo nodig repareren. Wat je kan doen is de vloerverwarming ontluchten, doorspoelen, bijvullen of de verdelger vervangen. Vergeet ook niet te controleren of de verwarming is aangesloten op je cv en of je de temperatuur zelf moet regelen.
Twijfel je aan je eigen inzicht of weet je niet zeker of je het goed doet? Denk dan niet twee keer na maar schakel direct een professional in! Dit kan je onder aan de streep een hoop geld besparen.
Wat ook vervelend is, is vloerverwarming wat op sommige plekken niet warm wordt, niet warm blijft, of juist geluid maakt. Hoe komt dat en hoe kom je daar vanaf? Ook dat kan je op Brakkehond lezen!
Veelgestelde vragen
Wat zijn mogelijke oorzaken van een koude vloerverwarming? Dit heeft een aantal mogelijke oorzaken. Het ligt onder andere aan de plaats van de thermostaat ten opzichte van de zon, de mate waarin je huis wel of niet goed geïsoleerd is, de grootte van je leidingen en je foute vloerverwerking.
Hoe kan ik dit oplossen? Wat sowieso goed is om te doen is kijken of je vloerverwarming onderhoud nodig heeft en zo nodig dit uitvoeren. Verder is het een goed idee om je vloerverwarming eens in de zoveel te ontluchten, doorspoelen of bijvullen. Controleer ook even of de vloerverwarming de temperatuur zelf regelt of dat jij dat moet doen.
Uiteraard kan je alle problemen ook oplossen door een professional in te schakelen.