Verwaarloosde Tuin Goedkoop Opknappen? Zo doe je het

geplaatst in: Wonen | 0

Een verwaarloosde tuin is vaak een doorn in het oog voor jou en andere buurtbewoners. Eigenlijk zou hij een keer opgeknapt moeten worden, maar je beperkte tijd en de hoge kosten houden je tegen. Gelukkig is er een manier om je tuin op de lange termijn met weinig geld snel op te knappen.

In deze blog lees je meer over deze manier om je verwilderde tuin snel en op de lange termijn goedkoop op te knappen. Daarnaast zal er aandacht besteed worden aan wat we precies onder een verwaarloosde tuin verstaan en waarom je de tuin echt op moet knappen.

goedkoop tuin opknappen

Wat is een Verwaarloosde Tuin?

Laten we bij het begin beginnen. Een verwaarloosde tuin is een voor- of achtertuin waar al een lange tijd geen aandacht meer aan is besteed.

Dit kan zich uiten in verschillende vormen. De tuin kan overwoekerd zijn geraakt, moeilijk begaanbaar zijn, er kan overal onkruid groeien, misschien moeten de bomen nodig gesnoeid worden, enzovoort.

In principe komt het erop neer dat de tuin er niet meer uitziet doordat er al een lange tijd geen onderhoud meer aan de tuin gepleegd is.

verwilderde tuin

Waarom een Verwaarloosde Tuin Opknappen?

Zoals eerder vermeld, is een verwilderde tuin voor velen een doorn in het oog. Je zult je op een gegeven moment zelf gaan storen aan de doornstruik die aan je broek blijft haken, maar je buren zullen zich waarschijnlijk al veel eerder ergeren aan het oerwoud in je tuin.

Alhoewel sommige buren liever hun mond over jouw distelverzameling houden, zijn er ook buurtbewoners die hun mening duidelijk laten blijken. Een burenruzie staat waarschijnlijk niet hoog op je prioriteitenlijst en kan je daarom het beste voorkomen.

Daarnaast oogt een onverzorgde tuin niet netjes en valt het zeker op in een straat met enkel regelmatig onderhouden tuinen. Vooral een overwoekerde voortuin geeft een nogal slechte indruk van de bewoner.

En uiteindelijk is het voor jezelf ook gewoon fijner om over een verzorgde tuin te beschikken. Je kan de ramen wel iedere week lappen, maar als je toch tegen een twee meter hoge brandnetel aan blijft kijken, maakt het weinig uit.

tuin onderhouden

Hoe Goedkoop Verwaarloosde Tuin Opknappen?

Je wilt je verwaarloosde tuin toch eens laten opknappen, maar het liefst met zo weinig mogelijk geld. Daarnaast wil je misschien het toekomstige onderhoud zoveel mogelijk beperken zodat de tuin niet opnieuw verwilderd raakt. Kortom, je zoekt low budget tuin ideeën.

Wij raden aan om in deze situatie een terras aan te leggen in de tuin en daarbij de tuin te bestraten. Het kan een hele mooie plek vormen om in de zomer lekker buiten te zitten, te genieten en misschien zelfs te barbecueën. Daarnaast vereist een terras niet zoveel onderhoud als een groente- of bloementuin.

Als een terras niet jouw ding is, kan je natuurlijk alsnog je tuin een andere draai geven. Weet wel dat hier waarschijnlijk meer tijd, en op de lange termijn ook meer geld, in gaat zitten. Een terras lijkt in eerste instantie duur, maar het is in feite een eenmalige aankoop. Dit is niet het geval wanneer je constant nieuwe planten in de tuin aanbrengt.

Tuin Leegmaken

Je eerste stap is in ieder geval om de tuin leeg te maken en alleen te laten staan wat je wilt behouden. Deze stap zal altijd best veel tijd kosten, maar het is wel een leuke stap. Zien hoe snel de tuin opknapt wanneer je eindelijk de brandnetels eruit trekt is namelijk oh so satisfying.

Natuurlijk kan je hiervoor iemand inhuren, maar het is vele malen goedkoper om zelf de handen uit de mouwen te steken en hier wat tijd voor uit te trekken. Ben je hier niet zelf toe in staat? Kijk dan of je misschien een leuke deal met een vriend, buurman of (klein)zoon kunt sluiten.

Als de tuin leeg is, kun je overgaan tot de volgende stap. Opnieuw, ons advies is om een terras in je tuin aan te leggen vanwege het beperkte onderhoud.

Kies een Ondergrond

Je gloednieuwe terras dient natuurlijk ook een ondergrond te hebben. Er is hier een groot scala aan opties, maar de populaire keuzes zijn hout, beton, steen en tegels. Hierna enkele voor- en nadelen van de diverse ondergronden op een rij.

Een houten terras zul je maar één keer per jaar schoon hoeven te schrobben en vereist daarom vrij weinig onderhoud. Een terras van beton vereist niet veel meer onderhoud dan een bezempje op z’n tijd en houdt de groei van onkruid tegen, maar is een duurdere optie.

Als je de keuze voor steen maakt, zul je het terras ongeveer ieder jaar met een hogedrukspuit of iets dergelijks moeten reinigen. De stenen knappen er echt ongelofelijk van op. Tegels zullen eens in de 1-2 maanden gedweild moeten worden om de intrekking van vuil en de hechting van mos en algen te voorkomen. Ze vereisen dan ook iets meer onderhoud.

Als je eenmaal voor een ondergrond hebt gekozen en deze aangebracht hebt, zal je tuin er al een stuk netter uitzien. De meeste buren zullen hier dan ook wel ophouden met klagen. Maar de tuin kan nog een stuk mooier worden!

Kleed je Terras Aan

Eindelijk is je tuin veranderd van overwoekerd regenwoud naar een net terras. Maar het is nog wel erg kaal. Dat kan anders!

Waarschijnlijk heb je voorheen je verwaarloosde tuin niet echt gebruikt. Hoe mooi zou het dan wel niet zijn als je deze vanaf nu vaker gaat gebruiken en er een relaxte plek van maakt?

Probeer de tuin een beetje aan te kleden. Er is een ruim aanbod aan tuintafels beschikbaar. Daarvan past er vast wel één perfect bij jouw huis. Een tafel vult direct de tuin wat op, waardoor je niet tegen een kale vlakte aan zit te kijken. Daarnaast vormt het een perfecte plek om in de zomer te zitten.

Bij tuintafels horen natuurlijk ook tuinstoelen! Kies een lekkere stoel uit zodat je lekker met de zon in je gezicht weg kan zakken. De tuin is zomers een ideale plek om lekker iets te lezen, te eten of simpelweg te praten met vrienden!

Toch niet zo’n fan van de zon, maar wil je de tuin wel gebruiken om lekker in de zomer buiten te zitten? Dan kunnen parasols een uitkomst bieden. Naast dat ze schaduw bieden, geven parasols ook een gezellig karakter aan de tuin en zorgen ze voor opvulling.

Een mooie terrasplant kan ook een uitkomst bieden om de tuin wat op te vullen. Hou hierbij rekening met hoeveel tijd je aan de verzorging van de plant wilt besteden. Een ding is zeker: je tuin zal er snel van opknappen!

En als je voldoende ruimte hebt en het budget toch nog iets hoger wilt maken, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een loungeset aan te schaffen. Een buitenhaard of vuurkorf maken een terras helemaal af. Misschien is zelfs een pizzaoven een leuke optie.

Klinkt dit allemaal niet zo interessant? Doe dan inspiratie op in tuincentra of op het internet. Wissel ideeën uit met kennissen of kijk eens wat je buren doen. Er zit vast wel iets tussen voor jou.

Alhoewel een terras in eerste instantie niet heel goedkoop is, knapt de tuin er enorm van op en kost het later niet veel onderhoud en andere additionele kosten. Zo kan je op de lange termijn toch een tuin opknappen met weinig geld!

tuin opknappen met weinig geld

Veelgestelde vragen

Wanneer is er sprake van een verwaarloosde tuin? Wanneer een voor- of achtertuin dusdanig overwoekerd is geraakt met planten en onkruid waardoor je niet of nauwelijks er doorheen kan lopen. Het is voor iedereen (jezelf, maar ook je omgeving) fijner om je tuin netjes en verzorgd te maken.

Hoe kan je zo goedkoop mogelijk je tuin opknappen? Een aanrader is bestrating, dit heeft minder onderhoud nodig in vergelijking met gras of planten. Als eerste stap is het verstandig om je tuin zo leeg mogelijk te maken. Laat alleen de dingen staan die je wilt behouden. Misschien zijn er wel kinderen in je omgeving die je hiermee willen helpen? Heitje voor een karweitje.

De volgende stappen zijn de ondergrond en aankleding, ook deze stappen hoeven niet veel geld te kosten. De ondergrond kost misschien bij de aankoop wel redelijk wat geld, maar je kan er jaren mee door en het behoeft weinig onderhoud. Hetzelfde geldt voor de aankleding, voor een klein bedrag heb je leuke planten en bloemen in een pot. Deze hebben regelmatig water nodig, maar verder heb je naar bepaalde planten verder geen omkijken. Let er alleen wel op dat je geen last krijgt van ongedierte.