Is jouw sleutel in het slot afgebroken?

geplaatst in: Vrije tijd | 0

Je kent het wel, in volle haast ga je op de deur af, je draait de sleutel om maar het voelt niet zoals het moet voelen. Wanneer je naar je hand kijkt, blijkt dat je een deel van de sleutel nog in je hand hebt. Dat zat je net op te wachten…..

Een afgebroken sleutel is één van de vervelendste dingen die kan gebeuren. En met een beetje pech hoeft het niet alleen bij je voordeur plaats te vinden, de kans is namelijk ook groot dat de autosleutel afbreekt in het slot. Een afgebroken sleutel komt altijd op de meest ongelegen momenten en is niet eenvoudig op te lossen.

Uiteraard zijn er wel oplossingen voor dit probleem die misschien zelfs in je eentje kunt uitvoeren. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je technisch inzicht, het gereedschap dat je voorhanden hebt en of je handige handjes hebt.

Hoe krijg je een afgebroken sleutel uit het slot?

Wij helpen je natuurlijk graag met dit probleem, we delen daarom een aantal tips zodat jij weer eenvoudig de sleutel uit het slot krijgt. Je kunt op internet verschillende soorten tips vinden, toch hebben de meesten niet het gewenste resultaat. Zoals we al aangaven is het belangrijk dat je technisch inzicht hebt om de klus te klaren.

Voordat we de tips met je delen, waarschuwen we vast dat sommige van de oplossingen schade kunnen veroorzaken aan het slot. Als je schade kosten wat kost wilt voorkomen, dat moet je een bekende inschakelen die handig is met het verwijderen van afgebroken sleutels óf je belt een specialist.

Zijn er verschillen tussen afgebroken sleutels?

In ons leven komen we dagelijks in aanraking met allerlei verschillende sloten. Je kunt dus naast de sleutel van je huisdeur ook de sleutel van je auto of fietsslot afbreken.

Er zijn maar weinig verschillen tussen afgebroken sleutels. Een afgebroken sleutel is altijd vervelend en dan maakt het niet uit in welk slot de sleutel zit. Er zitten wel verschillen in het oplossen van het probleem van de afgebroken sleutel.

Bij een fietsslot kun je namelijk eenvoudig het slot verwijderen en een nieuw slot plaatsen. Het vervangen van je huisdeurslot is ook eenvoudiger dan het verwijderen van een autosleutel uit het slot.

Wanneer je geen ervaring hebt met het verwijderen van een afgebroken sleutel, raden wij je aan om een specialist in te schakelen.

Een afgebroken sleutel verhelpen door de cilinder te verwijderen

Voordat je te veel gaat prutsen aan het slot, is het handig om gelijk te beginnen met het verwijderen van de cilinder. Dit scheelt een hoop materiaal en arbeidsuren. Door de schroeven te verwijderen waarmee de cilinder gemonteerd is, kun je eenvoudig de cilinder verwijderen. Dit is dan ook de meest voordelige oplossing en is zeer leerzaam.

Het nadeel is dat het erg veel tijd kost, daarnaast heb je veel spullen nodig om de cilinder te verwijderen en is de kans op beschadiging erg groot.

Een gebroken sleutel uitboren

Een voor de handliggende oplossing is natuurlijk het uitboren van uw sleutel. Dit is vaak niet de meest gewenst oplossing. Het uitboren van een slot zorgt voor veel schade én je hebt niet altijd een boor bij de hand.

Je kunt de sleutel uitboren door gebruik te maken van een klein boortje, hiermee boor je een gaatje in de sleutel. Hierdoor kun je met een dun schroefje de sleutel beetpakken. Zoals je hieruit op kunt maken, vraagt die om enige precisie en is de kans op mislukken dan ook groot!

De sleutel door het slot duwen

Wanneer je huissleutel in het slot is afgebroken, is het mogelijk om de sleutel door het slot te duwen. Je zou de woning via de achterdeur binnen kunnen gaan, om de sleutel uit het slot te kunnen duwen.

Zoek eerst in de woning naar een dun ijzerdraadje dat je in de cilinder van het slot kunt steken. Hiermee kun je proberen om het afgebroken deel van de sleutel vanaf de andere kant van het slot door de cilinder te duwen.

Zoals je misschien wel begrijpt is deze methode niet bij elk slot toe te passen.

De oplossing voor een kapot auto deurslot

Is je sleutel afgebroken in het slot van de auto? Dan zit je waarschijnlijk met je handen in het haar, want hoe kom je nu weer thuis?

Wanneer je een afgebroken sleutel uit het autoslot wilt halen, zijn er ook diverse oplossingen te bedenken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met lijm de sleutel uit uw autoslot te halen. Je kunt een klein druppeltje lijm op het afgebroken deel van het slot doen en vervolgens tegen het andere deel aanhouden om te drogen.

Gebruik hierbij vooral niet te veel lijm anders lopen ook de palletjes en veertje vol met lijm. Uiteraard kun je hiervoor niet elk soort lijm gebruiken, hiervoor moet je gebruik maken van een superlijm (het liefst gel). Laat je voor de zekerheid adviseren in een bouwmarkt.

Met een nijptang een afgebroken sleutel uit het autoslot halen

Heb je geluk dat je autosleutel nog een klein beetje uit het slot steekt? Dan kun je nog heel veel bereiken met een nijptang.

Voordat je met een nijptang aan de slag gaat is het belangrijk dat je eerst flink wat smeerolie in het slot spuit. Daarna is het een stuk eenvoudiger om de sleutel uit het slot te trekken door middel van een nijptang.

Je hoeft overigens niet een speciale nijptang te gebruiken een gewone huis-tuin-en keuken nijptang voldoet ook.

Sleutel afgebroken in het autoslot? Gebruik een sleutel verwijderaar!

Naast de standaardoplossingen is er ook een speciale sleutel verwijderaar , zoals de naam al doet vermoeden kun je hiermee heel eenvoudig een sleutel uit het slot verwijderen.

Dit is speciaal gereedschap die het heel eenvoudig maakt om een afgebroken autosleutel uit het slot te halen. Een sleutel verwijderaar wordt ook wel lock picking genoemd.

Lock picking wordt vaak in verband gebracht met criminaliteit, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Het vervelende is dat deze oplossing beperkt verkrijgbaar is en dat je kennis moet hebben van sloten.

De middelen om een afgebroken sleutel te verwijderen

Je hebt al verschillende mogelijkheden voorgeschoteld gekregen voor het verwijderen van een afgebroken sleutel. Je hebt hiervoor wel verschillende attributen nodig.

Voor het snel verwijderen van een gebroken sleutel moet je de volgende materialen in huis hebben:

  • Een smeermiddel, zoals bijvoorbeeld WD-40 of een kruipolie
  • Een set sleutels om mee te verwijderen
  • Een heel dun pincet of een lockpick tool

Als je iets makkelijk wilt verwijderen uit een krappe ruimte, dan is smeren altijd belangrijk. Gebruik hiervoor de kruipolie of de WD-40. En wees vooral niet te zuinig met het gebruik van de olie. Het moet natuurlijk soepel kunnen verlopen.

Mocht je geen kruipolie of WD-40 in huis hebben voor het verwijderen van je gebroken sleutel, dan kun je ook olijfolie gebruiken.

Wanneer je de olie goed in het slot hebt gespoten, is het belangrijk om een lang en zeer dun voorwerp erbij te pakken. Dit kan een pincet zijn, een staaldraadje of een lockpick.

Mocht je echt goed gereedschap in huis hebben, dan het liefst een hook pick of een lockpick gun. Hiermee kun je namelijk achter stukje sleutel haken. Het is zelfs mogelijk om het afgebroken stukje sleutel te verwijderen met een magneet, echter is dit alleen mogelijk wanneer het stukje los zit in het slot.

Is het handig om een sleutelverwijderaarset in huis te hebben?

Je vaagt je natuurlijk af hoe je een afgebroken sleutel uit het slot krijgt op de snelste en handigste manier. Als je vaak voor een gesloten deur staat, is het handig om een sleutelverwijderaarset in huis te halen. Dit is een lockpick set die bestaat uit meerdere lockpicks en enkele metalen draden, deze kun je in de sleutelingang van het slot steken.

Dit gereedschap valt wel onder de noemer specialistisch gereedschap, je moet dus wel enigszins kennis hebben van sloten. Maar als je natuurlijk vaker last hebt van een afgebroken sleutel is het geen overbodige luxe om dit set aan te schaffen. Met dit gereedschap is het mogelijk om het tegenstribbelende stukje sleutel los te maken.

Door dit gereedschap in huis te halen, voorkom je een dure rekening van de slotenmaker en je slot beschadigt niet.

De sleutel is uit het slot verwijderd en nu?

Waarschijnlijk spring je een gat in de lucht wanneer je de afgebroken sleutel weer volledig in je handen hebt. Toch moet je nog even op je hoofd krabben, want het was waarschijnlijk de enige sleutel die je voorhanden had om de deur te openen.

Je kunt natuurlijk een bekende van je bellen die een sleutel van jouw woning heeft of je belt een slotenmaker die jouw deur kan openen zonder jouw deur te beschadigen.

Zorg ervoor dat je de reservesleutel die je nog in huis hebt, laat dupliceren. Je wilt tenslotte niet hebben dat de volgende keer dat je sleutel afbreekt, je geen sleutels meer hebt. Een bezoekje aan de slotenmaker is dus geen overige luxe, je kunt je slot laten controleren én je sleutels laten dupliceren.

De tips om een afgebroken huissleutel te voorkomen

We hebben hiervoor allerlei tips benoemd die belangrijk zijn voor het oplossen van een afgebroken sleutel. Maar het is natuurlijk ook handig om een afgebroken sleutel in de deur te voorkomen.

Door je slot goed te onderhouden, kun je dit namelijk voorkomen. Zorg ervoor dat je slot goed in de deur zit en dat je slot regelmatig wordt gesmeerd, zodat de sleutel eenvoudig in-en uit het slot gaat. Maar de allerbelangrijkste tip: blijf niet doordraaien als het teveel kracht kost.

Wanneer het ronddraaien van de sleutel te veel moeite kost is dit een heel slecht teken. Een slot moet namelijk eenvoudig rond kunnen draaien, de kans dat je sleutel afbreekt als je teveel kracht zet, is erg groot.

Slotenmakers kunnen misbruik maken van een afgebroken sleutel

Zie je door de bomen het bos niet meer? Zit je nog steeds met je handen in het haar? Dan wordt het tijd om expert in te schakelen! Als je je hersens moet breken over het oplossen van een gebroken sleutel, is het zonde van je tijd. En moet je op zoek gaan naar een betere oplossing.

Uiteraard is een slotenmaker een investering en moet je goed opletten welke slotenmaker je inzet. Sommige kunnen namelijk misbruik maken van de situatie. Je bent op zo’n moment namelijk erg afhankelijk van een slotenmaker en dat weten zij net zo goed als jij.

Ga daarom niet gelijk akkoord bij de eerste en beste prijs die de slotenmaker noemt, maar durf ook andere slotenmakers te bellen. Of durf gewoon op de man af te vragen wat het gaat kosten, je wilt natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Ondertussen hebben we een aardige lijst opgesteld met allerlei punten waar je op moet letten bij een afgebroken sleutel uit het slot halen.

Van het verwijderen van een sleutel met een nijptang tot het verwijderen van een cilinder, er zijn veel mogelijkheden te bedenken. Welke mogelijkheid voor jou het beste geschikt is, hangt helemaal af van de manier waarop je sleutel hebt afgebroken én in welk slot de sleutel is afgebroken.

Wij wensen je in ieder geval veel sterkte met het oplossen van je afgebroken sleutel!

De afgebroken sleutel laten verwijderen door een specialist

Zie je door de bomen het bos niet meer? Wil je liever niet je pasgelakte nagels in de strijd gooien om het probleem op te lossen? Of heb je geen tijd om aan de slag te gaan met je slot?

Laat het dan natuurlijk over een aan iemand die er dagelijks mee bezig is. Want troost je, je bent echt niet de enige waarbij weleens een sleutel afbreekt in het slot. Bij het zoeken van een specialist in het repareren van afgebroken sleutels in het slot, is het natuurlijk belangrijk dat je let op de omgeving waarin hij werkzaam is.

Je wilt tenslotte niet uren wachten totdat diegene er is om jouw slot te repareren. Daarnaast is het altijd verstandig om reviews te lezen van een slotenmaker, je moet diegene wel kunnen vertrouwen bij je woning of auto.

Veelgestelde vragen

Hoe haal je een afgebroken sleutel weer uit het slot? Er zijn een aantal opties. Je kan de cilinder uit je slot schroeven, je kan kiezen voor het uitboren van je sleutel of je sleutel uit het slot duwen als je via een andere deur naar binnen kan. Let wel op, al deze opties kunnen beschadigingen veroorzaken.

Zit je sleutel vast in je auto? Dan kan je kiezen voor een nijptang of een sleutelverwijderaar.

Uiteraard kan je ook een professional inschakelen.

Wat heb je nodig om je sleutel te verwijderen? Smeermiddel is misschien het belangrijkste punt wat je moet gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan WD-40. Verder heb je iets nodig wat heel erg lang en dun is, zodat je hiermee je afgebroken sleutel uit het gat kan peuren.

Hoe voorkom je een afgebroken sleutel? Voorkomen is tenslotte beter dan genezen! De beste remedie is het bijhouden van je slot. Zorg ervoor dat je slot goed in de deur zit en dat je deze regelmatig goed smeer. De sleutel gaat dan makkelijker in en uit het slot.

Misschien de allerbelangrijkste tip…zet niet teveel kracht als je de sleutel niet ver genoeg door kan draaien.