De schoot van het slot blijft hangen

geplaatst in: Wonen | 0

De dagschoot is het sluitmechanisme in het slot. Wanneer de deurkruk omhoog of omlaag wordt bewogen, is dit vergrendelingsmechanisme zichtbaar. De grendel zorgt ervoor dat de deur gesloten is. Als de deur uit de klink komt, kan de deur worden geopend.

In sommige gevallen kan de grendel van het slot vast komen te zitten. De schoot kan niet meer correct terugveren en de schoot van het slot zit vast. Hierdoor kan de deur niet meer geopend worden. De bevestigingsbouten kunnen ook vast zitten. Als je de deur op slot doet, kun je de grendel zien. In de meeste gevallen is er een schoot en een vaste bout. Als de bouten van het slot vast zitten, zijn dit de belangrijkste tips.

Dagschoot blijft hangen

Stel je voor. Laat de deurkruk zakken, maar de dagschoot in de deur blijft. Doordat de schoot in het metalen frame van het slot blijft zitten, is het niet meer mogelijk om de deur te sluiten.Je probeert met een schroevendraaier de dagschoot los te krijgen, de kruk iets minder ver naar beneden te doen of de deur op slot te draaien. Echter zijn dit oplossingen van tijdelijke duur. Het probleem zal hierdoor op het lange termijn niet verholpen worden.  Wat moet je dan wel doen? 

Alle oorzaken waarom de dagschoot blijft hangen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de dagschoot in het slot blijft hangen. Dit kan komen, doordat:

  • De dagschoot blijft steken
  • De dagschoot afgebroken of kapot is
  • De dagschoot niet voldoende terug veert
  • De dagschoot vast zit
  • De dagschoot te ver uit steekt

De dagschoot werkt niet meer. Wat nu?

Er zijn verschillende oorzaken waarom een dagschoot van de deur kapot is. Door de verschillende oorzaken zijn er ook verschillende soorten oplossingen als de dagschoot niet meer werkt. De meest voorkomende oplossingen voor de problemen zijn:

De dagschoot is verborgen 

Een mogelijke oorzaak is dat de dagschoot door het dichtslaan van de deur verbogen is. Dit kun je testen door de dagschoot met de hand in het slot te duwen. Blijft deze klemmen, dan zal de dagschoot verbogen zijn. Een oplossing is om de dagschoot recht te buigen en vervolgens in te spuiten met slotspray.

Dagschoot steekt te veel uit het slot of veert niet meer

Het kan gebeuren dat de binnen- en/of buitendeur niet meer goed werkt. Wanneer de dagschoot te veel uit de deur steekt of de dagschoot niet meer veert, is het verstandig om deze opnieuw af te stellen. Een dagschoot afstellen is zelf ook mogelijk.

Slotmechanisme is defect 

Wanneer er sprake is van een defect aan het slotmechanisme, is het mogelijk dat de dagschoot achter de voorplaat blijft steken. Een mogelijke oorzaak is slijtage aan het slot. Doordat er aan binnendeursloten minder zware eisen worden gesteld, kan er na enkele jaren al slijtage voorkomen. Een oplossing tegen een dagschoot die niet meer werkt, is het vervangen van het slot. 

Stappenplan voor de dagschoot af te stellen 

Stap 1: Draai met een schroevendraaier de schroeven los aan de zijde van het kozijn. Op deze manier kun je de dagschoot afstellen, omdat deze wat losser komt te zitten.

Stap 2: Trek het uiteinde van de dagschoot naar buiten. Wanneer de dagschoot goed zit, draai je de schroeven weer vast. Het is belangrijk om dit te doen zonder dat de dagschoot van z’n plek gaat.

Stap 3: Sluit de deur en kijk of de deur goed in het deurslot valt. Als de dagschoot nog steeds niet goed functioneert, moet je de dagschoot zo vastzetten, zodat hij uiteindelijk wel weer goed sluit. 

Deurklink is verkeerd afgesteld 

Het kan gebeuren dat het schroefje uit de deurklink los zit, waardoor de deurklink uit de deur valt. Bij het terugplaatsen kan het zo zijn dat zowel de dagschoot als de deurklink scheef komt te zitten. Een oplossing kan zijn om de schroef van de deurklink vast te zetten. 

Een andere oplossing is om het slot uit de deur te halen. Aan de achterkant van het slot, ter hoogte van de dagschoot, zit een gat met een schroef. De functie van de schroef is het omdraaien van de dagschoot. Wanneer je deze schroef verder aandraait, zal de dagschoot mogelijk weer op de juiste plek zitten en weer goed functioneren. 

Bij het verwijderen van het slot is het belangrijk om op verschillende zaken te letten. Het kan zo zijn dat het slot niet gedemonteerd kan worden, omdat er ringen rond het krukgat en het sleutelgat zitten. Door een schroevendraaier in de gleuf van de ring te steken, is het mogelijk om deze los te halen. Lukt dit niet? Dan is het mogelijk om een schroevendraaier tussen de deur en de rozet te wrikken. 

Dagschoot komt op sluitplaat terecht

Het kan ook zo zijn dat de deur iets is gezakt, waardoor de dagschoot tegen de sluitplaat aankomt in plaats van erin. De beste oplossing is om zwaardere scharnieren te monteren of om de scharnieren bij te stellen.  Het bijstellen van de scharnieren is alleen mogelijk als de scharnierpennen nog kwalitatief goed zijn. Zo niet, dan kun je alleen maar nieuwe scharnieren plaatsen.

De nachtschoot blijft hangen. Wat nu? 

Ook kan het gebeuren dat de nachtschoot blijft hangen. In de meeste gevallen blijft de dagschoot hangen, omdat dit veel kwetsbaarder is in tegenstelling tot een nachtschoot. Een nachtschoot is namelijk niet verend en ook niet afgeschuind. Het kan echter wel gebeuren dat de nachtschoot is geblokkeerd. Verschillende oplossingen om een geblokkeerde nachtschoot werkend te krijgen zijn:

  • Door van binnenuit tegen de cilinder aan te duwen is het mogelijk om de nachtschoot te deblokkeren.  Door het slot vervolgens te openen en de nachtschoot iets af te veilen en te smeren met slotspray, kan het probleem verholpen worden.
  • Het kan gebeuren dat de deur door zwakke scharnieren of door een andere oorzaak is weggezakt. Door de deur iets op te tillen kan het zo zijn dat de nachtschoot weer in de sluitkom komt te zitten. Wanneer de nachtschoot weer op de juiste plek zit, werkt hij mogelijk weer als vanouds. 

Als de nachtschoot blokkeert of er een ander probleem is, is het verstandig om dit probleem snel op te lossen. Wanneer de deur niet op slot zit is het vatbaar tegen de inbraakmethode ‘flipperen’. Door een stuk plastic tussen de dagschoot te zetten, als deze niet op slot zit, is het mogelijk om de deur te openen. 

Oplossingen tegen een defecte schoot

Schakel een expert in voor de schoot

Wil je helemaal geen last hebben van een dag- of nachtschoot die niet meer terug veert of een dag- of nachtschoot die kapot is? Schakel dan een ervaren slotenmaker in. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn waarom de schoot niet meer werkt.  Een expert heeft net meer kijk op de situatie, waardoor het probleem snel opgelost kan worden. Een zeer gemakkelijke manier om binnen te komen.

Monteer er een magnetisch slot op 

Ook het monteren van een magnetisch slot kan een defecte schoot tegen gaan. Doordat de dagschoot in de magnetische deurschoot klikt, is er geen dagschoot meer zichtbaar. Hierdoor sluit de deur probleemloos en heb je geen last van een dagschoot die kapot is. Pas bij het sluiten van de deur wordt de dagschoot er door de magneet uitgetrokken en vergrendelt de deur. 

De werking van het magneetslot is voor de rest hetzelfde. De deur gaat gewoon met de deurklink open en dicht. Sommige magnetische sloten zijn voorzien van een blokkeermechanisme van de dagschoot. Hierdoor is er geen nachtschoot aanwezig en is het onmogelijk dat de nachtschoot van het slot blijft hangen. Een magnetisch slot geeft daarnaast een strakke afwerking, waardoor het een verlengstuk is van jouw interieur. Het type slot is beschikbaar voor verschillende type binnendeuren. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn alle oorzaken voor het blijven hangen van de dagschoot?

Klik hier voor meer informatie.

Wat moet je doen als de dagschoot blijft hangen?

Klik hier voor meer informatie.

Wat moet je doen als de dagschoot is verborgen?

Klik hier voor meer informatie.