Kleine rode beestjes gespot. Maar wat zijn het?

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

Heb je last van kleine rode beestjes in je huis of tuin? En wil je weten welke het zijn en of ze enig gevaar met zich meebrengen? Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten kleine rode beestjes en kleine rode spinnetjes.

Kleine rode beestjes in huis

Van bedwantsen tot verdwaalde klavermijt, je kunt allerlei verschillende kleine rode beestjes in huis tegenkomen. Lees hieronder wat ze doen en hoe je van ze afkomt.

Is het de Bedwants?

De Bedwants

Bron

De bedwants leeft alleen binnen en kan niet tegen daglicht, dit kleine rode beestje houdt zich vooral schuil in kieren en naden rondom het bed. In de nacht voeden ze zich met bloed van de mens of (huis) dieren. 

Als er veel bedwantsen in huis zijn, noemen we dat een plaag. Dit komt vaak voor in hotels. Je herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van het matras. Dit komt door de poep van de bedwants.

Mensen krijgen geen ziektes door of van bedwantsen. Wel kunnen mensen en dieren kleine bijtwondjes (kleine rode vlekjes, kleine bultjes) krijgen. De bultjes kunnen dagenlang jeuken en gaan na een paar weken vanzelf weg. Ze laten geen littekens achter.

Bedwants bestrijden 

Beddengoed wassen.

De bedwants kan niet tegen extreme hitte, maar ook niet tegen extreme kou. Was je beddengoed daarom op minimaal 60 graden. Hierdoor zullen de beestjes sterven. Kan je beddengoed niet zo heet gewassen worden? Gooi je beddengoed dan in de vriezer. Let op dit moet minimaal 2 weken in de vriezer blijven. Daarna moet de vriezer goed schoongemaakt worden.

Nadelen van het wassen of invriezen van je beddengoed is dat het bed zelf nog niet bedwants vrij is.

Zoals je leest zijn bedwantsen lastig zelf te bestrijden. Dit komt omdat ze zowel in het beddengoed als het frame zitten.

Methodes zoals tea tree olie en alcohol zijn alleen effectief als je het direct op de beestjes zelf spuit. Dit is een onmogelijke opgave omdat ze ook verstopt zitten in de naden en kieren van het bed.

Ons advies is daarom om voor bedwantsen een professionele bestrijdingsdienst in te schakelen.

Is het de Klavermijt?

Deze kleine rode beestjes zijn slechts een millimeter of minder groot. Ze zijn rond het voorjaar te vinden in kleine kieren en gaten rondom het huis. Waardoor ze dan in grote getale binnen dringen.

Het goede nieuws is dat je zich geen zorgen hoeft te maken ze zijn niet gevaarlijk. De klavermijt bijt geen mensen of huisdieren, ze dragen geen ziektes en beschadigen je meubels niet. De klavermijten laten wel een rode vlek achter als je ze plet. Dit is geen bloed, het is pigment uit hun lichaam.

Klavermijt Bestrijden

Klavermijten komen van buiten je huis in gekropen dus je hoeft niet op zoek naar een nest. Het beste kun je ze bestrijden met een stofzuiger. Let dan wel op dat je de zak buiten weggegooid, ze gaan namelijk de zak weer uit kruipen.

Kleine rode beestjes in de tuin 

Van oogstmijten tot vuurwantsen, je kunt allerlei verschillende kleine rode beestjes in de tuin tegenkomen. Lees hieronder wat ze doen en hoe je van ze afkomt.

is het de Oogstmijt?

Oogstmijt ook wel rode fluweelmijt is een kleine spinachtigen die voorkomt in stro, hooi en andere gedroogde grassen.  De favoriete plekken van de oogstmijt zijn gras en gazon

De kans op een beet van de oogstmijt is erg klein, dit komt omdat de oogstmijt zich het liefst voedt met insecten. Bij een gebrek aan insecten bijten ze mensen. Beten van deze mijten lijken sterk op vlooienbeten en kunnen erge jeuk veroorzaken.

Oogstmijten en hun kroost leven alleen in de vrije natuur. Je zult ze dus niet in huis tegenkomen.

Oogstmijt Bestrijden

Het bestrijden van Oogstmijt met chemicaliën in de natuur is natuurlijk niet mogelijk. Daarom adviseren wij om te denken aan wering en preventie om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Denk daarbij aan onkruid verwijderen, het gras kort houden en de vochtigheid in de tuin laag te houden. Pas wel op met het uitvoeren van deze taken, er kunnen larven van de oogstmijt in het onkruid en het hoge gras zitten die op de huid terecht kunnen komen en je bijten. Draag daarom altijd laarzen en handschoenen.

Als de overlast dermate erg is kan je ook de grasmat vervangen door grind of tegels. Dit is echter wel een kostbare optie.

is het de Rode vogelmijt?

De rode vogelmijt

Bron

Ook wel bloedluis of rode luis genoemd. Het donkerrode diertje met acht poten is ongeveer een millimeter groot.

Dit kleine rode spinnetje heeft het vooral gemunt op pluimvee. Het beestje voedt zich met het bloed van kippen en andere vogels. Aangezien de bloedluizen vaak in groten getale aanwezig zijn wordt er veel bloed afgetapt. Dit heeft ernstige gevolgen voor de dieren. Kippen ondervinden bijvoorbeeld stress en zullen hierdoor minder eieren leggen. Als de bloedluis niet wordt bestreden kan het dier overlijden.

Rode vogelmijt bestrijden

Rode vogelmijten zijn goed te bestrijden op verschillende manieren. Hieronder lees je welke manieren dit zijn.

– Rode vogelmijt bestrijden met roofmijten

De roofmijt Hypoaspis miles (ook wel Stratiolaelaps scimitus) werkt perfect tegen het bestrijden van de rode vogelmijt. De Hypoaspis spoort de Rode vogelmijt zelf op. Met een bereik van 50 tot 100 cm per dag sporen ze de rode vogelmijt op tot in de kleinste gaten en kieren.

Deze roofmijten zijn te koop en kosten +/- €9,- voor 1000 stuks. Dit is voldoende voor het bestrijden van de oppervlakte van zo’n 3 kippen/vogels.

Als de rode vogelmijt is opgeruimd dan zal de roofmijt ook vanzelf verdwijnen.

– Rode vogelmijt bestrijden met een val

De zogenaamde bloedluis val kan ook worden ingezet voor het bestrijden van de Rode vogelmijt. De val is van karton en 14 bij 20 centimeter groot en voorzien van lokstof waar de rode vogelmijt op afkomt. Zodra de rode vogelmijten in de val zitten kan je deze verwijderen uit het hok en vernietigen. 

is het de Vuurwants?Vuurwants

De vuurwants heeft een helderrode kleur met een opvallend patroon. De vuurwants is van oorsprong een planteneter die soms ook dode en levende insecten eet. Ze komen vaak voor rondom lindebomen en kan als hij  in het nauw gedreven wordt, een onaangename geur verspreiden.

Vuurwantsen bestrijden

Over het algemeen brengen de vuurwantsen geen schade aan, hoogstens hinder wanneer ze binnenshuis terecht komen. Bestrijding is onnodig en wordt daarom ook afgeraden. Wel kan je preventief naden, kieren en spleten te dichten. Mocht je vuurwantsen binnen tegenkomen kan je ze gemakkelijk met de stofzuiger opruimen.

Is het de Kaneelwants?Kaneelwants

De Kaneelwants is bijna identiek aan de Vuurwants. Beide hebben ze een knalrode basiskleur met zwarte vlekken. Het verschil zit hem in de kop, deze is bij de vuurwants zwart en bij de kaneelwants rood.

Een ander groot verschil is dat de kaneelwants wel kan vliegen de vuurwants niet. De kaneelwants is vooral te vinden in open gebieden zoals heide en de duinen. Daar zoeken ze naar struiken en planten waar plantensappen uitgezogen kunnen worden.

En dan de naam “Kaneelwants” waar komt dat vandaan? Als je het kleine beestje aanraakt dan wordt een kaneel geur verspreid vandaar de naam Kaneelwants.

Meest gestelde vragen

Wat kan ik doen tegen kleine rode beestjes?

Er zijn verschillende doeltreffende manieren om kleine rode beestjes te bestrijden. Gebruik onze blog om erachter te komen met welk beestje jij te maken hebt en hoe je er het beste vanaf komt.

Is de Klavermijt gevaarlijk?

De klavermijt bijt geen mensen of huisdieren, ze dragen geen ziektes en beschadigen je meubels niet. Wel laat de klavermijt laten wel een rode vlek achter als je ze plet. Wat dit is en hoe je er vanaf komt lees je hier.