Windows 10 Home licentie of de Windows 10 Pro licentie kopen

geplaatst in: Tech | 0

Als je een computer of laptop koopt staat er vaak automatisch Windows 10 home op. Wanneer je net zoals ik wel eens bent gewisseld van Windows type, zoals in mijn geval van Windows 10 home naar Windows 10 Education. Kan het voorkomen dat je niet meer terug kan naar je vorige Windows.

In de blog van vandaag, heb ik uitgezocht welke van de twee Windows 10 beter bij je past. En hoe je een Windows 10 licentie kan kopen of een Windows 10 pro licentie.

Hoe weet ik welke Windows 10 licentie geactiveerd is?

Het is natuurlijk handig om te weten welke Windows 10 actief is op je pc. Dit is gelukkig heel gemakkelijk te vinden. Als eerste klik je links onderin met de rechtermuisknop op het Windows logo. Vervolgens zie je linksonder in een lijstje verschijnen met verschillende opties. Zoek de optie Systeem (dat is de 5e optie van boven) en klik er vervolgens op. Je komt nu bij instellingen terecht onder het kopje info. Scrol naar beneden, je ziet nu het kopje Windows-specificaties. Je ziet nu een lijst waar staat:

 • Editie
 • Versie
 • Installatie datum
 • Build van besturingssysteem
 • Ervaringen

Naast Editie staat je Windows 10 licentie. In mijn geval is het Windows 10 Pro. Nu je weet welke editie je hebt is het tijd om te kijken welke Windows editie mogelijk heden er zijn.

Windows 10 licentie: alle edities

De twee bekendste en meest gebruikte edities van Windows zijn Windows 10 Home en Windows 10 Pro. Dit zijn niet de enige twee Windows edities. Elke Windows editie heeft zijn eigen gebruikscultuur, neem bijvoorbeeld Windows 10 Enterprise. Deze versie is gemaakt voor grote bedrijven zodat systeembeheerder meerdere systemen tegelijk kunnen beheren. Ik ga hier in het kort alle Windows 10 edities benoemen en ze in het kort uitlichten.

 • Windows 10 Home Licentie
 • Windows 10 Pro Licentie
 • Windows 10 Education
 • Windows 10 Enterprise
 • Windows 10 Mobile Enterprise
 • Windows 10 IoT Core

Windows 10 Home licentie

Windows 10 home is de meest gebruikte Windows 10 editie. Het is zeer gebruiksvriendelijk. Wanneer je een laptop of computer aanschaft is dit de editie die standaard wordt meegeleverd. Dit is de versie die je waarschijnlijk als ‘normale’ gebruiker wilt hebben. Dit is ook meteen de goedkoopste versie van Windows 10. Je kan deze editie aanschaffen voor eenmalig €100.

Deze versie heeft wel alle essentiële apps, zoals malwarebescherming in de vorm van Windows Defender. Het is goed om te weten dat de Windows 10 home editie automatisch downloadt en installeert. Je hebt dus geen zeggenschap over wanneer je iets wilt updaten. Op deze manier is je systeem altijd up to date.

Windows 10 Pro licentie

Dit is de versie die het meeste lijkt op Windows 10 home. Windows 10 pro heeft een paar extra functies die gericht zijn op professionals. Je krijgt hiermee geavanceerde bescherming tegen malware. Een ander voorbeeld voor een nieuwe functie voor Windows 10 pro is ‘secure boot’. Dit zorgt ervoor dat je pc is beschermd tegen het installeren van programma’s via onbekende usb-sticks.

Windows 10 pro beschikt over nog een handige functie, deze versie maakt het mogelijk om alleen vertrouwde programma’s te laten installeren door één beheerder. Dit zorgt ervoor dat sommige gebruikers niet zomaar dingen kunnen installeren op je systeem.

De grootste verschillen tussen Windows 10 home en Windows 10 pro

Als ‘gewone’ gebruiker is Windows 10 de beste optie om te kiezen. Windows 10 Home zorgt er niet voor dat je dingen buiten het Windowssysteem niet kan doen, die je bijvoorbeeld wel zou kunnen doen met Windows 10 pro. Hieronder een lijst met het verschil in features.

FeatursWindows 10 Home LicentieWindows 10 Pro Licentie
Windows startmenuJaJa
Assigned AccessNeeJa
Microsoft Update for BusinessNeeJa
BitlockerNeeJa
Hyper-VNeeJa
Programma’s buiten Windows StoreJaJa
Windows HelloJaJa
Windows inkJaJa
Windows Store AppsJaJa
CortanaJaJa

Windows 10 Enterprise licentie

Windows 10 Enterprise is gemaakt voor grote bedrijven, waarvan systeembeheerders veel systemen tegelijk moeten beheren. Het grootste verschil tussen Windows 10 Enterprise en Windows 10 pro zijn de mogelijkheden voor beheerders om specifieke updates uit te voeren.

Windows 10 Education Licentie

Dit is Windows 10 voor studenten. Toen ik destijds een ICT-opleiding volgde, kreeg ik van mijn school een Windows 10 Educations licentie. Met deze licentie krijgen studenten korting op het Office 365 pakket. Windows 10 Education biedt ook meer mogelijkheden voor systeembeheerders. De systeembeheerders kunnen hiermee bepaalde websites voor de studenten blokkeren, daarnaast kunnen ze ook het besturingssysteem laten werken via een internnetwerk.

Windows 10 Mobile en Windows 10 Mobile Enterprise

Deze versie is simpelweg voor de mobiele gebruikers. Windows is namelijk niet alleen voor PCs. Windows 10 mobile Enterprise is hetzelfde als Windows 10 mobile. De Enterprise versie heeft net zoals de desktopversie meer functies voor het installeren van updates.

Windows 10 IoT Licentie

Deze versie van Windows 10 is anders dan de andere. Deze Windows is voor onder andere de Raspberry Pi. Dit is dus een Windows besturingssysteem voor ontwikkelaars.

Windows 10 kopen

Als ‘gewone’ gebruiker van Windows raad ik aan om Windows 10 Home te kopen, aangezien je waarschijnlijk geen gebruik gaat maken van de extra features. De leukste feature van Windows 10 Pro is naar mijn idee Hyper-V. Hyper V is een virtual machine, met andere woorden je gebruikt een computer in een computer.

Er is een groot verschil in prijs als het gaat om de prijs van Windows 10. Veel relatief kleine sites bieden de Windows 10 Home en Windows 10 Pro varianten aan voor stuntprijzen, terwijl de grote jongens zoals bol.com en Coolblue veel hoger zitten met hun prijzen. Ik kan daarom niet met zekerheid zeggen of deze kleine sites te vertrouwen zijn.

De prijzen kunnen verschillen: soms kan je een Windows 10 Pro licentie voor goedkoper vinden dan een Windows 10 Home licentie. Ik vermeld hieronder de prijzen van de licenties die ik o.a. gevonden heb op bol.com. Let op: de prijzen kunnen wisselen. Misschien zijn ze inmiddels in prijs gedaald of gestegen.

Licentie Windows 10Prijs
Windows 10 Home Licentie€129,-
Windows 10 Pro Licentie€279,-
Windows 10 Education LicentieAlleen verkrijgbaar als student
Windows 10 Enterprise Licentie€92,00
Windows 10 IoT Core€0,253 p/m

Mocht je direct een Windows 10 licentie willen kopen, bekijk dan zeker de onderstaande links naar bol.com. Deze zijn geheid te vertrouwen.