Algoritmes. Je hoort er tegenwoordig enorm veel over, vooral op digitaal gebied. Allerlei computersystemen gebruiken ze volop, maar ook jij hebt er vast weleens, al dan niet onbewust, gebruik van gemaakt.
De term ‘algoritme’ gaat echter vaak gepaard met onduidelijkheid. Wat betekent algoritme; wat is het eigenlijk? In deze blog krijg je een spoedcursus algoritme voor dummies zodat ook jij straks precies weet hoe de vork in de steel zit.
Wat zijn Algoritmes? Een definitie
Een algoritme, zoals oorspronkelijk bedacht door de Perzische wiskundige Mohammad ibn Musa Al-Khwarizmi, is in feite een lijstje met instructies die in een vaste volgorde beschrijft hoe je een bepaald probleem oplost.
Denk hierbij aan een doe-het-zelf bouwpakket. In de instructiehandleiding staat precies beschreven hoe en in welke volgorde je bepaalde handelingen moet uitvoeren om uiteindelijk tot het eindresultaat, een kast, te komen. Hierbij is het belangrijk om alles in de juiste volgorde uit te voeren, anders gaat je kast nergens op lijken.
Een algoritme is dus in feite een stappenplan. Daar komen nog niet direct computers bij te pas. Maar waar het algoritme zelf slechts een omschrijving van de oplossing van een probleem is, vormt de computer de implementatie ervan. De computer neemt als het ware de beslissingen voor je in het stappenplan.
Een voorbeeld. Je zit op social media en ziet een kattenfilmpje. Deze geef je een like. Daarna verschijnt er een foto van een puppy. Je kijkt er een seconde naar, en scrollt door.
Op zo’n moment weet het social media platform dat jij meer interesse toont in katten dan in honden. Het algoritme zal er dan voor zorgen dat jij in de toekomst vooral kattenfilmpjes en -foto’s te zien krijgt. De honden zullen niet of nauwelijks meer in beeld verschijnen.
Hier wordt ook een stappenplan gevolgd. Like je iets? Dan is de volgende stap om dit vaker te laten zien. Negeer je een bepaalde post? Dan is de vervolgstap om dit soort posts minder vaak te laten zien. Zo neemt het algoritme uiteindelijk de beslissingen over wat je te zien krijgt.
Het algoritme leert van jouw beslissingen en neemt op basis daarvan zijn eigen beslissingen. Dit kan je leven makkelijker en plezieriger maken. Zo vind je op Google eerder waar je naar op zoek bent en wordt de theepot verzameling van tante Gerda niet constant in je gezicht geschoven op Facebook.
Kortom, een digitaal algoritme is eigenlijk iets dat op basis van een stappenplan beslissingen voor je neemt. Het maakt je leven makkelijker, maar kan nogal lastig zijn om te begrijpen. Hopelijk heeft deze blog het iets minder gecompliceerd voor je gemaakt.