Een vijver in je achtertuin is enorm gezellig. Het geeft een natuurlijke sfeer en trekt daarnaast dieren, zoals vogels en kikkers, aan. Tuinen kunnen er echt enorm van opknappen.
Iets wat sommige mensen zich echter niet direct realiseren, is dat er ook onderhoud bij een vijver komt kijken. Door dit onderhoud kunnen er zich situaties voordoen waarbij je gehele vijver leeggepompt moet worden.
In deze blog vind je informatie over deze situaties en op welk moment in het jaar je het water het beste kan wegpompen. Maar er zal ook aandacht besteed worden aan hoe je nu eigenlijk de vijver moet leegmaken en welke bijzaken hierbij komen kijken. Hoe maak je bijvoorbeeld de vijverpomp schoon? Dit alles in deze blog.
Inhoud van dit artikel
In Welke Situaties Moet je de Vijver Leegpompen?
Een vijver pomp je niet zomaar voor de lol leeg. Er zijn diverse redenen om al het water uit de vijver weg te pompen. Hieronder enkele van deze situaties.
Vijver Leegpompen voor Schoonmaak
Een eerste reden kan zijn om de vijver volledig schoon te maken. Misschien merk je in je eigen vijver al dat het water viezer wordt en dat er bladeren op de bodem liggen. Dit kan een goed teken zijn om de vijver volledig te reinigen.
In de herfst verliezen allerlei bomen hun blad. Deze bladeren worden meegenomen door de wind, en komen zo vervolgens in de vijver terecht. Daar zakken ze naar de bodem. Op de bodem beginnen de bladeren te rotten.
De afbraak van de bladeren onderin de vijver kost zuurstof, wat vervolgens leidt tot een lager zuurstofgehalte in het water. Dit lagere zuurstofgehalte heeft effect op het leven in het water. Hierdoor komen de vissen en de planten in het water met een gebrek aan zuurstof te zitten.
Daarnaast ziet de vijver er in deze situatie niet bepaald aantrekkelijk uit en kan het zelfs gaan stinken. Reden genoeg om de vijver eens helemaal schoon te maken.
Vijver Leegpompen voor Dempen
Soms blijkt een vijver toch niet helemaal te zijn wat je ervan had verwacht. Het onderhoud kost te veel tijd, de grond kan beter gebruikt worden of de kinderen dreigen er telkens in te vallen. Misschien hechtte de vorige bewoner veel waarde aan de kikkerfamilie die in de tuin woont, maar jij niet. Dat kan een goede reden zijn om de vijver te dempen.
Door over te gaan tot het dempen van de vijver, probeer je eigenlijk de vijver in zijn geheel te verwijderen. Een zeer belangrijke stap hierbij is het wegpompen van het water. Pas daarna kan je het vijverfolie verwijderen en de grond opvullen. Ook dit is dus een situatie waarbij het leegpompen van de vijver terugkomt.
Vijver Leegpompen voor Eventueel Onderhoud
Er bestaan gevallen waarin je voor onderhoud op de bodem van de vijver moet zijn, bijvoorbeeld als de deksel van de bodemdrain gelijmd moet worden. In zo’n geval loont het zeker om de vijver leeg te pompen.
Wanneer het Water Wegpompen?
Het zomaar leegmaken van je vijver is niet aanbevolen. Wanneer je de vijver ontneemt van zijn water, kan dit impact hebben op het leven in de vijver. Denk hierbij aan de vissen en waterplanten die zich in het water bevinden.
Het leegpompen van de vijver kan namelijk stress bij de vissen veroorzaken. Daarnaast wordt de bacteriecultuur in het water verstoord. Daarom wordt aangeraden om een jaargetijde uit te kiezen waarin de vissen en waterplanten het minst actief zijn. Veelal wordt het late najaar of vroege voorjaar aangewezen als de beste tijd van het jaar hiervoor.
Hoe Pomp je de Vijver Leeg?
Het leegpompen van een vijver is geen extreem ingewikkeld proces. De moeilijkheid zit hem meer in de stappen die daarna volgen, afhankelijk van met welk doel je het water wegpompt. Denk bijvoorbeeld aan een eventuele schoonmaak die daarop volgt. Om de vijver leeg te pompen, heb je vijverbenodigdheden als een pomp nodig.
Deze pomp gebruik je om het water weg te pompen. Je installeert de pomp op de bodem van de vijver en sluit deze aan. Kies ook direct een plek uit waar je het water heen wilt pompen, zoals het riool.
Vaak kan het verstandig zijn om een deel van of al het water te bewaren. Het is namelijk belangrijk om het evenwicht binnen het water niet te veel te verstoren als je de vijver weer vol wilt laten lopen.
Aangeraden wordt meestal om niet meer dan een derde van het oude water te vervangen, tenzij het water van enorm slechte kwaliteit is, bijvoorbeeld door vergiftiging.
Een andere reden om een deel van het water in de vijver te behouden, ligt bij de planten en dieren in de vijver. Hierover meer in onderstaande kopjes.
Wat te Doen met de Vissen in de Vijver?
Het is belangrijk om de vissen in de vijver een tijdelijk onderkomen te geven terwijl je de vijver leeg pompt. Doe dit als er al wat water uit de vijver gepompt is, zodat de vissen makkelijker te spotten en te vangen zijn. Een schepnetje is een handig middel hiervoor.
Breng de vissen tijdelijk onder in bakken. Het is van belang dat de bakken gevuld zijn met het water uit de vijver, aangezien een grote verandering in de samenstelling van het water gevaarlijk kan zijn voor de dieren. Zorg er ook voor dat deze bakken uit de zon blijven staan.
Wat te Doen met de Waterplanten in de Vijver?
Ook de vijverplanten dienen een nieuw tijdelijk onderkomen te krijgen wanneer je de vijver leeg pompt. Je beste optie is waarschijnlijk om de planten tijdelijk in bakken te plaatsen. Gebruik hiervoor ook het oude water uit de vijver zodat de samenstelling van het water niet verstoord wordt.
Welke Pomp kun je het Beste Gebruiken?
Als ideale pomp voor het leegpompen van vijvers wordt meestal de dompelpomp aangewezen. Deze wordt over het algemeen altijd gebruikt om water weg te pompen en is dus ideaal om al het water uit je vijver te krijgen.
Zelf Vijver Leegmaken of Uitbesteden?
Het kan aantrekkelijk zijn om een dagje uit te trekken voor het leegpompen van de vijver. Hierbij is het van belang om de bovenstaande stappen goed op te volgen. Als er vissen in je vijver zwemmen, bestaat namelijk de kans dat ze deze werkzaamheid niet overleven.
Daarnaast is je keuze ook afhankelijk van de stap die je wilt ondernemen na het leegpompen van de vijver. Het schoonmaken van de vijver is niet altijd de leukste taak en het opvullen van de vijver kan veel tijd in beslag nemen. Aan de andere kant bespaar je wel veel geld als je het zelf aanpakt.
Uiteindelijk ligt de keuze bij jou.
Hoe de Vijverpomp Schoonmaken?
Een vijverpomp dient op zijn tijd schoongemaakt te worden om ervoor te zorgen dat het apparaat zijn functionaliteit blijft behouden.
Voor het leegpompen van de vijver zul je waarschijnlijk een dompelpomp gebruiken. Deze hoeft gelukkig niet zo uitvoerig schoongemaakt te worden als een normale vijverpomp die bijvoorbeeld dient om de vijver het hele jaar te circuleren. Het kan echter geen kwaad om de dompelpomp na gebruik even schoon te maken.
De zuigende werking van de pomp heeft er misschien voor gezorgd dat er algen en andere viezigheid aan het aanzuigpunt van de pomp vast zijn komen te zitten. Verwijder deze, en je bent klaar!
Gevolgen als je de Vijverpomp niet Schoonmaakt
Net als andere soorten vijverpompen, moet de dompelpomp meer zijn best doen om het water op te pompen als algen en dergelijke het aanzuigpunt blokkeren. Dit betekent dat de pomp meer energie verbruikt en langer over dezelfde hoeveelheid werk doet.
Het verwijderen van de viezigheid aan het aanzuigpunt van het vijverpompje is een kleine moeite en levert dus betere prestaties op. Daarom is het schoonmaken van de pomp zeker aan te raden.
Veelgestelde vragen
Wanneer moet je een vijver leegpompen? Dit doe je als je de vijver volledig wil schoonmaken. Er liggen bijvoorbeeld veel bladeren op de bodem wat de hoeveelheid aan zuurstof verlaagt. Bovendien ziet het er niet erg netjes uit.
Het is ook mogelijk dat je vijver onderhoud nodig heeft of dat je er toch liever vanaf wil.
Hoe pomp je een vijver leeg? Uiteraard heb je een pomp nodig. Plaats de pomp, bij voorkeur een dompelpomp, op de bodem van je vijver en sluit deze aan op een plek waar je het water naartoe wil laten lopen.
Als je vissen in je vijver hebt zitten is het van belang om ze tijdelijk in een andere bak te plaatsen. Zorg ervoor dat deze bak in ieder geval voor een deel bestaat uit het oude vijverwater. Een volledige verandering in het water is niet goed voor de vissen. Hetzelfde geldt voor de planten die je in je vijver hebt liggen.
Hoe moet je je pomp het beste schoonhouden? Als je een dompelpomp gebruikt is dit heel snel gedaan. Je pomp zal aan het aanzuigpunt vies geworden zijn door de zuigende werking. Als je deze viezigheid hebt weggehaald ben je klaar. Doe je dit niet dan kan je pomp blokkeren en duurt het langer voordat je vijver is leeggepompt.