Pas voelde ik iets dat ik sinds mijn studententijd niet meer gevoeld heb: verstandskiespijn. Toen ik nog studeerde, heb ik drie verstandskiezen moeten laten trekken. De vierde bleef echter uit. Ik dacht een paar jaar na het trekken van de andere kiezen dat hij niet meer door zou komen.
Ik ben nu 25, en wat blijkt, na al die jaren komt mijn vierde verstandskies toch door. Hij liet lang op zich wachten, maar daar is hij toch! En precies een jaar nadat ik mijn aanvullende tandartsverzekering heb opgezegd. Ik zat er dus niet bepaald op te wachten.
Maar gelukkig heb ik nu wel ervaring met het laten trekken van die kiezen. Je zou dus kunnen stellen dat ik er wel enigszins verstandiger van ben geworden 😉 De kennis die ik heb opgedaan deel ik graag met jullie in deze blog!
Inhoud van dit artikel
Wat is een Verstandskies?
Voor de gelukkigen onder ons die nog nooit een verstandskies hebben laten trekken: hier een korte uitleg over wat een verstandskies precies is.
Verstandskiezen zijn de kiezen die zich helemaal achterin je mond bevinden. In tegenstelling tot de rest van je gebit, komen de verstandskiezen pas wat later tevoorschijn. Sommige mensen krijgen ze zelfs helemaal niet. De meeste mensen, waaronder ik sinds kort, krijgen er vier.
Ondanks het feit dat de tanden verstandskiezen heten (of wijsheidstanden voor de Belgen onder ons), word je niet bepaald slimmer als je verstandskiezen doorkomen. De benaming komt van het feit dat ze, net als je verstand, met de jaren komen. En ja, dat betekent dat wat ik in de intro schreef inderdaad een grapje was.
Op Welke Leeftijd Kan een Verstandskies Doorkomen?
De leeftijd waarop een verstandskies door kan komen, verschilt. Sommige mensen krijgen ze al op hun zestiende, sommigen pas op hun 27e en anderen krijgen ze helemaal niet. Ik kreeg mijn eerste verstandskies toen ik 20 was en mijn laatste verstandskies op de leeftijd van 25. Soms willen de kiezen zelfs nog langer op zich laten wachten. Hierover later meer.
Veel mensen krijgen hun verstandskiezen aan het einde van de puberteit, zo rond de leeftijd van zeventien jaar. Maar over het algemeen wordt de leeftijdsklasse van 17-25 jaar aangewezen als de tijd waarin de verstandskiezen doorkomen, met enkele uitschieters. En over die uitschieters gesproken…
Een Verstandskies na je 40e?
Jazeker, ook een verstandskies na je 40e is goed mogelijk! Maar ook na je 50e. Of je 60e. En ga zo maar door. Kortom, er zit geen maximumleeftijd aan het doorkomen van je verstandskiezen. Natuurlijk kunnen ze geheel wegblijven, maar de kans dat er een nieuwe kies doorkomt als je al een kunstgebit hebt, bestaat zeker.
Kiespijn door Verstandskies
Het laten trekken van de kies is niet de enige pijn die de verstandskies kan veroorzaken. Ook het doorkomen van de verstandskies kan namelijk tot kiespijn leiden. Vooral wanneer de kies scheef groeit, heeft dit scherpe pijn tot gevolg.
In deze gevallen zul je waarschijnlijk de verstandskies moeten laten trekken. Zo ben je eindelijk van die pijn af en voorkom je problemen in de toekomst. Maar doe uiteindelijk wat je tandarts je aanbeveelt.
Verstandskies Trekken Onder Narcose
Moet je verstandskies toch getrokken worden? Dan kun je ervoor kiezen om dit onder narcose te laten doen.
Voor degenen onder ons die onbekend zijn met dit begrip: wanneer je onder narcose bent, verlies je je bewustzijn. Daardoor voel je gedurende de periode dat je onder narcose bent helemaal niets. Zo slaap je als het ware door de ingreep heen!
Het laten trekken van een verstandskies onder narcose is daardoor een zeer aantrekkelijke optie. Persoonlijk heb ik dit ook gedaan. Het heeft echter ook een paar nadelen. Zo ben je net na de narcose vaak wat slaperig en suf. Ik heb ook verhalen van mensen gehoord die er misselijk van werden of last kregen van hoofdpijn.
En een narcose is nu niet bepaald het beste voor je gezondheid. Daarom krijgen de meeste mensen ‘maar’ een verdoving wanneer ze hun verstandskiezen laten trekken. Je kan dus het beste niet te vaak onder narcose gaan. Daarnaast is de narcose helaas geen oplossing tegen de napijn na het trekken van de verstandskies. Hierover meer in het volgende kopje.
Hoe Lang Pijn na Trekken Verstandskies?
De napijn na het trekken van een verstandskies is vaak zeer vervelend. Een van de meest voorkomende vragen die ik nog steeds van vrienden krijg waarbij de verstandskiezen doorkomen, is ‘’Hoe lang had je pijn na het trekken van je verstandskies?’’
Persoonlijk bleef de pijn bij mij een week aanhouden, maar hoe lang je pijn hebt na het trekken van je verstandskies verschilt per persoon. Het hangt vaak ook van de wijze af waarop je kies is getrokken. Wanneer alles goed verloopt, zul je er minder lang last van hebben.
Na wat onderzoek hierover ben ik ook zeer variërende tijden tegengekomen. Sommige mensen hebben al na twee dagen geen last meer, maar de pijn kan ook enkele weken aanhouden. Gelukkig zwakt de pijn als het goed is wel af.
Om de pijn na het trekken van je verstandskies iets verdraaglijker te maken, kun je pijnstillers gebruiken, zoals paracetamol of ibuprofen.
Eten na Trekken Verstandskies
Het eten na het trekken van je verstandskies is vaak nog wel een dingetje. Je krijgt moeilijk hard voedsel naar binnen en veel dingen smaken totaal niet. Wat kun je dan het beste eten na het trekken van je verstandskies? Hierna een aantal tips.
Het eerste uur na de behandeling kun je beter helemaal niets eten. Daarna is zacht of vloeibaar voedsel je beste optie. Probeer hierin wel een beetje te variëren zoals je normaal ook zou doen. Heet of heel koud eten of drinken kun je het beste laten zitten.
Over het algemeen eten mensen meestal zacht fruit, vla of soep na de ingreep. Maar ook pasta, stamppot en een graanontbijt zijn goede opties! Laat dit dus wel een beetje lauw worden van tevoren. Het smaakt misschien iets minder, maar het is wel beter voor de wond.
En het trekken van een verstandskies is natuurlijk weer een goed excuus om de korstjes van het brood af te halen! Tenminste, dat was het voor mij.
Alcohol Drinken na Trekken Verstandskies
Misschien nog wel de grootste klap voor mij toen ik mijn verstandskies liet trekken: er werd mij aangeraden voorlopig geen alcohol te drinken. Dat was niet bepaald het beste nieuws voor iemand die ieder weekend met studiegenoten in de kroeg in Amsterdam zat.
Alhoewel het drinken van alcohol na het trekken van een verstandskies niet verboden is, staat alcohol erom bekend het bloed te verdunnen. Dit kan leiden tot nabloedingen. En dat is natuurlijk beslist niet wat je wilt.
Over hoe lang je precies geen alcohol mag drinken na het trekken van je verstandskies verschillen de meningen, maar vaak wordt een minimale grens van vijf dagen aangehouden. Het beste kun je echter twee weken na de ingreep geen alcohol meer drinken. Dat kan moeilijk zijn, maar het is wel beter voor de wond.
Roken na Trekken Verstandskies
Alhoewel ik persoonlijk geen roker ben, is één van mijn vrienden dit wel. Hij was dan ook flink teleurgesteld toen hij te horen kreeg dat roken na het trekken van een verstandskies wordt afgeraden.
Door te roken na het trekken van je verstandskies verstoor je namelijk de genezing van de wond. Daarnaast kan het de kans op ontstekingen vergroten.
Over hoe lang je precies niet mag roken na het trekken van je verstandskies verschillen de meningen. Maar over het algemeen worden dezelfde grenzen aangehouden als bij het nuttigen van alcohol. Probeer dus minimaal 5 dagen na de ingreep niet te roken. Je kunt het echter beter een week of twee laten totdat de wond geheel genezen is.
Aanbrengen van een Hechting bij Verstandskies
Om de wond waar eerst je verstandskies zat sneller te laten genezen, worden er vaak hechtingen aangebracht. Deze hechtingen maken de wond dicht.
Vaak worden hiervoor oplosbare hechtingen gebruikt. In zo’n geval verdwijnen de hechtingen uit zichzelf na een week of 1 tot 3. Soms worden er echter ook hechtingen gebruikt die handmatig verwijderd moeten worden. Er zal dan een vervolgafspraak volgen om de hechting op de oude plaats van je verstandskies weg te halen.
De Wond Blijft Bloeden bij Getrokken Verstandskies
Blijft de wond na het trekken van je verstandskies maar open? Geen zorgen, dit komt vaker voor.
Wanneer de wond blijft bloeden nadat je verstandskies getrokken is, is er sprake van een nabloeding. Het lijkt soms net alsof je een hele schutting kunt verven met het bloed dat de wond bij de verstandskies achterlaat.
Gelukkig is het minder erg dan het lijkt. Het bloed vermengt namelijk met je speeksel. Daardoor lijkt het alsof je heel veel bloedt, terwijl de wond in werkelijkheid slechts een klein beetje open is.
Er zijn ook manieren om te voorkomen dat de wond bij je verstandskies open blijft. Probeer de wond zo goed mogelijk dicht te houden na de ingreep. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een langere tijd op een zakdoek te bijten. Volg daarnaast de andere tips over eten, drinken en roken in deze blog op. Zo voorkom je dat de wond bij je verstandskies blijft bloeden.
Vieze Smaak na Getrokken Verstandskies
Heb je last van een vieze smaak of een stinkende adem na het trekken van je verstandskies? Trek dan aan de bel. Dit kan namelijk duiden op een ontsteking.
Echter hoeft er niet altijd sprake van een ontsteking te zijn wanneer je een stinkende adem hebt nadat je verstandskies is getrokken. Een vieze smaak kan namelijk ook veroorzaakt worden doordat de wondholte vies is geworden, bijvoorbeeld door etensresten. In dat geval kun je ervoor kiezen om de wond schoon te laten spuiten, of er niets aan te doen. Dit gaat namelijk vanzelf over.
De meeste tandartsen en kaakchirurgen raden echter wel aan om contact met hen op te nemen wanneer je een vieze smaak of stinkende adem krijgt nadat je verstandskies getrokken is.
Gekneusde Kaak na Trekken Kies
Ik hoor weleens verhalen van mensen die beweren een gekneusde kaak te hebben gekregen na het trekken van een kies. Hier kan ik helaas niet over meepraten, maar ik zou je in dit geval wel aanraden om contact op te nemen met een tandarts of kaakchirurg.
Het rondspeuren op het internet leverde mij niet heel veel goede resultaten op, maar als jij toevallig met een specialist over een gekneusde kaak na het trekken van een kies hebt gesproken, laat dan een reactie over met zijn of haar antwoord en advies! Dan kan ik de blog aanvullen.