Bereken uurloon naar maandloon en je weet precies wat je maandelijks van je werkgever gestort krijgt aan salaris. Dit klinkt heel eenvoudig, maar veel mensen vinden het toch lastig om deze berekening te maken. Het gaat in de praktijk dan ook wel vaker fout.
Gelukkig zorgt de denkfout die vaak gemaakt wordt ervoor dat het salaris hoger blijkt te zijn in plaats van lager, waardoor het risico op teleurstelling klein is.
Toch is het wel handig om te weten wat je per maand gaat verdienen wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek enkel een uurloon te horen krijgt.
Ik help je graag bij het maken van de berekening.
Inhoud van dit artikel
Waarom krijg je alleen het uurloon te horen tijdens een sollicitatiegesprek?
Er zijn werkgevers die een vast maandloon hanteren voor nieuwe medewerkers. Er wordt dan een vast bedrag per maand met je afgesproken en dit bedrag is elke maand hetzelfde. Toch werk je niet hetzelfde aantal uren elke maand.
De ene maand heeft immers meer dagen dan de andere. Hierdoor krijg je dus de ene maand iets meer per uur betaald dan de andere maand.
Er zijn werkgevers die dit willen voorkomen en daarom een uurloon hanteren. Je krijgt dan voor elk uur hetzelfde bedrag, waardoor je maandsalaris varieert. Je inkomen is dan bijvoorbeeld in februari lager, omdat die maand het kleinste aantal werkdagen heeft.
Welke rekenfout wordt er vaak gemaakt?
Bij het berekenen van uurloon naar maandloon wordt vaak dezelfde denkfout of rekenfout door mensen gemaakt.
Het gaat om de volgende fout:
Je gaat 40 uur per week werken. Je krijgt per week dus 40 x het uurloon betaald.
Vervolgens wordt dit bedrag vermenigvuldigd met 4 om het maandloon te berekenen. Er zitten immers 4 weken in een maand.
Hier gaat het verkeerd.
Wanneer je deze berekening aanhoudt, dan krijg je het inkomen per 4 weken.
Een maand bestaat inderdaad wel uit 4 volle weken, maar alleen februari bestaat precies uit 4 weken, namelijk 28 dagen (schrikkeljaar uitgezonderd).
Andere maanden hebben 2 of 3 dagen extra en deze dagen krijg je natuurlijk ook uitbetaald.
Hoe bereken je uurloon naar maandloon dan wel?
Stel, je werkt 40 uur per week. Dit aantal vermenigvuldig je met het aantal weken per jaar, namelijk 52 weken.
Dan kom je uit op 2.080 werkuren per jaar.
Dit aantal werkuren deel je vervolgens weer door het aantal maanden per jaar, namelijk 12, om het aantal uren per maand vast te stellen. In dit geval komt dat uit op 173,33 uur.
Gemiddeld werk je per maand dus 173,33 uur.
Je kunt dit aantal uren nu vermenigvuldigen met je uurloon om het maandloon te berekenen.
Ga je 36 uur per week werken? Dan werk je gemiddeld 156 uur per maand. Voor een werkweek van 38 uur reken je volgens bovenstaande formule met 164,67 uur gemiddeld per maand.
Het maandloon berekenen is niet alles
Als je tijdens een sollicitatiegesprek alleen een uurloon te horen hebt gekregen, dan bereken je uurloon naar maandloon via bovenstaande formule. Je weet dan wat je per maand ongeveer mag verwachten op je bankrekening.
Vaak krijg je een bruto uurloon door en bereken je dus ook een bruto maandloon. Dit betekent dat de belastingen er nog af gaan voordat het aan jou wordt uitbetaald.
Daarnaast worden extraatjes, zoals je vakantiegeld en eventuele bonussen of provisies, niet meegerekend in het uurloon. Dit krijg je er dus nog bij.
Uiteindelijk gaat er dus een deel vanaf aan belastingen, premies, pensioen en bijvoorbeeld een inleg voor de personeelsvereniging. Anderzijds komen bonussen en vakantiegelden er weer bij.