Heb jij wel eens een piep in je oor gehad? Na een avond stappen, of doordat je dicht bij de geluidsboxen hebt gestaan. Het kan ook zijn dat het meer als een dof geluid klinkt. Soms hoor je het in beide oren, maar het komt veel vaker eenzijdig voor.
Na een avondje uit of harde muziek bij een muziekoptreden is een piep in het oor een veelgehoorde klacht. Het is goed mogelijk dat dit gepaard gaat met een verstopt oor of jeuk in het oor. Heel vervelend.
Hoewel vaak onschuldig, kunnen problemen met het oor wel degelijk leiden tot grotere gevolgen als slechthorendheid of doofheid.
Inhoud van dit artikel
Horen, hoe doe je dat?
Dat we kunnen horen is heel bijzonder en hier moeten we zuinig op zijn. Het oor bestaat uit het uitwendige oor, midden oor en het binnen oor. De buis van Eustachius zorgt tenslotte voor een verbinding tussen de het inwendige oor en de keelholte. Geluid komt binnen in de oorschelp, waardoor het trommelvlies gaat trillen.
Na het passeren van de gehoorbeentjes wordt het slakkenhuis in beweging gezet. Met als gevolg dat de gehoorzenuw informatie afgeeft aan de hersenen.
Geluidswaarnemingen ontstaat doordat de hersenen luchttrillingen omzetten in informatie.
Piep in oor is niet fijn
Een pieptoon in het oor, of een hoge piep in het oor, ervaren veel mensen als hinderlijk. Het is dan ook fijn om te weten een piep in het oor meestal tijdelijk is. Een plotselinge piep in het oor kan heel goed ontstaan na het langdurig blootstaan aan harde muziek. Mensen om jou heen kunnen de bromtoon of fluittoon niet horen.
Een piep in het oor kan een verschillende oorzaak hebben. Een onschuldige verkoudheid gaat bijvoorbeeld ook vaak samen met een piep en een doof gevoel in het oor. Wees alert als de piep in het oor niet weg gaat.
Ruis in oor vraagt om aandacht
Als het geluid in het oor niet minder worden na verloop van tijd en je wordt er geïrriteerd of wiebelig van, ga dan altijd langs de huisarts. Hij of zij kan de ruis in het oor niet direct verhelpen, maar kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar Audiologisch Centrum voor onderzoek. Onderneem actie als je de volgende symptomen herkent:
- Suis in oor
- Gekraak in oor
- Knetterend geluid in oor
- Echo in oor
- Geruis in oor
- Suizen in oor
- Oor suist
- Zoemend geluid in oor
Onderschat een jeukend oor niet
Heb je last van jeuk in het oor in combinatie met oorsuizen? Ook dit komt veel voor. Oorsuizen heet met een deftig woord tinnitus. Tinnitus is de overkoepelende naam voor oorprobleem als suizen, jeuk in het oor, als ook een pieptoon of een bromtoon.
Blijf jij denken, help mijn oor jeukt? Wacht niet te lang en neem ook hier weer contact op met je huisarts. Hoe lastig het ook is, maar probeer er vooral van af te blijven. Een kapot gekrabd oor, zorgt alleen maar voor nog meer jeuk.
Voorkom gehoorschade
Audiologische centra, huisartsen en de GGD maken zich al jaren hard voor gehoorbeschadiging. Gehoorschade ontstaat niet zomaar en de ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. Een piep of een ruis in het oor hoeft dan wel niet direct verontrustend te zijn, het blijft wel een signaal.
Neem de signalen daarom altijd serieus en onderneem stappen bij langdurig of frequent voorkomen. Ook een jeukend oor, zeker in combinatie met oorsuizen dient serieus genomen te worden. Je wilt toch niet slechthorend of doof door het leven gaan?
Hartslag in oor kan je dat horen?
Sommige mensen horen wel eens een tikkend geluid in het oor of kloppen in het oor. Een oor is een klein en kwetsbaar orgaan en zo’n kloppend oor, een krakend geluid of het horen van de hartkloppingen kan behoorlijk angstig zijn.
Het hart klopt in het oor is natuurlijk niet letterlijk bedoelt, maar het hart kloppen in het oor kan je soms horen en zelfs voelen. Zo’n kloppend geluid in het oor kan ontstaan door spanningen. Het komt vaak bij stress voor dat de hartslag in het oor waar te nemen is.
De oorzaak van een kloppend oor ontstaat in gezonde situaties, doordat de hartslag via een bloedvat in je oor wordt opgepikt.
Een verstopt oor is hinderlijk
Mijn oor zit dicht en suist, mijn oor is verstopt zijn herkenbare kwaaltjes. Een dicht oor in combinatie met een oor en suizen vraagt, zoals eerder genoemd, alertheid als het langere tijd aan houdt. Maar een verstopt oor kan ook ontstaan na een verkoudheid, na het vliegen, of het oor kan verstopt raken door water, bijvoorbeeld dat het oor dicht gaat na het zwemmen.
Een verkouden oor wat dicht aan voelt, resulteert vaak na een tijdje in een ploppend oor. Een verstopt oor heeft als symptomen: een verstopt gevoel, meer druk in de gehoorgang en minder goed horen. Een verstopt oor zelf oplossen of zelf een oor uitspuiten is geen goed idee. Je kunt voorzichtig een wattenstaafje gebruiken.
Prop in oor? Laat het weghalen!
Vaak is er sprake van een prop in het oor. Het kan gaan om een klein propje in het oor wat gemakkelijk zelf weg te halen is. Het zelf verwijderen van een prop in het oor doe je door een wattenstaafje of een tissue de oorschelp en de gehooropening schoon te maken.
Ga vooral niet te diep de gehoorgang binnen. Ga bij twijfel altijd langs de huisarts, in plaats van dat je langdurig zelf een prop uit het oor probeert te halen.
Prop in oor symptomen zijn vergelijkbaar met de hierboven beschreven symptomen bij mijn oor zit verstopt.
Water in oor voorkomen
Water in je oor is nog een vervelende situatie. Dit gebeurt van na het zwemmen als je veel met je hoofd onder water zwemt. Water in je oor na het zwemmen kan voorkomen worden door het gebruik van oordopjes. Als er dan water in je oor zit, hoe krijg je het water dan weer uit je oor?
Probeer het voorzichtig schoon te maken, of hou je hoofd een tijdje schuin. Overdreven gapen of kauwen kan ook helpen.
Het is wel duidelijk dat een oor een kwetsbaar en klein orgaan is. Je hebt er maar twee van, zorg ervoor dat je op twee oren kan blijven slapen!