Ieder mens krijgt er op een punt in het leven mee te maken: problemen. Soms zijn deze struikelblokken van korte duur, maar ze kunnen ook gedurende een langere tijd aanhouden.
Hoe lang of kort ze ook duren, de kans is groot dat je er mee gaat zitten. Misschien nemen ze zelfs plotseling je leven over. In zo’n situatie kun je behoefte hebben om met iemand over je problemen te praten en samen te kijken of ze opgelost kunnen worden. Hier komt een maatschappelijk werker om de hoek kijken.
In deze blog zal te lezen zijn wat een maatschappelijk werker of werkster is en doet, maar ook wat hun taken zijn en hoe deze zich doorvertalen tot passende hulp voor jou.
Daarnaast zal er ook aandacht besteed worden aan de opleiding tot maatschappelijk werker zodat je ervan overtuigd kan zijn dat de maatschappelijk werker weet waar hij of zij het over heeft. De blog zal afgesloten worden met een uitleg over hoe je een maatschappelijk werker kunt aanvragen.
Inhoud van dit artikel
Wat is Maatschappelijk Werk?
Laten we bij het begin beginnen door de betekenis van het begrip ‘maatschappelijk werk’ te achterhalen. Wat is maatschappelijk werk eigenlijk?
Als we het hebben over de betekenis van maatschappelijk werk, dan duiden we op mensen die de functie van maatschappelijk werker vervullen. Dit is een beroep in de sociale sector.
Wat doet een Maatschappelijk Werker?
Een maatschappelijk werker of werkster doet wat nodig is om cliënten ondersteuning te bieden bij diverse problemen die ze hebben. Hij of zij vormt een soort vertrouwenspersoon waarbij je je problemen kwijt kan. Jij bespreekt wat je dwars zit en zij proberen je hier vervolgens bij te helpen.
Aan de hand van de gesprekken en het advies van de maatschappelijk werker, probeer je de problemen te tackelen. Samen zoek je naar een oplossing. Daarnaast beschikt de maatschappelijk werker over contacten bij veel andere instanties, waardoor ze je zo nodig kunnen doorverwijzen.
Het contact met een maatschappelijk werker vormt voor veel mensen een enorme steun in de rug. Het helpt om al je gedachten op een rij te zetten en je verhaal bij iemand kwijt te kunnen. Uiteindelijk probeert de maatschappelijk werker ervoor te zorgen dat je in de toekomst zelfstandig je problemen aan kunt pakken.
Wanneer Kan ik een Maatschappelijk Werker Inschakelen?
Om een maatschappelijk werker in te schakelen, hoef je niet tot een bepaalde groep te behoren. Iedereen die op een bepaald vlak hulp nodig heeft, kan kosteloos gebruik maken van de diensten van een maatschappelijk werker.
Mensen nemen vaak contact op met een maatschappelijk werker als ze bijvoorbeeld kampen met stress, eenzaamheid, of problemen hebben op werk, in de liefde of met de kinderen. Maar ook kinderen zelf kunnen contact opnemen met een maatschappelijk werker als ze bijvoorbeeld gepest worden of als het slecht gaat op school.
Uiteindelijk maakt het niet uit wat voor hulp je precies nodig hebt. De maatschappelijk werker zal tijd voor je maken. Als toch blijkt dat de maatschappelijk werker of werkster je niet verder kan helpen bij je probleem, zal hij of zij je doorverwijzen naar de persoon of instantie die je wel iets voor je kan betekenen.
Wat Zijn de Kerntaken van een Maatschappelijk Werker?
Een maatschappelijk werker beschikt over enkele kerntaken om uiteindelijk samen met jou een goede oplossing voor je probleem te vinden.
Deze kerntaken zijn globaal onder te verdelen in zes delen.
Bepalen van het Probleem
Een van de eerste taken van een maatschappelijk werker is om te bepalen wat precies jouw probleem is. Voel je je bijvoorbeeld vaak eenzaam en wil je nieuwe mensen ontmoeten? Of heb je kort geleden een dierbare verloren en zoek je een manier om het verdriet te verwerken?
Ook zal de maatschappelijk werker hier proberen uit te vogelen of het probleem verwant is met een andere situatie uit je leven. Vaak ontstaat een probleem namelijk niet zomaar uit het niets. Door de oorzaak vast te stellen, is het voor jou mogelijk om alles weer op een rijtje te krijgen.
Bemiddelen
Een andere taak van een maatschappelijk werker of werkster kan zijn om te bemiddelen. Dat betekent dat hij of zij namens jou gesprekken kan voeren met bepaalde instanties, advocaten en dergelijke.
Natuurlijk is het hierbij wel van belang dat je van tevoren goed overlegt met de maatschappelijk werker over jouw wensen. Je blijft namelijk zelf eindverantwoordelijk.
Je Ondersteunen Waar Nodig
Zoals eerder vermeld, behoort het ondersteunen van de cliënt ook tot één van de kerntaken van een maatschappelijk werker of werkster. Hij of zij biedt een luisterend oor en probeert je ondersteunen bij het vinden van een oplossing voor je probleem.
Het Aanbieden van Psychosociale Begeleiding
Een maatschappelijk werker kan ook een coach-functie invullen die je helpt om je angsten te overwinnen. Deze angsten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van spontane veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die na een verhuizing naar een bejaardentehuis zich niet meer onder anderen durft te vertonen.
Naast dat je over je angsten zal praten, zal je in de praktijk proberen om je angst te overwinnen. De persoon uit het bovenstaande voorbeeld zal bijvoorbeeld aan de hand van de begeleiding van een maatschappelijk werker weer proberen om onder de mensen te komen.
Concrete Dienstverlening
Een andere taak van een maatschappelijk werker kan zijn om te helpen bij de concrete dienstverlening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het invullen van formulieren die te ingewikkeld voor je zijn, zoals de belastingaangifte of het controleren van de energierekening. Dit is voor veel mensen precies het steuntje in de rug dat ze nodig hebben.
Rapporteren
Ook het rapporteren is een kerntaak van maatschappelijk werkers of werksters. Meestal schrijft hij of zij na ieder bezoek op hoe het met de voortgang van het traject zit. Dit verslag vormt tevens ook de informatie die de maatschappelijk werker of zijn vervanger gebruikt om zich weer even op te frissen als jullie elkaar even niet gesproken hebben.
Welke Opleiding heeft een Maatschappelijk Werker Gedaan?
Om maatschappelijk werk uit te mogen voeren, is het volgen van een opleiding vaak vereist. Afhankelijk van de werkgever komen hier enkele opleidingen voor in aanmerking. Meestal is dit echter de hbo-opleiding ‘Social Work’.
Voorheen heette deze opleiding ‘Maatschappelijk Werk & Dienstverlening’, maar sinds een paar jaar staat de opleiding meestal bekend als ‘Sociaal Werk’, of ‘Social Work’. Hiermee is de opleiding ook breder geworden.
De opleiding is te volgen op hbo-niveau. Om toegang te krijgen tot de opleiding is een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma vereist. Maar boven de leeftijd van 21 kun je ook toegang krijgen tot de opleiding aan de hand van een toelatingstoets.
Gedurende de opleiding ‘Social Work’ ligt de nadruk op de praktijk. Aan de hand van praktijkgerichte vraagstukken leert de student bijvoorbeeld om te gaan met situaties die ook in het werkveld zouden kunnen plaatsvinden.
Daarnaast zal de student stage lopen gedurende de opleiding. Hier krijgt de student echt met situaties in de praktijk te maken. Zo wordt de maatschappelijk werker uiteindelijk al gedurende de opleiding voorbereid op jouw situatie!
Cursus Maatschappelijk Werk
Een opleiding is echter niet de enige manier om uiteindelijk de functie van maatschappelijk werker uit te mogen voeren. Alhoewel de meeste bedrijven om een hbo-opleiding vragen, kan een cursus tot maatschappelijk werker een mooie basis vormen.
Ik heb een Maatschappelijk Werker Nodig. Hoe moet ik deze Aanvragen?
Het aanvragen van een maatschappelijk werker is niet lastig. Zoals eerder benoemd, kan iedereen kosteloos een maatschappelijk werker aanvragen als je deze nodig hebt.
Veel organisaties die maatschappelijk werk aanbieden, hebben een spreekuur. Tijdens dit spreekuur kun je gewoon binnenlopen zonder afspraak. Er zal dan gekeken worden naar wat een logische vervolgstap is.
Daarnaast is het mogelijk om je telefonisch aan te melden en bieden enkele organisaties een contactformulier aan. Verder kan ook een dokter je doorverwijzen wanneer je probleem bijvoorbeeld een gevolg van een ziekte blijkt te zijn.
Ik hoop je met deze blog geholpen te hebben. Vergeet niet dat je gratis een maatschappelijk werker aan kunt vragen als je er een nodig denkt te hebben. Zelfs als hij of zij je niet verder kan helpen, zal je doorverwezen worden naar iemand die dit wel kan. Samen kunnen jullie hopelijk een oplossing voor je probleem vinden.