Kenteken Vernietigen: Van Hoe tot Wanneer?

geplaatst in: Vrije tijd | 0

Een kenteken vernietigen: misschien heb er weleens iets over gehoord. Het is een handeling die vragen kan oproepen.

Wat verstaat men eigenlijk onder het vernietigen van een kenteken? Hoe moet het kenteken vernietigd worden? En komt er papierwerk komt bij kijken? Zijn er verschillen tussen de vernietiging van een motor- en een autokenteken?

Al deze vragen zullen beantwoord worden in deze blog.

kenteken kapotmaken

Wat Is het Vernietigen van een Kenteken?

Onder het vernietigen van een kenteken verstaan we het onbruikbaar maken van de kentekenplaat zodat deze in het vervolg niet meer gebruikt kan worden.

kenteken vernietigen hoe

Wanneer Kenteken Vernietigen?

Er zijn meerdere situaties waarin het vernietigen van je kenteken verplicht is. Echter zijn er ook omstandigheden waarbij het juist niet nodig is om je kenteken te vernietigen. Hieronder enkele situaties en of het vernietigen van je kenteken daarbij verplicht is.

Bij Sloop van Auto je Kenteken Vernietigen?

Wil je je auto laten slopen? Of wil je je afbraakauto verkopen aan de sloop? Dan is het vernietigen van het kenteken geen verplichting. Als je je auto zelf naar de sloop wil rijden, is een kentekenplaat zelfs verplicht. Beschik je niet meer over het kenteken, maar wil je de auto wel laten slopen? Breng de auto dan op een trailer naar het demontagebedrijf.

De meeste Nederlandse voertuigen mogen alleen bij een RDW-erkend demontagebedrijf worden gesloopt. Zij zorgen er ook voor dat de registratie in het kentekenregister van de RDW wordt beëindigd.

Bij Sloop van Bromfiets, Scooter of Snorfiets je Kenteken Vernietigen?

Wil je je bromfiets, scooter of snorfiets in eigen beheer slopen? Dan is het vernietigen van je kenteken een verplichte stap. Dit is echter niet het geval als je het voertuig laat slopen door een RDW-erkend demontagebedrijf.

Wanneer je de bromfiets, scooter of snorfiets hebt laten slopen bij een demontagebedrijf dat niet erkend is door de RDW, moet je er zelf voor zorgen dat de registratie in het kentekenregister van de RDW wordt beëindigd. Dit kan je online via de website van de RDW doen.

Bij Verkoop van Auto je Kenteken Vernietigen?

Ben je van plan om je auto te verkopen? Dan hoeft het kenteken niet vernietigd te worden. Integendeel, het kenteken moet overgedragen worden aan de nieuwe eigenaar. Wanneer je dit niet doet, blijf je verantwoordelijk voor het hebben van enkele verzekeringen, een geldige APK-keuring en het betalen van wegenbelasting.

Het is mogelijk om een kenteken over te laten schrijven bij een postkantoor, een RDW-keuringsstation, een RDW-balie, of online met de DigiD-app.

Zomaar Vernietigen van een Kenteken: Is het Strafbaar?

Heb je ooit zomaar een kenteken vernietigd, bijvoorbeeld door een misverstand? Of is je kenteken vernield en daardoor onbruikbaar gemaakt door vandalen? Geen zorgen. Het zomaar vernietigen van je kenteken is gelukkig geen strafbaar feit.

Echter zal je wel een nieuwe kentekenplaat moeten aanvragen. Dit is mogelijk bij een fabrikant die erkend is door het RDW. Hier komen kosten van zo’n 25 euro bij kijken.

rdw kenteken vernietigen

Hoe Vernietig Ik Mijn Kenteken?

‘’Vernietig uw kenteken om misbruik te voorkomen’’ is een zin die je misschien al bent tegengekomen. Echter is bijna nergens te vinden hoe je nu daadwerkelijk je kenteken vernietigt.

Bij het vernietigen van een kenteken is het belangrijk dat deze onbruikbaar wordt. De makkelijkste manier om dit te doen, is door je kentekenplaat simpelweg door midden te knippen. Zo voorkom je dat iemand in de toekomst misbruik van jouw kenteken kan maken.

Hieronder zullen een aantal vragen omtrent dit onderwerp beantwoord worden.

Kenteken Vernietigen: Een Officiële Procedure?

Het vernietigen van een kentekenplaat klinkt als een proces waar veel papierwerk bij zou kunnen komen kijken. Dit is echter ver van waar.

Het vernietigen van een kenteken is vaak juist de laatste stap in een proces en geen proces an sich. Er komt geen papierwerk bij kijken en het is zeker geen officiële procedure. Gewoon door middel knippen dus, en je bent klaar!

Is Wegwerpen van een Kenteken ‘Vernietigen’?

Als we het hebben over het vernietigen van een kenteken, willen we dat het kenteken in het vervolg volledig onbruikbaar. Zo kan misbruik voorkomen worden.

Daarom voldoe je met het simpelweg wegwerpen van het kenteken niet aan de vernietigingseisen. Gelukkig kost het vernietigen van de plaat niet veel tijd: je pakt een schaar, knipt het kenteken door, en je bent klaar!

Moeten alle Kentekenplaten Tegelijk Vernietigd Worden?

Wanneer je wordt opgedragen tot het vernietigen van je kentekenplaat, moeten alle platen met hetzelfde kenteken onbruikbaar gemaakt worden. Zo wordt misbruik van het kenteken voorkomen.

kenteken wegwerpen

Veelgestelde Vragen

Hieronder volgen enkele vragen die naar boven kunnen komen wanneer je hoort dat je je kenteken moet vernietigen.

Kosten bij het Vernietigen van je Kenteken

Bij het vernietigen van je kentekenplaat komen geen kosten kijken, tenzij je niet over iets beschikt om de plaat zelf door te knippen. In dat geval zal je een schaar of iets dergelijks moeten kopen om het kenteken onbruikbaar te maken.

Mijn Kenteken is Vernietigd. Wat Nu?

Is het je gelukt om je kenteken succesvol door te knippen? Gefeliciteerd! Je bent nu klaar. Nu hoef je alleen nog maar je kenteken weg te werpen.

Waarschijnlijk maakte het doorknippen van je kenteken deel uit van een groter proces, zoals het slopen van een scooter of bromfiets in eigen beheer. Dit was je laatste stap.

Verschillen Tussen de Vernietiging van Gekleurde Kentekens

Verschillende voertuigen beschikken vaak over anders gekleurde kentekens. De welbekende Nederlandse auto’s hebben een geel kenteken, terwijl taxi’s en oldtimers een blauwe hebben. Lichte aanhangers hebben dan weer een witte kentekenplaat.

Tussen de verschillend gekleurde platen zit één verschil: de vernietiging van gele en blauwe platen is verplicht wanneer je daartoe wordt opgedragen. Je mag er echter voor kiezen om witte platen niet te vernietigen.

Het vernietigen van witte platen is echter alsnog wel handig om eventueel misbruik te voorkomen.

Mag ik een Vernietigd Kenteken Gebruiken?

Als je eenmaal een kentekenplaat vernietigd hebt, mag deze niet meer gebruikt worden.

Is je kentekenplaat echter per ongeluk vernietigd en wil je nog wel met je voertuig de weg op? Dan zal je een nieuwe moeten aanvragen door een fabrikant die erkend is door de RDW. Hier komt zo’n 25 euro aan kosten bij kijken.

Verschillen met de Vernietiging van Buitenlandse Kentekens

Er zijn verschillen tussen de vernietiging van buitenlandse en Nederlandse kentekens. Informeer hiernaar binnen het betrokken land.

Zijn er Verschillen tussen Voertuigen?

De manier waarop je een kenteken vernietigt verloopt bij alle voertuigen hetzelfde, of je nu een auto, scooter, motor, bromfiets of een ander voertuig hebt. Je knipt gewoon de kentekenplaat door midden.

Alleen zie je wel dat de kentekenplaten van scooters, motoren en andere voertuigen die in eigen beheer gesloopt mogen worden vaker door particulieren vernietigd moeten worden.

Dit komt doordat een auto bij een RDW-erkend demontagebedrijf gesloopt moet worden. Zij regelen de vernietiging van je kenteken voor je. Dit is echter bij sloop in eigen beheer niet het geval.

buitenlands kenteken vernietigen

Veel dank aan de behulpzame mensen bij het RDW voor het verschaffen van deze informatie.