Hond Zakt Door Voor- of Achterpoten: Dit Kun je Doen

geplaatst in: Dieren | 0

Het is een heel naar gezicht: je hond die plotseling door zijn of haar poten zakt. Als baasje kun je al snel in paniek raken. Maar ook voor je hond is het geen fijne ervaring.

Natuurlijk wil je daarom snel de oorzaak van het feit dat je hond door de achterpoten zakt achterhalen. Zakt de hond bijvoorbeeld door de achterpoten door buikklachten, of is het gewoon ouderdom? Wat als je hond af en toe door de voorpoot zakt? En misschien nog wel belangrijker, wat moet je doen in die situatie?

In deze blog vind je niet alleen de oorzaken van het probleem, maar ook wat je beste plan van aanpak is als je hond door de voor- of achterpoten zakt.

hond zakt door poten

Wat Verstaan we Onder ‘’Zakken door de Poten’’?

Wanneer we het hebben over een hond die door de voor- of achterpoten zakt, bedoelen we dat de hond moeite heeft met het staan op de poten door een gebrek aan kracht. Het beestje kan de poten met zich meeslepen of pijn hebben.

hond zakt door voorpoten

Hond Zakt door Achterpoten: de Oorzaak

Als je hond door de achterpoten zakt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de oorzaak en oplossing weten. In eerste instantie raad ik je aan om een dierenarts te bezoeken. Die weet precies wat er met je trouwe viervoeter aan de hand is en kan ook gelijk iets doen om op zijn minst de eventuele pijn die erbij komt kijken te verzachten. Dat gaat niet zomaar via het internet.

Maar als je in de tussentijd een idee wilt krijgen van wat de oorzaak zou kunnen zijn, zijn hier een aantal veelvoorkomende oorzaken.

De Hond Lijdt aan Spondylose

Spondylose, ook wel bekend als artrose van de rugwervels, is door de relatie met een slappe achterhand een veelvoorkomende oorzaak wanneer de hond door de poten zakt. Wanneer een hond hieraan lijdt, wordt of worden de tussenwervelgewrichten langzaamaan stijver. Dit maakt het voor de hond pijnlijk om in beweging te komen.

Spondylose kan ook de oorzaak zijn van problemen met urineverlies. Als de hond door de achterpoten zakt en urine laat lopen, kan dit daarom ook te maken hebben met spondylose. Vooral onder herfstachtige weersomstandigheden kan de hond meer last van spondylose krijgen.

Opnieuw is mijn tip om een dierenarts te bezoeken om vast te stellen of je hond inderdaad lijdt aan spondylose.

De Hond heeft een Rughernia

Een rughernia kan ook tot gevolg hebben dat de hond door de achterpoten zakt. Bij een hernia is er sprake van een scheurtje in het bindweefsel van de tussenwervelschijf. Dit is pijnlijk voor de hond.

Als de hond reageert wanneer je de rug aanraakt, bijvoorbeeld door te grommen, bestaat de kans dat het dier een rughernia heeft. Check dit wel even bij je dierenarts. Als dit inderdaad het geval is, zal de arts de hond waarschijnlijk aanraden om een week of zes rust te houden.

hond zakt door achterpoten oorzaak

Veelvoorkomende Problemen

Een hond die door zijn poten zakt kan ook andere klachten hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de hond zwalkt en zakt door zijn poten, maar ook dat het dier buikklachten heeft.

Daarom zullen hieronder enkele veelvoorkomende problemen beschreven worden.

Hond Zakt door Achterpoten en Trilt

Een hond die door de achterpoten zakt en trilt… het is zielig om naar te kijken. Maar wat betekent het precies?

Daarvoor moeten we kijken naar het trillen. Dit kan namelijk vele oorzaken hebben. Het trillen kan onschuldig zijn, bijvoorbeeld door spanning, stress, ouderdom of aandacht. Maar ook pijn kan tot één van de oorzaken behoren.

Een hond die door de achterpoten zakt en trilt, kan dus trillen omdat hij pijn heeft. Vaak heeft de hond ook pijn wanneer dit gebeurt. Het feit dat het dier pijn ervaart, kan soms moeilijk aan de hond af te lezen zijn. Ze uiten dit gevoel namelijk heel anders dan mensen.

Een dierenartsbezoek is zeker aan te raden. Maak dit daarom je eerste stap.

hond zakt door achterpoten en trilt

Hond Zwalkt en Zakt door Poten

Als de hond zwalkt en door de poten zakt, kan er sprake zijn van een aantasting van het ruggenmerg. Bij deze aandoening zijn vooral deze twee problemen zichtbaar. Echter kan de hond naast dat hij door de (achter)poten zakt ook urine laten lopen en uiteindelijk zelfs incontinent worden.

Meestal wordt dit zichtbaar bij het dier wanneer de hond een leeftijd heeft bereikt van zo’n 5-8 jaar. Over het algemeen wordt gezegd dat dit gelukkig geen pijn bij de hond veroorzaakt.

Check wel eerst de verschijnselen bij de dierenarts. Deze zal je een definitief beeld geven van wat er met de hond aan de hand is.

Hond Zakt door Achterpoten en heeft Buikklachten

De combinatie van een hond die door de achterpoten zakt en buikklachten heeft, is moeilijk te verklaren. Na een tijdje op het internet rondgespeurd te hebben, kon ik geen bewijzen vinden dat de buikklachten met het feit dat de hond door de achterpoten zakt te maken hebben.

Er lijkt hier dan ook sprake te zijn van puur toeval. De buikklachten kunnen slechts eenmalig zijn, maar ook langer aanhouden als ze bijvoorbeeld het gevolg zijn van een maag- of darmontsteking. Als de buikklachten op zichzelf zouden staan en mild zouden zijn, zou je het even kunnen aankijken.

Maar alleen al om het feit dat de hond door de achterpoten zakt, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. De hond kan namelijk bijvoorbeeld spondylose of een rughernia hebben.

Oude Hond Zakt Door Achterpoten

Een oude hond die zakt door de achterpoten; is dat het gevolg van ouderdom, of ligt de oorzaak ergens anders? Dat is moeilijk te zeggen. Het is namelijk een beetje van beide.

Oudere honden hebben meer kans op ouderdomskwaaltjes. Het door de achterpoten zakken, is daar één van en kan dus het gevolg zijn van ouderdom.

Maar daarnaast kan een oudere hond natuurlijk ook last krijgen van bijvoorbeeld spondylose of een hernia. Deze twee problemen zijn eerder in de blog beschreven en kunnen ook bij oude honden voorkomen.

Alhoewel het feit dat je oude hond door zijn poten zakt dus inderdaad het gevolg van ouderdom kan zijn, kan het ook te maken hebben met iets serieuzers. Daarom is het bezoeken van een dierenarts zeker aan te raden.

oude hond zakt door achterpoten

Hond Zakt door Voorpoten

Alhoewel het vaker bij de achterpoten lijkt voor te komen, kan het ook gebeuren dat een hond door de voorpoten zakt.

Mijn advies voor een hond die af en toe door de voorpoten zakt is hetzelfde als een voor een hond die hetzelfde probleem met de achterpoten heeft: neem contact op met de dierenarts. De arts is in staat om precies aan te geven wat er met jouw hond aan de hand is. Dat is iets dat op het internet niet zomaar kan.

Normaal zou ik hier nog wat extra informatie geven over de reden waarom je hond af en toe door de voorpoot zakt, maar helaas kon ik vrij weinig informatie over het onderwerp vinden.

Mijn hond heeft dit probleem zelf nog nooit gehad. Daarom zou ik graag een oproep willen doen aan jou! Als jouw hond weleens door zijn voorpoten zakt en je daarvoor naar de dierenarts bent geweest, zou ik graag willen weten wat de oorzaak hiervan was. Hier kan ik dan vervolgens de blog mee aanvullen. Zo kunnen we meer hondenbezitters helpen!

Je kunt me bereiken via info@brakkehond.be. Alvast hartelijk bedankt, en ik hoop dat het goed gaat met je viervoeter!

hond zakt af en toe door voorpoot