Mijn hond wil niet eten: 20 oorzaken & oplossingen

geplaatst in: Dieren | 0

Ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat ik als baasje van een trouwe viervoeter het beste wil voor mijn hond. Een hond die slecht eet of zijn brokken helemaal niet meer wil eten, kon mij dan ook slapeloze nachten bezorgen.

Het is mijn hond overkomen, maar misschien ook die van jou. Ik hoor namelijk regelmatig verhalen van mensen waarvan de hond niet meer wil eten. Deze verhalen gingen zelfs weleens gepaard met zaken als lusteloosheid en piepen. En soms willen de honden alleen koekjes eten, maar laten ze de brokken links liggen.

In deze blog vind je enkele van deze situaties, de oorzaken en natuurlijk hoe je ervoor zorgt dat je hond weer gaat eten. Want daar gaat het uiteindelijk om.

hond wil niet eten

Normaal eetpatroon van een hond

Een normaal eetpatroon van een hond is afhankelijk van de leeftijdsklasse waarin het dier zich bevindt. Jonge honden dienen vaker gevoed te worden dan hun oudere soortgenoten.

Een pup dient zo’n vier keer per dag een maaltijd te consumeren. Dit aantal wordt wanneer de hond ongeveer 3 tot 8 maanden oud is gereduceerd tot zo’n drie maaltijden op een dag. Volwassen honden horen ongeveer één tot twee keer op een dag gevoed te worden.

De hoeveelheid brokken die een hond per maaltijd eet, is afhankelijk van meerdere factoren. Op veel voedselverpakkingen staan enkele richtlijnen vermeld, maar het is verstandig om zelf op basis van de levensstijl van het dier de grootte van de porties aan te passen.

hond eet slecht

Mijn hond eet niet: enkele oorzaken

Het feit dat je hond niet wil eten, kan meerdere oorzaken hebben. Hier enkele veelvoorkomende:

De hond heeft geen trek

Soms hebben honden gewoon even geen trek. Dit is bijvoorbeeld het geval als de hond tijdens het uitlaten iets van de grond gegeten heeft of teveel hondenkoekjes heeft gekregen. Maar het kan ook zo zijn dat je de hond teveel voedt. In zo’n geval kan het verstandig zijn om de porties iets kleiner te maken.

De behoefte aan eten kan bij honden ook in de loop der jaren afnemen. Een uitgegroeide hond heeft minder zin om te eten. Deze afnemende behoefte verloopt in een zeer langzaam tempo. Je zal het dan ook als baasje niet snel doorhebben.

De hond vindt het voer niet meer lekker

Sommige honden willen hun gewone brokken niet meer eten omdat het voer gaat tegenstaan. Soms is de overstap naar een ander merk voer genoeg om de hond weer te laten eten. Een goed product in zo’n situatie kan het natuurzuivere Farm Food zijn.

De hond is ziek

Als een hond ziek is, heeft hij vaak geen zin om te eten. Je kan doorgaans aan het gedrag van de hond aflezen of hij niet lekker is, bijvoorbeeld als hij moet braken of veel drinkt.De hond ervaart pijn

Door pijn in de bek of een obstructie van het maag-darmkanaal van de hond, kan het dier slecht gaan eten. De hond toont vaak symptomen van ziekte wanneer dit het geval is. Door verschillende plekken van het lichaam van de hond aan te raken en naar zijn reactie te kijken, kun je peilen waar hij pijn heeft.

De hond heeft stress

Honden kunnen, net als mensen, ook stress ervaren. Het verschil is alleen dat dit bij honden sneller het geval is dan bij mensen. Zaken als een herinrichting van de woonkamer, een nieuwe huisgenoot of het alleen thuis zijn kunnen ertoe leiden dat de hond zijn bak voer laat staan.

De hond is loops of ruikt een loopse hond

Wanneer een teefje loops is, bestaat de kans dat ze niet wil eten. Hetzelfde geldt voor een reutje dat het loopse teefje ruikt. Hij kan dit laten merken door onrustig te worden en te beginnen met piepen.

De hond heeft het warm

Is het warm buiten? Dat kan de reden zijn dat je hond slechter eet.

De hond wil aandacht

Honden kunnen hun eten ook laten staan om jou als baasje te manipuleren. Wanneer de hond niet wil eten, zal je van nature vaak extra aandacht aan de hond besteden. Dit vindt de hond fijn. Voorkom dit door de hond geen aandacht te geven en zijn voer weg te halen. Probeer het bij de volgende maaltijd opnieuw.

De hond is net onder narcose geweest

Vlak na een operatie waarbij de hond onder narcose is geweest, komt het dier wat suf en afwezig over. De kans bestaat dat hij na een dergelijke ingreep niet zal willen eten en drinken. Als de hond na 24 uur nog niet drinkt, is het verstandig om de dierenarts in te schakelen.

mijn hond eet niet

Eetlust van de hond opwekken

Honden kunnen dagen tot soms wel weken zonder voedsel. Ondanks dat, kan het verstandig zijn om in te grijpen als je hond plotseling niet meer eet. Er zijn gelukkig meerdere manieren waarop je kan proberen om de eetlust van je hond op te wekken.

Het aanschaffen van een kauwartikel zoals vuile pens, geperst been of rollsticks wil nog weleens helpen om de eetlust van de hond te bevorderen. Bovendien is het langdurige kauwen goed voor het gebit van het dier.

De geur van voedsel kan soms wonderen doen bij het opwekken van de eetlust van honden. Door warm water over de brokken van de hond te gieten, zal een voor de hond smakelijke geur zich door je huis verplaatsen. De papperige brokken zullen daarnaast voor de hond iets anders overkomen dan de gewoonlijke droge hap.

Het komt soms voor dat honden nog wel interesse hebben in de koekjes, maar niet in de gewoonlijke maaltijd. Er zijn enkele manieren om er in dit geval voor te zorgen dat de hond toch weer aan de brokken begint.

Mijn hond wil wel koekjes, maar verder niet eten

Het wil nog weleens voorkomen dat een hond de brokken laat staan, maar nog wel koekjes wil eten. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals een slecht gebit, een gebrek aan voedingsstoffen in de gewone voeding of simpelweg verwenning.

Hondenbrokken zijn over het algemeen heel hard. Voor honden met gebitsproblemen kan het dan ook moeilijk zijn om het voedsel naar binnen te werken. Zachtere lekkernijen zijn in zo’n geval geen probleem voor de hond. Probeer in dit geval de brokken een beetje nat en papperig te maken zodat ze makkelijker te kauwen zijn voor uw hond.

Bij sommige honden ontstaan maagproblemen wanneer de samenstelling van de brokken niet helemaal op ze aansluit. Dit leidt ertoe dat ze hun brokken zullen laten staan. De diverse hondenrassen verschillen sterk in grootte, waardoor voor elk ras een andere voedselbehoefte nodig is. Een aanrader is dan ook rasspecifieke voeding, zoals dat van Royal Canin.

Beloon je je hond doorgaans met koekjes en andere lekkernijen? Dan kan er sprake zijn van verwenning. Het kan dan verstandig zijn om de gewone brokken als beloning in te voeren. Zo maak je de dagelijkse brokkenmaaltijd aantrekkelijker voor je hond.

Helpen deze maatregelen niet? Dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken of bij de andere tips in deze blog te kijken.

hond wil niet eten wel koekjes

Mijn hond eet niet, maar drinkt wel

Dit is een veelvoorkomende klacht bij honden. De oorzaken zijn vaak af te leiden uit het gedrag van de hond. Verder is de duur van de tijd dat de hond niet eet belangrijk om in het achterhoofd te houden. Bekijk eerst de andere tips in deze blog en probeer ze eventueel uit.

Mijn hond eet niet voor een korte tijd (minder dan 24 uur), maar drinkt wel

Als de hond gewoon zichzelf is en vrolijk overkomt, maar niet eet, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Houd het gedrag wel nog even in de gaten en kijk of de de afnemende eetlust blijft. Bij puppy’s is het echter wel verstandig om direct een dierenarts in te schakelen.

Wanneer de hond zich anders gedraagt dan gewoonlijk en bepaalde symptomen vertoont, kan er iets aan de hand zijn. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als een stinkende adem, veel drinken of plassen, hoesten, diarree of braken. Bij twijfel kan het handig zijn om contact met een dierenarts op te nemen.

Mijn hond eet niet voor een lange tijd (24+ uur), maar drinkt wel

Wanneer een hond gedurende een langere tijd niet wil eten, kan er sprake zijn van een medisch probleem. Het is in dit geval verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Hou eventuele andere symptomen die de hond heeft in de gaten. De dierenarts kan deze gebruiken om de oorzaak van de verminderde eetlust te vinden. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als een stinkende adem, veel water drinken of plassen, hoesten, diarree of braken. Soms zal er een onderzoek gestart worden om de oorzaak te vinden.

mijn hond eet niet maar drinkt wel

Mijn hond eet en drinkt niet

Een hond kan dagen tot wel weken zonder voedsel. Het drinken van water is echter zeer belangrijk voor de hond. Ze kunnen dan ook niet lang zonder drinken, zeker als het buiten warm is.

Een geval zoals dit kan meerdere oorzaken hebben. Het is handig om naar de dierenarts te gaan. Zij zullen aan de hand van een onderzoek waarschijnlijk een oorzaak kunnen achterhalen en met diverse tips komen.

hond eet en drinkt niet

Mijn hond eet niet en is lusteloos

Wanneer een hond een dag zijn maaltijd overslaat, is er meestal geen sprake van een ramp. Dit komt vrij vaak voor. Is je hond hierbij echter ook lusteloos, dan kan er wat aan de hand zijn.

Lusteloosheid bij een hond duidt vaak op een ziekte. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat de hond niet wil eten. Hou deze situatie in de gaten. Wanneer deze symptomen aanhouden, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Zeker in het geval van een puppy is het direct inschakelen van een dierenarts aan te raden.

hond eet niet en is lusteloos

Mijn hond eet slecht: tips voor specifieke leeftijdscategorieën

In sommige gevallen kan een hond die niet wil eten dringender zijn dan in andere gevallen. Vaak komt dit neer op de leeftijd van het beestje. Hieronder een aantal specifieke tips op basis van de leeftijdcategorie waarin je hond zich bevindt.

Mijn pup wil niet eten

Wanneer een pup slecht eet of niet wil eten, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Voor puppy’s is het van belang om voldoende te eten, omdat ze nog sterk aan het groeien zijn.

Wanneer de puppy naast de verminderde eetlust vreemde symptomen vertoont, zoals braken of diarree, is het van belang om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Als de pup zich normaal gedraagt, kan je iets langer wachten. Trek bij twijfel direct aan de bel.

Wanneer je pas net een puppy in huis hebt, kan het zijn dat het dier een afkeur toont tegen ander voer. Probeer daarom de pup hetzelfde te voeren als de vorige eigenaar.

Mijn volwassen hond wil niet eten

Een volwassen hond kan dagen tot wel weken zonder voedsel. Je kan het dan ook een dagje aankijken als je gezonde volwassen hond even niet wil eten. Voor meer specifieke gevallen verwijs ik je naar eerder in deze blog.

Mijn oude hond wil niet eten

Oude honden hebben meer kans op kwaaltjes. Deze kwaaltjes kunnen ertoe leiden dat de oude hond niet meer eet. Een voorbeeld hiervan zijn gebitsproblemen, waardoor de hond niet meer geïnteresseerd is in de harde brokken. Ook nierproblemen, die vaker voorkomen bij oude honden, kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Net als met volwassen honden kan je het een dagje aankijken als de oude hond niet meer eet. Als de hond geen eetlust blijft houden, is het verstandig om de dierenarts een bezoekje te plegen.

oude hond wil niet eten