Terugdenken aan de vakantie kan heerlijke herinneringen oproepen. Het zonnen op de Spaanse stranden, worstjes bakken boven een kampvuurtje in Oregon, die keer dat je vriend in een krab trapte aan de Mediterraanse Zee… je kijkt er met plezier op terug.
Maar misschien komt ook de stress die je ervaarde op het vliegveld naar boven. Het haasten naar het vliegtuig en die rijen die maar niet opschoten waardoor je bijna je vlucht miste. Of juist het uren wachten omdat je op het vliegveld aankwam voordat de check-in balie überhaupt open ging.
Veel mensen vragen zich dan ook af hoeveel uur van tevoren ze op een vliegveld als Zaventem of Schiphol aanwezig moeten zijn. Hoe lang van tevoren moet of kan je het beste inchecken? En zijn er uitzonderingen op de richtlijnen? Hoe regel je de beste parkeerplek en hoeveel extra tijd neemt deze in beslag?
De antwoorden op deze vragen zullen hier gegeven worden.
Inhoud van dit artikel
Waarom van Tevoren op het Vliegveld Aanwezig Zijn?
Je hebt misschien weleens horrorverhalen van anderen gehoord. Eerst had de trein vertraging, dan bleken de rijen langer te zijn dan ingeschat, vervolgens waren er problemen bij security en uiteindelijk ben je te laat bij je vlucht.
Goede kans dat de schade voor je eigen rekening is. Als je immers een trein eerder had gepakt, was dit niet gebeurd. Dag vlucht, en dag vakantiegeld. Dat is geen prettige manier om je vakantie te beginnen.
Er kunnen altijd dingen tegenzitten op het vliegveld. De truc is dan ook om ruim op tijd bij je luchthaven van keuze aanwezig te zijn. Voorkomen is beter dan genezen.
Hoe Lang van Tevoren Aanwezig op de Luchthaven?
Veel luchthavens, zoals Schiphol, Zaventem (Brussels Airport) en Eindhoven Airport hanteren richtlijnen over hoe laat je op het vliegveld aanwezig moet zijn. Mensen houden zich in het algemeen vast aan twee verschillende aankomsttijden.
Wanneer je een vlucht binnen Europa, ook wel bekend als een continentale vlucht, hebt geboekt, raden de luchthavens aan om zo’n twee uur van tevoren aanwezig te zijn. Zo heb je in principe voldoende tijd en kan je met een gerust hart het vliegtuig instappen.
Voor een intercontinentale vlucht, een vlucht buiten je eigen continent, is het echter verstandig om wat ruimer de tijd te nemen. Hiervoor wordt aangeraden om drie uur van tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn.
Deze twee en drie uur voor vertrek zijn ook ongeveer de tijden waarop de check-in balies en de bagageafgiftepunten voor een vlucht meestal open gaan, met enkele uitzonderingen. Door twee of drie uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol, Eindhoven, Zaventem of welke luchthaven dan ook, kun je inspelen op eventuele lange wachtrijen.
Alhoewel je deze tijden meestal wel kunt aanhouden, bestaan er uitzonderingen op de richtlijnen. Enkele van deze uitzonderingen zullen in de kopjes hieronder te vinden zijn. Bepaal zelf of deze betrekking op jou hebben. Twijfel je? Hou dan voor de zekerheid de langste tijd aan.
Het is een Drukke Dag
Drukte is een van de meest voorkomende oorzaken van vertragingen. Je ziet dit terug in het openbaar vervoer, pretparken, maar ook zeker op vliegvelden. Zeker in de vakanties, met name in juli en augustus, is het niet bepaald rustig op de luchthavens. Als je dan ook nog in het vroege weekend vertrekt, kun je rekenen op drukte.
De in het vorige kopje genoemde richtlijnen houden deze potentiële drukte op de luchthavens gelukkig al in het achterhoofd. Maar als de check-in balie iets eerder opent, kan het ook lonen om er eerder te zijn. Op de vraag ‘’Hoeveel laat kan ik het beste inchecken?’’, zou ik dan ook antwoorden met ‘’Zo vroeg mogelijk.’’ Zo weet je zeker dat je niet te laat bent.
Een drukke dag op het vliegveld kan echter ook betekenen dat het druk op de wegen en in het openbaar vervoer is. Hou ook hier rekening mee. Als je bang bent om door de drukte vertraging op te lopen, vertrek dan eerder van huis. Je kan nooit zeker genoeg zijn op dit soort dagen.
Parkeren Rondom de Luchthaven
Wanneer je met je eigen auto naar de luchthaven rijdt, heb je natuurlijk een plekje nodig waar je de auto gedurende een langere tijd kan parkeren. De luchthavens bieden hiervoor wel parkeerplaatsen aan, maar die blijken vaak best duur te zijn. Iedere keer schrik je weer van de torenhoge prijzen.
Als reactie op deze nogal dure parkeerplaatsen, zijn diverse ondernemers rondom de vliegvelden hun eigen parkeergelegenheden begonnen. Deze zijn vaak veel goedkoper dan het parkeerterrein van de luchthaven zelf.
Naast de goedkopere prijs, ben je altijd voorzien van een parkeerplek doordat je van tevoren online de plaats reserveert. Via een online parking vergelijker kan je direct een parkeerplaats boeken en er zelfs voor zorgen dat je gehaald en gebracht wordt door een shuttlebus of dat iemand anders je auto vanaf de luchthaven naar de parkeerplaats rijdt.
Een nadeel van deze andere parkeerterreinen is echter wel dat ze iets verder van de luchthaven verwijderd zijn. Tel voor de zekerheid ongeveer een half uurtje op bij de tijd waarop je bij het vliegveld aanwezig wilt zijn. Dit halve uurtje extra is echter helemaal niets vergeleken met het geld dat je bespaart.
Hieronder volgen drie bekende luchthavens en enkele parkeergelegenheden die daarbij horen.
Zaventem Airport Parking
Zaventem, ook wel bekend als Brussels Airport, is de grootste luchthaven van België. De luchthaven vervoert jaarlijks ruim twintig miljoen passagiers. Daardoor kan het moeilijk zijn om een geschikte parkeerplaats te vinden. Online boeken en vergelijken kan hier een uitkomst bieden.
Er zijn zo’n negen parkeergelegenheden in de buurt van Brussels Airport. Hiervan is Brussels Airport Express Parking de best beoordeelde. Naast dat dit parkeerterrein kwalitatief goed is, bevindt deze zich op een korte afstand van Zaventem.
Het goedkoopste alternatief in de buurt is echter het Aéropark 100. Vanaf hier vertrekt ook een shuttle bus rechtstreeks naar de luchthaven.
Bepaal zelf welke parkeergelegenheid voor jou het beste is aan de hand van deze parking Brussels Airport vergelijker.
Schiphol Airport Parking
Schiphol Airport is een grote speler op het gebied van luchthavens in Europa. Er reizen op jaarbasis meer dan zestig miljoen passagiers vanuit dit dichtbij Amsterdam gelegen vliegveld. Al die mensen hebben natuurlijk ook een plek nodig om hun auto te parkeren.
Gelukkig is er een groot scala aan parkeergelegenheden aanwezig in de omgeving van Schiphol. Van al deze gelegenheden ontvangt A4 Parking Schiphol zeer goede recensies. Dit parkeerterrein bevindt zich, zoals de naam zegt, naast de A4. Vanaf hier vertrekt een shuttlebus die er zo’n elf minuten over doet om op de luchthaven te arriveren.
De afgesloten parkeerterreinen van The Valet Guys bieden volgens klanten ook een uitstekende optie om niet ver van Schiphol je auto te parkeren. Dit haakt in op het valet parkeren principe. Je rijdt naar de luchthaven en draagt veilig je auto af aan een medewerker. Deze parkeert de auto vervolgens voor je en zorgt dat het voertuig weer klaarstaat als je terugkomt.
Een optie om goedkoop te parkeren voor je reis vanaf Schiphol, is de parkeergelegenheid BudgetShuffle in Uithoorn. Vanaf hier vertrekt een shuttlebus die je in ongeveer een kwartiertje tijd van en naar Schiphol brengt. Dat maakt ook dit een geschikte plaats om je auto kwijt te kunnen.
Bepaal zelf welke parkeergelegenheid voor jou het beste is aan de hand van deze parking Schiphol Airport vergelijker.
Eindhoven Airport Parking
Alhoewel Eindhoven Airport lang niet zo groot is als Schiphol, zijn er ieder jaar weer een hoop mensen die vanaf deze luchthaven een reis maken. Het is ook mogelijk om in de buurt van dit vliegveld voor een lagere prijs te parkeren.
Er liggen zo’n tien parkeerterreinen dichtbij het vliegveld in Eindhoven. Hiervan ontvangt Park4You de beste beoordelingen. De parkeerplaats ligt ook op een zeer gunstige locatie.Toch liever nóg dichterbij de luchthaven? Dan is Eazzypark een goede optie.
De goedkoopste optie in de buurt is het zeer veilige parkeerterrein Euro-Parking. Ook deze bevindt zich op loopafstand van Eindhoven Airport. Zo bespaar je zeker op je tripje!
Bepaal zelf welke parkeergelegenheid voor jou het beste is aan de hand van deze parking Eindhoven Airport vergelijker.
Ben je al Bekend met het Vliegveld?
Deze spreekt waarschijnlijk wel voor zich. Hoe laat je op Schiphol, Eindhoven, Zaventem, whatever moet zijn, hangt ook af van of je al eerder op het vliegveld bent geweest en weet waar je heen moet.
Een vliegveld als Schiphol is gigantisch. Dat maakt het soms moeilijk om de weg te vinden. Daardoor kan je vraag plotseling veranderen van ‘’Hoe laat moet ik op Schiphol inchecken?’’ naar ‘’Waar moet ik op Schiphol inchecken?’’
Het zoeken naar de juiste plaatsen kan veel tijd in beslag nemen. Neem daarom de eerste keer op het vliegveld de tijd om alles te ondervinden. In het slechtste geval zul je iets langer moeten wachten, maar dan ben je in ieder geval er wel van verzekerd dat je je vlucht niet zal missen.
Hoe Lang van Tevoren op Vliegveld bij Online Inchecken?
Tegenwoordig maken meerdere luchtvaartmaatschappijen het mogelijk om 24 uur voor vertrek online in te checken. Daardoor kan je de boardingpass thuis alvast printen. Hierdoor omzeil je in sommige gevallen de gehele check-in op het vliegveld en sla je op de dag zelf dus eigenlijk een stap over.
Het overslaan van de check-in ter plekke bespaart tijd, zeker wanneer het druk is op de luchthaven. Let er wel op dat dit enkel het geval is als je alleen handbagage bij je hebt. Je ruimbagage moet wel ter plekke ingecheckt worden, waardoor je alsnog in die lange rij moet staan. Dit bespaart dus geen tijd.
Gelukkig wordt het inchecken van de ruimbagage wel steeds meer geautomatiseerd, waardoor je hier wel een beetje tijd kan besparen, indien mogelijk. Als je zeker weet dat jouw luchtvaartmaatschappij dit toepast en je hebt online ingecheckt, kun je best iets later weggaan.
Kortom, hoe lang van tevoren moet je dan op Schiphol of een ander vliegveld aanwezig zijn bij het online inchecken? Als je alleen handbagage hebt, kan je best wel twintig minuten later weggaan. Zo hou je alsnog voldoende speling. Heb je ook ruimbagage? Probeer dan gewoon 2 tot 3 uur van tevoren aanwezig te zijn. Better safe than sorry.
Afwijkende Bagage
Onder het begrip ‘afwijkende bagage’ verstaan we bagage die meer weegt of groter is dan normaal. Dit is bagage tussen de 32 en 80 kilo of bagage waarvan de afmetingen tussen de 100 x 75 x 65 en 350 x 100 x 100 cm liggen (lengte x breedte x hoogte).
Maar ook objecten die kunnen rollen en onderdelen hebben die uitsteken of loshangen vallen hieronder. Om dit soort objecten toch mee te nemen, heb je een reishoes nodig.
Daarnaast worden ook verboden chemicaliën, breekbare objecten en huisdieren geclassificeerd als afwijkende bagage. Over de huisdieren is in het volgende kopje meer te lezen.
Als je weet dat de bagage die je bij je hebt waarschijnlijk als afwijkende bagage gezien zal worden, doe je er verstandig aan om wat eerder bij het vliegveld aan te komen.
Huisdier Meenemen tijdens Vliegreis
Zoals eerder te lezen was, worden huisdieren als honden en katten als afwijkende bagage gezien. Er worden aparte tarieven en regels gehanteerd die per luchtvaartmaatschappij verschillen.
Soms mag het dier pas vanaf een bepaalde leeftijd mee met de vlucht of gelden er speciale regels voor bepaalde rassen. Informeer hier van tevoren naar bij je luchtvaartmaatschappij.
Je zult in ieder geval iets meer tijd nodig hebben op het vliegveld. Probeer daarom eerder op de luchthaven aanwezig te zijn en vergeet niet van tevoren thuis of langs de weg een blokje om te gaan met je huisdier.
Ik Heb Alleen Handbagage Mee
Mensen vragen zich vaak af hoe lang ze van tevoren op het vliegveld aanwezig moeten zijn als ze alleen handbagage bij zich hebben. Het antwoord op die vraag is: korter! Je slaat namelijk de check-in van je koffer en het afhalen van de koffer bij de bagageband over.
Maar als je echt tijd wilt besparen en alleen handbagage bij je hebt, is het vooraf online inchecken zeker aan te bevelen. Door minder dan 24 uur voor vertrek online in te checken, omzeil je de gehele check-in op het vliegveld. Dan kun je zeker wel 20 minuten later van huis vertrekken.
Ik Heb Speciale Assistentie Nodig
Heb jij speciale assistentie nodig op de luchthaven, bijvoorbeeld omdat je slecht ter been bent? Als je dit van tevoren doorgeeft aan je luchtvaartmaatschappij, kunnen er speciale voorzieningen geregeld worden. Zeer veel vliegvelden, waaronder Schiphol, Eindhoven Airport en Brussels Airport doen hier aan.
Dit kan echter iets meer tijd dan gebruikelijk op de luchthaven in beslag nemen. Daarom is het in deze situatie een verstandig idee om eerder dan gebruikelijk van huis te vertrekken.
Conclusie: Hoe Laat op het Vliegveld?
Hoe lang van tevoren moet je nu precies op vliegvelden als Zaventem, Schiphol of Eindhoven zijn? Dat hangt af van enkele factoren.
Ten eerste: blijf je binnen Europa, of vlieg je naar een bestemming daarbuiten? Als je binnen Europa blijft, kan je het beste twee uur van tevoren op de luchthaven aanwezig zijn. Als je naar een ander continent vliegt, kun je beter drie uur hanteren. Deze richtlijnen zijn vrij breed, waardoor je altijd voorbereid bent op tegenvallers.
Er zijn echter een paar gevallen waarin je het iets nauwer kan nemen met deze richtlijn, of hem juist moet verscherpen.
Parkeer je op een parkeerplaats die iets verder van de luchthaven verwijderd is, verwacht je extreme drukte, denk je over afwijkende bagage te beschikken, heb je een huisdier bij je, speciale assistentie nodig of weet je de weg op het vliegveld niet, dan kun je beter nog iets eerder van huis vertrekken. Zo verminder je de kans op een gemiste vlucht.
Maar als je al online ingecheckt hebt en daarnaast alleen handbagage bij je hebt, kan je best wat later weggaan. Je vermijdt hiermee namelijk een lange wachtrij. Probeer het alleen niet té nauw te maken, want dan riskeer je alsnog je vlucht te missen.
De kans is groot dat je alsnog tijd over zal hebben als je de bovenstaande tips opvolgt. Maar bedenk je daarbij dat die situatie vele malen beter is dan het missen van je vlucht. Ga wat winkeltjes in, drink een bak koffie en verheug je op de tijd die gaat komen. Geniet van je welverdiende reisje!