Gezakt voor rijexamen

geplaatst in: Vrije tijd | 0

Ben je gezakt voor je rijexamen? Dat is erg vervelend! Uiteraard wil je hem graag zo snel mogelijk halen, maar hoe krijg je dit voor elkaar? En wat als je vindt dat je onterecht gezakt bent voor je praktijkexamen? Lees hier hoe je je kunt voorbereiden op een herexamen en of je in hoger beroep kunt gaan. 

Praktijkexamen auto gezakt

Zakken voor het praktijkexamen voor de auto is nooit leuk, maar het kan gebeuren. Wanneer je bent gezakt, is dit met een reden. Je moet uiteraard uiteindelijk zelf veilig en zelfstandig kunnen rijden.

Ga niet bij de pakken neerzitten en bereid je zo goed mogelijk voor op een herexamen. Je rijschool kan een herexamen voor je regelen. Dat kan op zijn vroegst twee weken later. Die tijd heb je immers minimaal nodig om je voor te bereiden op het volgende examen.

In deze 2 weken adviseer ik je zo goed mogelijk gebruik te maken van wat je examinator heeft gezegd. Waren je bijzondere verrichtingen niet goed? Of heb je niet goed genoeg gekeken toen je een auto wilde inhalen? Probeer dan tijdens de rijlessen deze ‘foutjes’ het meest te oefenen. Zo vergroot je jouw slaagkans op het volgende rijexamen.

Is er door de achterstand omtrent het coronavirus een langere wachtlijst dan 2 weken en moet je bijvoorbeeld minimaal 1 maand wachten voordat je weer kan afrijden? Probeer dan alsnog elke week minimaal 1 keer te rijden om het auto-gevoel niet kwijt te raken. 

Merkte je tijdens je rijexamen dat je nog even moest inkomen met rijden? Plan dan voor het aankomend herexamen een rijles in vlak voordat je moet afrijden. Dan heb je alle tijd alles in de auto goed te zetten, zoals je stoel, spiegels et cetera en kan je weer eventjes rustig aan de auto wennen. 

Rijexamen gezakt opnieuw aanvragen

Het CBR streeft er normaliter naar dat je voor je eerst praktijkexamen binnen 7 weken kunt reserveren, voor je herexamen kan er gereserveerd worden binnen 5 weken. De herexamens hebben dus voorrang op de reguliere praktijkexamens die voor de eerste keer worden afgelegd. Dit komt doordat het eerste praktijkexamen ver van te voren gereserveerd kan worden door je rijinstructeur, wanneer je niet slaagt voor je eerste rijexamen ben je hier niet direct op voorbereid en wil je het eigenlijk zo snel mogelijk opnieuw proberen. Vandaar dat de wachtlijst voor herexamens korter is. 

Het rijexamen opnieuw aanvragen kan via je rijinstructeur op dezelfde manier gedaan worden. Je hoeft hiervoor niet opnieuw een gezondheidsverklaring te regelen. 

Gezakt rijexamen eerste keer

Ben je de eerste keer gezakt voor je rijexamen? Dat kan gebeuren, dit komt immers ook regelmatig voor, vraag maar bijvoorbeeld is in je omgeving rond bij hoeveel keer de bestuurders zijn geslaagd voor hun rijexamen. 

De eerste keer rijexamen is altijd spannend, je weet niet wat je kan verwachten en je weet niet van te voren waar je heen moet rijden en wat je te wachten staat. Door de zenuwen heb je mogelijk foutjes gemaakt die ervoor hebben gezorgd dat je gezakt bent. 

Overleg met je rijinstructeur hoeveel lessen je nog nodig denkt te hebben tot aan een nieuw herexamen, afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van je foutjes. Ben je door rood gereden en heb je een ingreep gehad door de examinator? Of heb je enkel iets te dichtbij andere auto’s gereden? Weeg samen met je rijinstructeur af waar je nog extra op wilt oefenen en begin de volgende keer weer met volle moed aan je rijexamen!

gezakt voor rijexamen

Herexamen auto

Een herexamen voor je auto zal er precies hetzelfde uitzien als het eerste keer rijexamen. Tenzij je een tussentijdse toets hebt gedaan en bijvoorbeeld enkele bijzondere verrichtingen al behaald hebt, hoef je deze evenals bij het eerste rijexamen, niet opnieuw te doen bij het herexamen. 

Wanneer je geen tussentijdse toets hebt gehad, bestaat het herexamen voor de auto uit precies dezelfde onderdelen als van het eerste keer rijexamen, in een tijdsbestek van ongeveer 30-45 minuten. Wel kan het voorkomen dat je een andere route rijdt, op een ander tijdstip afrijd (‘s ochtends in de spits of het begin van de middag) of andere bijzondere verrichtingen moet uitvoeren. 

Bereid je dus alsnog goed voor op je herexamen en zorg ervoor dat je de weken naar je herexamen toe in ieder geval 1 keer per week rijles hebt om het gevoel met de auto te behouden. 

Onterecht gezakt rijexamen

Heb je het gevoel dat je onterecht bent gezakt voor je rijexamen? Dan is het mogelijk bij CBR een klacht in te dienen. Echter, hoe vervelend het ook soms kan zijn, kan een klacht niet leiden tot een wijziging in de examenuitslag. 

Ook al worden de examinatoren op dezelfde manier opgeleid, soms kan het wel voorkomen dat de ene examinator een klein foutje sneller door de vingers ziet vergeleken met de rest van je rijgedrag en dat een andere examinator je op het kleine foutje laat zakken. Het is belangrijk dat je ondanks je klacht, niet opgeeft. Je hebt na je theorie namelijk maar een jaar de tijd om je praktijk te behalen. 

Vaak gezakt voor rijexamen

Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid. De rijschool kan dit voor je reserveren.

Een nader onderzoek rijvaardigheid is een speciaal examen voor wie 4 keer binnen 5 jaar zakt voor het rijexamen. Dit onderzoek duurt 1 uur en 10 minuten. Dat is 15 minuten langer dan een gewoon rijexamen. Hierdoor heeft de examinator meer tijd om je op je gemak te stellen. De eisen om te slagen en de rijtijd zijn hetzelfde als bij een gewoon rijexamen.

Omdat een nader onderzoek rijvaardigheid langer duurt dan een gewoon rijexamen, betaal je daarvoor meer. Bij het CBR zijn de kosten voor een nader onderzoek rijvaardigheid voor de auto € 129 in 2020 en dat is € 16,25 hoger dan voor een gewoon examen. Daarbij komen nog de kosten die je rijschool vraagt voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur.

2 keer gezakt rijexamen

Ben je 2 keer gezakt voor je rijexamen, dan zal het volgend herexamen er nog hetzelfde uitzien als afgelopen rijexamens. Wanneer je 4 keer bent gezakt kom je pas in aanmerking voor een nader onderzoek rijvaardigheid. Schraap je moed bij elkaar en probeer het rijexamen nog een keer!

6 keer gezakt rijexamen

Ben je ondertussen al 6 keer gezakt voor het rijexamen? Dat wil niet zeggen dat je niet kan rijden, het kan ook heel goed zijn dat je last hebt van faalangst. Je komt na 4 keer al in aanmerking voor een nader onderzoek rijvaardigheid, maak hier vooral gebruik van! De examinator zal jou dan meer op je gemak kunnen stellen waardoor je jouw rijexamen beter kan afleggen.