Wellicht woon je in een grote stad of aan een drukke weg. Jouw huis is alles waar je van gedroomd hebt en meer. Alleen kan jij je thuis niet concentreren door alle omgevingsgeluiden.
Als je thuiskomt, wil je kunnen ontspannen en al die voorbijrazende auto’s geven je een opgejaagd gevoel.
Of wanneer jij in het weekend je rust wilt pakken, besluiten jouw buren een groot feest te geven, inclusief livemuziek. Er is een oplossing om al die ongewenste geluiden uit jouw huis te weren.
Kamers geluidsdicht maken is steeds populairder en helpt jou om rust in je huis te creëren.
Inhoud van dit artikel
De voordelen van een geluidsdicht huis
Net zijn er al wat situaties omschreven waarin jij baat zou kunnen hebben bij een geluidsdicht huis. Een huis moet een fijne plek zijn, waar jij jezelf kunt zijn en tot rust kan komen.
Wat is er dan fijner dan in jouw huis niet gestoord te kunnen worden door omgevingsgeluiden, die van buitenaf, hun weg naar binnen zoeken. Een stil en rustig huis zorgt ervoor dat jij na een drukke dag tot rust kunt komen.
Als er geen geluiden zijn die je continu prikkelen, voel jij je beter en kun jij je ook beter concentreren.
Stel dat je ondernemer bent en vanuit huis werkt, dan is het erg handig als je in een rustige omgeving jouw werkzaamheden kunt verrichten. Je hoeft niet eens rigoureuze beslissingen te nemen om jouw huis stiller te krijgen.
Zo kan je ervoor kiezen om de deur geluidsdicht te maken of je kiest ervoor om een muur geluidsdicht te maken. Met deze kleine aanpassingen zorg jij al snel voor een oase van rust. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zich ontspannen en uitgerust voelen, gezonder zijn en positiever in het leven staan.
Naast dat jouw huis overdag stiller en rustiger kan zijn, heeft dit ook een positieve uitwerking op hoe jij het huis in de nacht ervaart.
Veel mensen kampen met slaapproblemen. Vaak komen mensen alleen in een lichte slaap terecht en elk klein geluidje kan hen daaruit wekken.
Herken jij jezelf in het verhaal over de lichte slaper? Wanneer jouw huis geluidsdicht is, kan jij s ’nachts veel beter slapen. Je wordt uitgerust wakker en kan vol goede moed aan jouw nieuwe dag beginnen. Dus twijfel niet langer en ga voor die geluidsdichte ruimtes in huis.
Ruimtes geluidsdicht maken
Een ruimte geluidsdicht maken, hoeft zoals eerder besproken niet moeilijk of duur te zijn. Er zijn verschillende manieren waarop jij kunt zorgen voor meer rust in huis.
Ten eerste is het altijd belangrijk dat jouw huis goed geïsoleerd is. Dit houdt niet alleen de ergste warmte of kou uit jouw huis. Het zorgt er ook voor dat er minder geluiden van buiten het huis naar binnen door kunnen dringen.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar een huis in het centrum van Amsterdam, dan hoor je vaak dat deze huizen erg gehorig zijn. Dit komt doordat de huizen oud zijn en daarom eigenlijk nooit goed geïsoleerd zijn.
Kijk of vraag dus goed na of jouw huis op de juiste manier of voldoende geïsoleerd is.
Zo niet? Overweeg dan of jij in goede isolatie wilt investeren. Vaak dienen zowel de plafonds als de muren en de vloeren aangepakt te worden. Een volledig geïsoleerd huis zal op een positieve manier bijdragen aan een geluidsdichter en warmer huis.
Zorg wel altijd dat je jouw huis laat isoleren door een professional. Je kan de isolatie zelf verzorgen maar let dan op dat je op de juiste manier te werk gaat.
Kamer geluidsdicht maken
Je hebt natuurlijk verschillende kamers in jouw huis. Laten we het nu over een geluidsdichte woonkamer hebben. Als je een ruime woonkamer hebt, kan je ervoor kiezen om een grote boekenkast of een andere soort kast tegen een wand aan te plaatsen.
Een grote kast maakt de muren eigenlijk dikker en dikkere muren laten vanzelfsprekend minder geluid door. Daarnaast heb je er meteen een leuke minibibliotheek in jouw woonkamer bij.
Of je kunt de kast inrichten met kunst en wat mooie foto’s van jouw reizen en/of gezin. Hoe meer je de kasten vult, des te minder geluid er doorheen zal komen.
Als jij voegen in huis hebt, kan je ervoor kiezen om deze te dichten met een geluidwerende kit. Je spuit de kit in de voegen en laat dit een aantal uur drogen.
De kit is gemaakt van een elastisch materiaal wat geluiden tegenhoudt. Kies altijd voor een kit op waterbasis, want deze zijn na het aanbrengen op de muren het makkelijkste schoon te houden.
De kit is vrijwel bij elke doe-het-zelf winkel te verkrijgen en is daarnaast helemaal niet duur. Dit is dus een goedkope en effectieve oplossing om jouw kamer geluidsdicht te maken.
Slaapkamer geluidsdicht maken
Naast dat je de muren, het plafond en de vloer van je slaapkamer kunt aanpakken, bestaan er ook bedrijven die een geluidsdichte slaapcabine voor je kunnen bouwen.
Dit soort slaapcabines worden op maat gemaakt en kunnen zowel de gehele slaapkamer als een gedeelte ervan betreffen. Een slaapcabine is een super goed geïsoleerde cabine die jij in jouw slaapkamer kunt plaatsen.
Het enige nadeel is dat de inhoud van jouw slaapkamer kleiner zal worden. Er zullen namelijk veel dikkere muren, een dikker plafond en een verhoogde vloer geplaatst worden. Maar als het eenmaal af is slaap je in een soort stilte bunker en veel mensen hebben het verlies aan ruimte hier erg graag voor over.
Zorg dat je bij alle ramen en deuren in jouw slaapkamer tochtstrippen hebt geplaatst. Deze strippen zorgen er niet alleen voor dat er warmte en kou van buiten jouw slaapkamer geblokkeerd wordt.
Deze strips zorgen er ook nog eens voor dat er minder omgevingsgeluiden in jouw slaapkamer door kunnen dringen. Zoals je merkt hebben deze zogenaamde tochtstrippen dus meerdere positieve functies. In een stille slaapkamer, krijg jij een betere nachtrust, wat bijdraagt aan jouw gezondheid.
Een uitgerust mens is veel productiever op werk en staat bovendien veel positiever in het leven.
Plafond geluidsdicht maken
Een geluidsdicht plafond is het handigste als jij boven de desbetreffende ruimte nog een etage of een ander woonhuis hebt zitten. Als je al op de bovenste etage van jouw huis bent is het meestal niet nodig om het plafond geluidsdicht te maken.
Goede geluidsisolatie op het plafond kan al snel bereikt worden. Koop bijvoorbeeld akoestische schuimplaten. Dit zijn wanden van schuim die ook in opnamestudio’s worden gebruikt om geluid te dempen. Een andere vorm van geluidsisolatie voor je plafond zijn plafondtegels. Deze zien er best modieus uit en zorgen ervoor dat jij geen last hebt van jouw bovenburen.
Soms komt er veel geluid door jouw plafond door toedoen van bijvoorbeeld jouw bovenburen. De maatschappij is ervoor gemaakt dat men naast en met elkaar leert leven in goede harmonie. Vaak is een praatje met jouw bovenburen al genoeg om tot een oplossing voor geluidsoverlast te komen.
Mochten jouw bovenburen hier geen gehoor aan geven, schrijf hen dan een brief. In deze brief maak jij kenbaar dat je last van hen hebt. Mochten zij dit nog steeds niet serieus nemen, stap dan naar de woningbouwvereniging of de gemeente. Zij kunnen bemiddelen tijdens de zoektocht naar een oplossing voor de geluidsoverlast.
Jouw bovenburen zouden al kunnen kiezen voor vloerbedekking of een dikker vloerkleed op de plek waar zij veel lopen. Dit soort dikke bodembedekking kan al veel geluiden dempen. Ook zouden zij erop kunnen letten dat zij niet elke keer met hakken over hun vloer lopen. Dit zou jou ook al veel schelen in de geluidsoverlast.
Ook zouden jullie ervoor kunnen kiezen om tot een compromis te komen. Zo zouden jouw bovenburen iets aan hun vloer en jij iets aan jouw plafond kunnen doen. Op die manier zouden beide huizen tegelijkertijd geluidsdichter worden. Op die manier maken jullie dan beiden kosten, maar is de uitkomst positief voor beide partijen.
Ramen geluidsdicht maken
Vaak helpt het al erg veel als je dubbel glas in jouw ramen hebt. Mocht je in een wat ouder huis wonen waar je alleen enkel glas hebt, overweeg dan om dubbel glas aan te schaffen.
Dit helpt niet alleen om jouw huis warmer te krijgen, er zal ook minder geluid door jouw ramen heen te horen zijn. Je kunt jouw raam geluidsdicht maken door aan de binnenkant een tochtstrip te plaatsen. Dit sluit alle kieren af en zorgt ervoor dat er minder geluid door het raam naar binnen komt.
Op die manier kan jij je beter concentreren als je aan het werk bent en kan jij optimaal genieten van de rust en stilte in jouw huis.
Naast dat je het raam zelf geluidsdicht kunt maken, kan je ook kiezen voor extra dikke gordijnen met geluidsisolatie. Verduisterde gordijnen zorgen er niet alleen voor dat jouw kamer donkerder is, deze soort gordijnen filteren ook geluid uit jouw kamers.
Als je een ruim budget hebt en echt wilt gaan voor een geluidsdicht raam, kies dan voor rolluiken. Dit kost wat, maar dan heb je ook wat! Jouw kamer zal bijna tot geen geluiden doorlaten die van buitenaf komen. Op die manier kan jij altijd genieten van een goede nachtrust en de stilte in huis.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de voordelen van een geluidsdicht huis? Ten eerste wordt je niet gestoord door omgevingsgeluiden. Als je ’s avonds thuis lekker op de bank zit of als ondernemer overdag aan het werk bent, je wil niet continu onderbroken worden door geluiden van buiten. Ook slaap je ’s nachts een stuk beter als je de drukke straat op stadsgeluiden niet hoort. Uiteraard is het niet noodzakelijk om je hele huis geluidsdicht te maken, één kamer of één muur kan al genoeg zijn.
Op welke manieren kan je ruimtes geluidsdicht maken? Je kan, om geld te besparen, kiezen om één of twee ruimtes besparen. Je kan een ruimte soms op een hele simpele manier geluidsdicht maken, zet bijvoorbeeld een boekenkast voor de muur. De kast maakt de muur als het ware dikker. Dit geldt ook voor spulletje die je in de kast zet. Heb je voegen in je huis? Dan kan deze dichtkitten met geluidswerende kit.
Je kan ook kiezen voor het geluidsdicht maken van ramen. Dubbelglas is hier de beste optie voor. In nieuwere huizen zit er standaard dubbelglas in. Woon je in een ouder huis met enkelglas is het aan te raden in dubbelglas te laten plaatsen. Als je dit te duur vindt kan je ook kiezen voor gordijnen of rolluiken.
De laatste mogelijkheid is het geluidsdicht maken van je plafond. Denk hier aan het plaatsten van schuimplaten, dit soort wanden zie je ook in opnamestudio’s om geluid te dempen. Dit heeft overigens alleen zin als je niet op de bovenste verdieping zit.