Castratie hond: Alles wat je moet weten

geplaatst in: Dieren | 0

Overweeg jij om jouw hond te laten castreren? In deze blog vind jij alle informatie omtrent het castreren van een hond. Wil je weten waarom en wanneer je je hond kunt castreren, wat de kosten zijn en wat chemische castratie is? Lees dan vooral verder!

castratie hond

Wat is castreren?

Laten we bij het begin beginnen: Wat is castreren nu precies? Bij de castratie van een hond wordt ervoor gezorgd dat een hond niet meer vruchtbaar is.

Bij de reu (mannelijke hond) worden bij een castratie de zaadballen verwijderd. Bij de teef (vrouwelijke hond) worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd.

In de meeste gevallen laten hondenbezitters hun hond castreren om ervoor te zorgen dat de hond een aangenamere en minder dominante huisgenoot wordt.

Waarom hond castreren?

Gedrag hond

Zoals hierboven benoemt, is een voornamenlijkste reden van het castreren van een hond: de hond rustiger maken. Nu vraag je je misschien af: Wat hebben vruchtbaarheid en het gedrag van een hond met elkaar te maken? Dat zal ik je uitleggen!

Wanneer een hond vruchtbaar is, heeft het dier de bekende paringsdrang. Het dier is dan sneller geneigd zijn territorium in en om het huis af te bakenen en zijn minder gemakkelijk in omgang met mensen en andere honden, door zijn dominante en/of agressieve gedrag.

Zonder de paringsdrang kan jouw hond dus een aangenamer huisdier worden. Het dier zal minder weglopen en zal gemakkelijker/aanhankelijker zijn in omgang met mensen en andere honden. Daarbij zal het dier ook minder snel de neiging hebben zijn territorium af te bakenen.

Let wel op: Er is een verschil tussen het aangeleerd gedrag van een hond en het gedrag als gevolg van het mannelijke hormoon. Wanneer je wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is bij jouw hond, dan is chemische castratie een optie. Dit wordt nog toegelicht in deze blog.

Voortplanten

Een andere voornamelijk reden van castreren is het simpelweg niet meer kunnen voortplanten. Castreren zorgt er immers voor dat de hond niet meer vruchtbaar wordt en niet meer kan zorgen voor een uitbreiding van het huishouden (puppy’s).

Medische redenen

In andere gevallen wordt ervoor gekozen de hond te castreren voor medische redenen. Op latere leeftijd kunnen problemen als testikeltumoren, prostaatproblemen en bepaalde tumoren aan de anus zich voordoen bij de hond. Daarnaast voorkom je met het castreren van een teef (vrouwelijke hond) een schijnzwangerschap of baarmoederontsteking.

Voordelen castreren reu

Er zijn een aantal voordelen die het castreren van een reu met zich meebrengt. Ze staan hieronder voor je op een rijtje:

 • Geen voortplanting meer mogelijk;
 • Minder dominant/agressief gedrag naar andere reuen;
 • Geen etterige voorhuid ontsteking meer, zoals bij bijna elke intacte reu aanwezig is;
 • Minder territorium afbakening (veelvuldig urineren om geur uit te zetten);
 • Minder achter (loopse) teefjes aanlopen;
 • Voorkomt prostaatvergroting; Er is geen teelbalkanker meer mogelijk.

Voordelen castreren teef

Er zijn een aantal voordelen die het castreren van een teef met zich meebrengt. Ze staan hieronder voor je op een rijtje:

 • Veel minder kans op melkkliertumoren op latere leeftijd;
 • Geen loopsheid meer;
 • Veel minder kans op suikerziekte;
 • Geen schijndracht meer mogelijk;
 • Geen baarmoederontsteking meer mogelijk;
 • Kans op een zekerdere teef (gedrag).

Wanneer hond castreren?

Vanaf wanneer je je hond kan laten castreren, hangt af van het geslacht en het ras. Zo zit er een duidelijk verschil in de geschikte leeftijd voor het castreren tussen een reu en een teef. Maar zo speelt de grote van de hond ook een grote rol mee: Hoe groter het ras, hoe langer je het beste kunt wachten met het castreren van de hond (in verband met het groeiproces).

wanneer hond castreren

Wanneer reu castreren?

Een reu (mannelijke hond) is ongeveer vanaf 7 à 8 maanden geslachtsrijp. Er is geen voorkeursleeftijd voor het castreren van een reu. Een gangbare leeftijd voor het castreren van de mannelijke hond is ongeveer op de leeftijd van een jaar.

Wanneer de hond pus onder zijn voorhuid aanmaakt, dan kun je hem al eerder castreren.

Tenzij je hond een reuze ras is, dan zou ik nog even wachten met castreren tot hij uitgegroeid is. Door castratie kunnen de groeischijven van de hond namelijk minder goed sluiten, waardoor de hond langer door blijft groeien en de gewrichten zwakker worden.

Wanneer teef castreren?

Bij teven (vrouwelijke hond) is het zo dat hoe vaker ze loops worden, des te groter de kans op baarmoederkanker, baarmoederontsteking of borstkanker. (‘Loopsheid’ is de periode waarin het lichaam van de teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. Een teef wordt meestal 2 keer per jaar loops.)

Het wordt geadviseerd om een teef 3 maanden na haar eerste loopsheid en vóór haar tweede loopsheid te casteren.

Je kunt er ook voor kiezen om de hond voor haar eerste loopsheid (met 6 à 7 maanden oud) te laten castreren. Hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren zelfs nog kleiner. Echter wordt de kans op incontinentie iets groter.

Hond castreren kosten

De kosten voor het laten castreren van je hond kunnen per hond (ras en aantal kilogram) en per dierenartsenpraktijk sterk verschillen. Er zijn dus verschillende factoren van invloed op de uiteindelijke prijs voor de castratie.

Operatie

Zo hanteert de ene dierenartsenpraktijk totaalprijzen welke inclusief medicatie, consulten en controle zijn en wordt er bij de andere dierenartsenpraktijk alles apart berekend.

Daarnaast speelt het gewicht van je hond ook een grote rol in de prijs van de castratie. Een zwaardere hond heeft immers een hogere dosering narcosemiddel nodig, dan een kleine lichte hond.

In de meeste gevallen wordt er voor de lichtste honden een startbedrag gehanteerd en gaan de kosten gemiddeld per kilogram lichaamsgewicht met een euro omhoog.

De kosten voor een castratie liggen voor een kleine hond (rond de 10 à 15 kg) gemiddeld tussen €100,- en €175,- en voor een grote hond (boven de 50 kg) gemiddeld tussen €150,- en €250,-. Maar ook deze prijzen kunnen afwijken per dierenartsenpraktijk.

(Eventuele) Bijkomende kosten

Houdt naast de kosten voor de operatie ook rekening met bijkomende kosten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat jouw hond meer pijnstilling nodig heeft. Daarnaast zul je misschien wel middelen moeten aanschaffen voor de nazorgperiode. Of stel je voor dat er tijdens of na de operatie complicaties optreden waardoor er snel gehandeld moet worden, dan zorgt dit ook voor extra kosten.

Hond verzekering tegen kosten voor castratie

De meeste uitgebreide hondenverzekeringen dekken de kosten voor castratie van je hond. Dit zit bij sommige verzekeringen al inbegrepen en bij sommige verzekeringen wordt dit in aanvullende pakketten aangeboden.

Met een hondenverzekering ben je altijd verzekerd van de juiste zorg voor jouw hond op ieder moment. Met een hondenverzekering worden namelijk niet alleen de kosten voor castratie verzekerd, maar daarnaast worden ook de bijkomende kosten zoals behandelingen, consulten, medicatie en controles vergoed. Ben je nog opzoek naar de beste verzekering voor jouw hond? Neem dan een kijkje op deze pagina: Verzekering hond.

Chemisch castreren hond

Je kunt er ook voor kiezen jouw hond chemisch te castreren. Er zijn verschillende redenen waarom hondeneigenaren ervoor kiezen hun hond chemisch te castreren in plaats van ‘de gewone’ castratie. Chemische castratie kan een hond tijdelijk onvruchtbaar maken of problemen zoals voorhuidsonstekingen en prostaatproblemen tijdelijk oplossen. Daarnaast wordt chemische castratie als middel gebruikt om te testen of er gedragsverandering plaatsvindt.

Het castreren van een hond hoeft het ongewenste gedrag niet gegarandeerd te verwijderen. Niet al het gedrag is namelijk testosteron gerelateerd (bijvoorbeeld: aangeleerd gedrag). Ongeveer 27% van de chirurgische gecastreerde honden blijft ongewenst gedrag vertonen. Omdat een chemische castratie omkeerbaar is, is dit dus een goede mogelijkheid om dit te testen.

chemisch castreren hond

Wat is chemisch castreren?

Maar nu vraag je je misschien af: Wat is chemisch castreren nu precies? Wat zorgt ervoor dat dit een tijdelijke oplossing is? Nou je hebt 2 manieren, die beschrijf ik hieronder:

 1. Injectie: Bij chemische castratie door middel van een injectie wordt er een vloeistof bij de hond ingespoten. Na 48 uur kan je het effect van dit middel al merken. De hond hoeft hierbij niet onder narcose. Het effect van de injectie werkt tot maximaal 6 weken.
 2. Oplosbare chip: Bij chemische castratie door middel van een oplosbare chip wordt er een chip (implantaat) onder de huid van de hond geplaatst. Na 2 weken zal het middel gaan werken. Ook bij deze manier hoeft de hond niet onder narcose. Het effect van de chip kan tot maximaal een jaar aanhouden.

Nadelen chemische castratie

Het is logisch dat als je jouw hond chemisch wilt laten castreren voor een langere periode (een aantal jaar of misschien wel altijd), dat je dan dient terug te komen om opnieuw de chip of de spuit te laten plaatsen.

In sommige gevallen komt het voor dat in de eerste 2 weken het gedrag kan verergeren. En tot slot kan het in het geval van chemische castratie met een chip het 2 weken duren voordat het is ingewerkt, dus je dient wel eerst even geduld te hebben.

Ook een chemische castratie kan vergoed worden door hondenverzekeringen. Ben je er nog niet helemaal uit welke dit wel en niet vergoeden. Vergelijk dan dierenverzekeringen! Neem een kijkje op deze pagina: Dierenverzekering vergelijken.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog genoeg informatie hebt gevonden over het castreren van honden. Ben jij er al uit of je jouw hond wilt laten (chemisch) castreren? Laat het mij weten in de comments!