Zwavellucht in huis 

geplaatst in: Wonen | 0

Na een dag hard werken loop je jouw woning in en bijna gelijk grijpt de geur van rotte eieren je bij de keel. Een rotte eierengeur of zwavelgeur in huis is bijzonder vervelend en doorgaans is er dan ook iets aan de hand. In dit artikel gaan we dieper in op de zwavelgeur in huis, wat de geur van zwavel veroorzaakt en wat je ertegen kunt doen. 

Oorzaak zwavellucht in huis 

Nadat je hebt uitgesloten dat er niet echt rotte eieren in je huis aanwezig zijn, kunnen er een aantal oorzaken zijn die de rotte eierenlucht in huis veroorzaken. De geur die je ruikt is negen van de 10 keer waterstofsulfide (H2S). Deze stof komt vrij bij het rottingsproces van organische voorwerpen. Simpel gezegd: er ligt ergens iets te rotten en dat is gaan stinken.

Waterstofsulfide kan erg gevaarlijk zijn. In hoge concentraties is deze stof zelfs dodelijk. Pas dus op en schakel gespecialiseerde hulp in als de geur echt ondragelijk is. Een specialist kan een geuronderzoek in huis doen en daarmee de bron van vieze geurtjes en gassen achterhalen. Ze kunnen zelfs de stank in huis meten en checken of deze leefbaar is of dat het verstandiger is om je woning tijdelijk te verlaten. Ga je toch zelf op onderzoek uit, dan kun je het beste je neus volgen om de bron van de zwavelgeur in huis op te sporen. 

Geur van rotte eieren uit de koelkast 

Leidt jouw neus je naar de keuken en komt de zwavellucht in huis uit de koelkast, dan ligt er waarschijnlijk iets te rotten in de koelkast. Door rotte en over datum artikelen uit de koelkast te halen en de koelkast goed schoon te maken zou je de geur van rotte eieren moeten kunnen neutraliseren. Gooi de veroorzaker van de zwavelgeur echter niet gewoon in de prullenbak, maar zorg ervoor dat je een aparte zak hebt en deze direct naar buiten brengt. Doe deze in de daarvoor bestemde container en je zult zien dat de zwavellucht in huis heel snel is verdwenen. 

 

Muizen in de spouwmuur 

Een andere oorzaak van zwavellucht in huis is iets minder makkelijk op te lossen. Het is namelijk goed mogelijk dat de geur van rotte eieren veroorzaakt wordt door één of meerdere dode muizen in de spouwmuur van je woning. Ruik je de zwavelgeur het ergst in de buurt van wandcontactdozen, dan is dit waarschijnlijk de oorzaak. Van een dode muis of ander dood dier in de spouwmuur kom je niet zo makkelijk af.

Toch kan zo´n beestje enorm stinken en daarmee je woongenot enorm bederven. Een gemiddelde muis doet er tussen de twee en drie weken over om volledig te ontbinden. Als je niet in de muren wilt breken zit je dus twee tot drie weken in de zwavellucht. Dat lijkt geen wenselijke situatie. Daarom zou je in dit geval de geur van rotte eieren het beste kunnen neutraliseren. 

Neutraliseer de zwavellucht in huis door gebruik te maken van luchtverfrissers. Als de geur niet al te overheersend is, dan is dit de makkelijkste oplossing. Of dit nu een toiletspray is, of een luchtverfrisser die je op tafel of in het stopcontact doet maakt hierbij niet uit.

Ook kun je ervoor te kiezen om de lucht in huis te neutraliseren met azijn. Door op verschillende plekken in huis een bakje water met azijn neer te zetten ben je snel van vervelende geurtjes af. Ook van de geur van dode dieren in de spouwmuur. Houdt de stank echter nog aan na drie weken, dan is er iets anders aan de hand. 

Zwavelgeur in huis, rotte eieren geur in huis

Zwavellucht uit de wc 

Heb je een blinkend schoon toilet, maar komt de geur van rotte eieren toch uit de wc, dan zit er waarschijnlijk iets in het riool wat daar niet in hoort. Waterstofsulfide kiest de weg van de minste weerstand en kan dus ook door de afvoerleidingen van je huis naar boven komen. In dit geval is het dus waarschijnlijk nodig om het riool te ontstoppen. Ondanks dat het doortrekken van het toilet waarschijnlijk gewoon goed gaat, is er in de afvoerpijpen iets blijven hangen dat is gaan rotten. Dit voorwerp zal dus verwijderd moeten worden om de zwavellucht uit je huis weg te krijgen. 

De geur van rotte eieren komt uit de wasmachine 

De laatste locatie waar vaak een zwavellucht vandaan kan komen is de wasmachine. Ondanks dat een wasmachine je was schoonmaakt, is een wasmachine vaak een bron van vieze geurtjes. Het vuil uit je was moet namelijk altijd ergens heen. De ervaring leert dat een zwavellucht uit de wasmachine vaak komt uit het filter van de wasmachine, waar grotere vuildeeltjes zijn gaan rotten. Door het filter goed schoon te maken en het vuil direct uit huis af te voeren zorg je ervoor dat het huis weer normaal ruikt en de stank van rotte eieren snel is verdwenen.