Zure geur in huis

geplaatst in: Wonen | 0

Als je kinderen of huisdieren hebt, dan weet je dat een zure geur in huis meestal niet iets goeds betekent. De zure geur betekent namelijk vaak dat je aan de slag mag gaan met doekjes, allesreiniger en luiers of schepjes. Toch hoeft de zure geur in huis niet altijd te komen door een ongelukje van één van je huisgenoten. De doordringende penetrante geur van urine kan namelijk een hele andere en soms zelfs veel minder onschuldige oorzaak hebben. In dit artikel lees je meer over de oorzaken van een zure geur en huis en hoe je deze kunt oplossen.

Een zure geur in huis door ongedierte

Een zure geur in huis waarbij de oorsprong moeilijk te achterhalen valt, wordt vaak veroorzaakt door muizen of ander ongedierte dat een huis heeft gevonden in jouw spouwmuur. Muizen gaan niet netjes naar het toilet en laten dan ook overal urine en muizenpoep achter. Dit is de oorzaak van de zure geur in jouw huis. Ook op zolder, achter kasten of op andere donkere plekken is het mogelijk dat muizen hun huis hebben gevonden.

Hoe kom je nu van deze zure geur af? Het belangrijkste is om eerst de oorzaak van de geur uit de woning te verwijderen. De muizen zullen dus het huis uit moeten. Een ongediertebestrijder is hierbij de beste optie. Deze zal eerst de stank in huis meten en zo de oorsprong van de geur vinden.

Na dit geuronderzoek in huis zal de ongediertebestrijder de muizen vangen of verdrijven. Als na enige tijd de muizen uit je huis verdwenen zijn, dan kun je gaan schoonmaken. Verwijder eerst de muizenkeutels en bewerk het oppervlak vervolgens met soda en warm water of azijn. De geur zal binnen een paar uur weer helemaal normaal zijn.

Voedingsresten kunnen de oorzaak zijn

Hoewel we er alles aan doen als ouders, kan het natuurlijk weleens gebeuren dat de kinderen voedingsresten achterlaten op plekken waar ze niet horen. Ook dit is een oorzaak van zure geur in huis. Fruit dat langzaam tussen de kieren van de bank begint te rotten, of een krentenbol die achter in de kast is achtergelaten. Het kan allemaal en gaat uiteindelijk door schimmels zuur ruiken. Vergis je niet in de intensiteit van de zure geur die afkomt van één enkele appel. Deze kan het woongenot in huis goed verpesten.

De enige oplossing voor deze veroorzaker van een zure geur in huis, is het verwijderen van de voedingsresten en vervolgens de omgeving goed schoonmaken. Ontdoe de oppervlakte van schimmelresten en voedingsresten en schrob goed de vlekken na met allesreiniger. Vervolgens is het mogelijk de oppervlakten na te bewerken met azijn, om op deze manier de eventuele zure lucht te neutraliseren.

Muffe zure lucht uit kleding

Naast achtergelaten voedingsresten, kan de zure lucht in huis ook komen door gedragen kleding die te lang is blijven liggen. Denk hierbij aan een vergeten gymtas, een onderbroek die in een hoek terecht is gekomen na een ongelukje en daarna niet meer is opgeruimd of dat shirt uit de sportschool dat al maanden in de hoek van het washok ligt.

Vergis je er niet in wat voor een doordringende geur bacteriën kunnen veroorzaken als ze te lang blijven liggen. Stop de vergeten kledingstukken dan ook direct in de was of gooi ze weg. Maak vervolgens ook de tas waar ze in zaten of de omgeving van het kledingstuk goed schoon. Je zult zien dat de zure geur in huis bijna gelijk is verdwenen.

Zure lucht in huis, zurige lucht in huis

Een lekkend dak of een scheur in de muur

Als laatste oorzaak van een zure geur in huis kunnen we een lekkend dak of een scheur in de muur aanwijzen. In het dak en vaak ook in de muur zit isolatiemateriaal. Als hier vocht bij komt, dan kan dit isolatiemateriaal gaan stinken. Vooral als het isolatiemateriaal weer opdroogt en het water verdampt dan kan nat of rottend isolatiemateriaal enorm stinken.

De zure geur van rottend isolatiemateriaal is alleen te bestrijden door het isolatiemateriaal te (laten) vervangen. Na het vervangen kan het nog even duren voor alle geur uit huis is verdwenen. Zorg wel dat ook het lek waar het vocht door naar binnen is gekomen wordt gedicht. Zo ben je zo snel mogelijk af van de zure lucht in huis.