Wat is een ZIP Code of Postal Code in Nederland?

geplaatst in: Tech | 0

Komt dit je bekend voor? Je bent iets aan het bestellen op een buitenlandse site. Alles loopt voorspoedig, totdat je gevraagd wordt om je ZIP/postal code in te vullen. Wat is dat toch, die verdraaide ZIP code?

Al snel beland je op Google en zoek je naar ‘what is a zip code’ of ‘postal code netherlands’. En zo ben je hier waarschijnlijk uitgekomen! Je bent op deze blog gelukkig op de juiste plek. Hier kom je te weten wat een ZIP code of postal code precies is, maar ook wat de ZIP code van Nederland is en hoe zich dat doorvertaalt naar jouw eigen ZIP code!

what is zip code

ZIP Code: Betekenis

Laten we beginnen bij de eerste vraag die je waarschijnlijk had: wat is de betekenis van het begrip ‘ZIP code’?

ZIP code is een Amerikaanse afkorting voor ‘Zone Improvement Plan’, wat grofweg vertaalt naar ‘Zone Verbeterplan’. Hier in het Nederlands kennen we een ZIP code beter als een postcode. De benaming komt van het feit dat het versturen van post verbeterd werd door de invoering van het postcodesysteem.

Een ZIP code is dus eigenlijk een ‘American postcode’. Het begrip ‘ZIP code’ wordt ook vooral in de Verenigde Staten en de Filipijnen gebruikt.

zip code betekenis

Postal Code: Betekenis

De betekenis van het woord ‘postal code’ is misschien wat makkelijker te achterhalen als Nederlander of Belg. Ook dit is namelijk een postcode!

Waar het begrip ‘ZIP code’ voornamelijk in de Verenigde Staten en de Filipijnen wordt gebruikt en dus meer een American postcode is, gebruiken de Canadezen doorgaans ‘postal code’ om een postcode aan te duiden. Beide woorden komen dus op hetzelfde neer, maar worden in verschillende territoria gebruikt.

Een ZIP/postal code is dus gewoon een postcode.

what is postal code

Wat is de ZIP Code van Nederland?

We hebben dus vastgesteld dat een ZIP code of postal code simpelweg een postcode is. Het antwoord op de vraag ‘’Wat is de ZIP code van Nederland?’’ is echter niet altijd zo simpel als je denkt.

In principe is een Hollandse ZIP code een postcode zoals we die in Nederland kennen: vier cijfers gecombineerd met twee letters (bijv. 1234 AB). Dit is daarom ook wat je als eerste in zou moeten vullen als er naar je ZIP/postal code gevraagd wordt.

Maar in de praktijk blijkt soms dat buitenlandse websites onze Nederlandse postcode niet als ZIP code herkennen. Daarover gesproken…

zip code netherlands

Mijn Nederlandse ZIP Code Wordt Niet Herkend: Oplossingen

Een Hollandse postcode die niet als ZIP of postal code herkend wordt, is een probleem dat regelmatig voorkomt wanneer je iets op een buitenlandse site probeert te bestellen. Het kan erg irritant zijn als je gewone Nederlandse ZIP code niet herkend wordt.

Daarom zullen hieronder enkele oplossingen volgen voor wanneer dit probleem zich voordoet.

Voeg een Spatie Toe!

Veel mensen zijn geneigd om de postcode te omschrijven als ‘1234AB’. Wat velen echter niet weten, is dat dit niet de juiste manier is om een postcode te noteren. Volgens PostNL hoort er een spatie tussen de cijfers en letters te zitten.

Een Nederlandse postcode hoort er dus eigenlijk uit te zien als ‘1234 AB’. Deze ene spatie zou het verschil kunnen maken als je Hollandse ZIP code niet herkend wordt. Kijk daarom of het uitmaakt als je een spatie toevoegt.

Voeg de Landcode Toe!

Ook de landcode kan wellicht een verschil maken wanneer je Nederlandse ZIP code niet geaccepteerd wordt. Deze code duidt aan in welk land je je bevindt.

Deze code hoort voorafgaand aan de postcode genoemd te worden en gevolgd te worden door een spatie. De Nederlandse variant is ‘NL’, terwijl de Belgen ‘BE’ of ‘B’ gebruiken.

Dat maakt de ZIP code van Nederland bijvoorbeeld ‘NL 1234 AB’.

Combineer de Landcode en de Spatie!

Als de bovenstaande oplossingen op zichzelf niet werken, kun je de twee ook altijd combineren! Wanneer je de spaties op de juiste plek neerzet en je landcode toevoegt, zou de site je ZIP of postal code kunnen herkennen.

Neem Contact op met de Klantenservice!

Het zou natuurlijk ook kunnen dat geen van de hierboven genoemde oplossingen werken en de site echt ingesteld is op Amerikaanse of Canadese postcodes. Het format voor deze postcodes is namelijk heel anders dan dat van de Nederlandse codes en ziet eruit als CCCCC-CCCC.

Het kan daarom lonen om contact op te nemen met de klantenservice van de site waarop je je bevindt. Door de gepersonaliseerde hulp kan er mogelijk wat geregeld worden.

Helaas is het voor velen lastig om contact op te nemen met een buitenlandse klantenservice vanwege de taalbarrière. Daarom volgen hieronder enkele voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken.

Geachte heer/mevrouw
Dear sir/madam

Toen ik iets op uw website wilde bestellen, kwam ik de woorden ‘ZIP/postal code’ tegen.
I stumbled across the words ‘ZIP/postal code’ while trying to order something from your website.

Helaas accepteert uw website mijn Nederlandse postcode niet.
Verenigde Staten:
Unfortunately your website does not accept my Dutch ZIP code.
Canada:
Unfortunately your website does not accept my Dutch postal code.

Ik denk dat dit te maken heeft met de verschillen in postcodes tussen Nederland en de Verenigde Staten.
I suspect this has to do with the differences between ZIP codes in the Netherlands and the United States.

Ik denk dat dit te maken heeft met de verschillen in postcodes tussen Nederland en Canada.
I suspect this has to do with the differences between postal codes in the Netherlands and Canada.

Zou u mij hierbij willen helpen?
Would you be willing to help me with this?

Alvast bedankt.
Thanks in advance.

Met vriendelijke groet
Kind regards

zip code nederland

Wat is Mijn ZIP Code?

Laten we alles wat je in deze blog geleerd hebt gebruiken om uiteindelijk de voor jou meest belangrijke vraag te beantwoorden: wat is mijn ZIP code?

Zoals eerder te lezen was, is een ZIP code of postal code simpelweg een postcode. Deze kennen wij in het Nederlands als vier cijfers en twee letters. Als je je postcode gewoon invult zoals je dat ook in het Nederlands zou doen, behaal je waarschijnlijk al het gewenste resultaat.

Lukt dit niet? Controleer dan of de spaties op de juiste plek staan, zet de landcode voor je postcode of combineer de twee. Als dit nog steeds niet geaccepteerd wordt door de site, kun je het beste contact opnemen met de klantenservice.

Ik wens je in ieder geval heel veel succes bij het oplossen van je probleem!

what is my zip code