Witte was verkleurd: Alle tips voor verkleurde was!

geplaatst in: Wonen | 0

Ohnee.. Je lievelings witte overhemd of witte t shirt is niet meer zo wit als die eerst was! De witte was is roze of groen verkleurd. Het kan zijn dat andere kleding heeft afgegeven op je witte was. Hoe kun je deze afgegeven kleur op kleding verwijderen? En hoe voorkom je de volgende keer dat de was verkleurd? Lees in deze blog alle oorzaken en tips en word een echte wasexpert!

Verkleurde witte was terug wit krijgen

Verkleurde witte was kan ontstaan door verschillende factoren. Een rood shirtje of simpelweg de zon kan je witte was al verkleuren. Hieronder staan de oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje. 

Doorgelopen was weer wit krijgen

Wanneer de witte was net uit de wasmachine komt en je merkt dat er vlekken op zijn gekomen of dat de was is verkleurd, komt dit waarschijnlijk doordat er een kledingstuk bij de was heeft gezeten die niet wit was. Rode t shirts of groene truien kunnen ervoor zorgen dat de complete witte was blauw of groen verkleurd. 

Er zijn enkele manieren die ervoor kunnen zorgen dat je witte was weer wit wordt. Allereerst is het belangrijk dat je de verkleurde was snel scheid van de rest, zodra je het probleem constateert. Was het niet direct opnieuw in de wasmachine of in de droger, dit laat de verkleurde kleur alleen maar meer intrekken in het kledingstuk. 

Witte was verkleurd azijn

Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn en laat dit een paar uur weken. Spoel de kleding uit en draai vervolgens een normale was in de wasmachine. 

Witte was verkleurd soda

Geen witte azijn in huis? Week dan de verkleurde witte was in een teiltje met warm water en soda. Is jouw witte een klein beetje grauw geworden van het vele wassen? Dan kun je de soda ook toevoegen in het bakje van de wasmachine of in de wastrommel. Was vervolgens de was zoals je dat gewend bent. 

Witte was verkleurd ossengalzeep

Wanneer je het zelf niet in huis hebt, dan heeft je moeder of oma het wel in huis! Ossengalzeep wordt al jaren gebruikt om witte was weer wit te krijgen. Maak de kleding nat en wring het uit. Wrijf het in met ossengalzeep en laat dit goed intrekken. Draai vervolgens een normaal wasprogramma.

Witte was verkleurd bleek 

Sommige witte kledingstukken kun je behandelen met bleek. Kijk allereerst in het etiket of het mogelijk is het kledingstuk te bleken, dit kun je zien aan de hand van een open driehoekje. Als dit erop staat dan mag de was met bleekmiddel (geen chloorbleekmiddel) behandeld worden. Vul een teiltje met koud water en bleekmiddel en voeg de verkleurde witte was toe. Zorg ervoor dat alle was goed onder water staat. Laat de kledingstukken vervolgens een half uur weken en spoel het daarna uit met koud water. Was de kledingstukken vervolgens in de wasmachine en laat aan de lucht drogen. 

Witte was verkleurd vaatwastablet

Je kunt ook je was weer wit krijgen door een vaatwastablet. Doe het natte kledingstuk weer terug in de wasmachine en draai een normaal wasprogramma met een vaatwastablet bij. Je kledingstuk zal er dan weer fris en wit uitkomen. 

Verkleurde witte was terug wit krijgen

Vergeelde witte was

Het kan ook voorkomen dat je witte kleding pas tijdens het drogen verkleurd. Het kan dan een gele gloed of gele waas achterlaten op de witte was. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat je de witte was buiten hebt gehangen. Het gele zonnetje kan ervoor zorgen dat de was gaat vergelen wanneer het in de zon hangt. Wanneer je de volgende keer de witte was buiten hangt, zorg er dan voor dat je het direct naar binnen haalt wanneer het droog is. 

Wil je jouw verkleurde kleding door de zon weer wit krijgen? Dit kun je voor elkaar krijgen door een eetlepel soda aan het wasmiddel toe te voegen en de kleding opnieuw te wassen. Daarnaast kun je citroensap gebruiken als blekend middel wat ervoor zorgt dat vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Smeer wat citroensap op een vlek of week het geheel verkleurde kledingstuk in een teiltje met warm water en citroensap. 

Witte was verkleurd blauw

Het kan ook voorkomen dat je witte was een grauwe kleur heeft gekregen of dat er een blauwe gloed over je witte was is gekomen. Dit komt vaak door wassen op té hoge temperaturen. Zo zijn we al snel geneigd om alle witte was bij elkaar te gooien en op 40 graden te wassen. 

Om te beginnen is niet alle witte was wit. Er zijn namelijk kledingstukken met natuurvezels zoals katoen én er zijn kledingstukken met kunstvezels. Kunstvezels hebben we tegenwoordig heel veel in onze kast liggen. Wanneer je je wasmachine op 40 graden zet is dit al snel té hoog. Om de blauwe gloed te voorkomen kun je goed de wasetiketten opvolgen door 30 en 40 graden witte kledingstukken te scheiden of de gehele witte was op 30 graden te wassen. 

Heeft je witte kleding toch een blauwe gloed gekregen? Was dan opnieuw je nog natte was met steradent. Steradent zijn bruistabletten die je in een glas met water doet om een kunstgebit weer wit te krijgen en schoon te maken. Dit trucje werkt ook erg goed om de witte was weer wit te krijgen en de blauwe gloed uit je kleding te laten verdwijnen. 

Let op: Was die al langer blauwig of grauwig is en die in de tussentijd alweer meerdere malen is gewassen, gestreken et cetera zul je niet meer mooi wit en helder krijgen. Deze was is al té vaak behandeld.

Verkleurde was herstellen

Hebben gekleurde kledingstukken afgegeven op andere gekleurde was? Scheid dan eerst de kledingstukken die op elkaar hebben afgegeven wanneer deze net uit de was komen. Vervolgens kun je deze was, apart van elkaar, wassen met een kleurbeschermers. Dit is een stoffen doekje dat speciaal behandeld is om de afgegeven kleurstoffen in de wasmachine op te vangen.

Stop de verkleurde kleding met de kleurbeschermers in de wasmachine en wat je kleding dan volgens de instructies op de verpakking van het middel. Je kunt kleurbeschermers kopen bij je supermarkt of bij een webwinkel, of via onderstaande link. 

Verkleurde was voorkomen

Wil je de volgende keer voorkomen dat je was verkleurd. Een van de eerste manieren om te voorkomen dat kledingstukken op elkaar afgeven is om simpelweg de wasvoorschriften in je kleding te lezen. Zo hebben donkere kledingstukken meestal een label met een waarschuwing erop dat het kledingstuk kan afgeven. Het is verstandig deze kledingstukken apart te wassen. 

Daarnaast kun je verkleuring voorkomen door voorafgaand aan het wassen, de kledingstukken te sorteren op kleur en de kleurgroepen apart te wassen. Zoals een was met witte kleding, donkere en zwarte kleding en felgekleurde kleding. 

Als laatste tip is het belangrijk dat je je natte was direct uit de wasmachine haalt wanneer deze klaar is en ophangt. Wanneer je de natte kleding te lang in de wasmachine laat zitten, heb je de kans dat de kledingstukken alsnog op elkaar kunnen afgeven.