Wii Aansluiten op Samsung Smart TV: Zo Doe je Het!

geplaatst in: Tech | 0

Herken jij dit ook? Na de grote zolderschoonmaak kom je de oude Wii weer tegen die sinds 2012 stof heeft liggen happen. Denkend aan het plezier dat je er vroeger mee hebt gehad, wil je de Wii weer aansluiten op je nieuwe Samsung Smart TV, alleen om erachter te komen dat de televisie niet over de juiste aansluitingen beschikt.

Of misschien heb je recent een Wii tweedehands gekocht, en lukt het aansluiten van de Wii op je tv niet. Ook dat kan behoorlijk frustrerend zijn. In deze blog vind je hoe je een Wii aansluit, de oplossingen voor kabelproblemen, en meer!

De kans is groot dat je bij deze blog bent gekomen omdat je televisie niet over een AV-ingang, maar wel over een HDMI-poort beschikt. Veel moderne televisies hebben AV al afgeschreven, wat het aansluiten van de Wii lastig maakt. In dat geval heb je een Wii naar HDMI omvormer nodig. Deze is via de link hieronder via Bol.com aan te schaffen. Meer informatie over deze omvormer volgt later in de blog.

aansluiten wii

Wat is de Wii?

Laten we eerst even terug in de tijd gaan. Wat is de Wii ook alweer?

De Wii is een spelcomputer die in 2006 is uitgebracht door het Japanse bedrijf Nintendo. De gameconsole stond bekend om zijn aparte controller: de Wii-afstandsbediening. Deze bewegingsgevoelige controller maakte het mogelijk om aan de hand van echte bewegingen games te spelen. Door de controller bijvoorbeeld als een tennisracket te gebruiken, kon je voor de televisie tennis spelen.

De Nintendo Wii werd een groot succes en verkocht uiteindelijk wereldwijd meer dan 100 miljoen eenheden. Het apparaat werd in november 2012 opgevolgd door de Wii U, welke vervolgens weer in maart 2017 opgevolgd zou worden door de Nintendo Switch.

aansluiten wii op tv

Hoe Sluit je een Wii aan op een Samsung Smart TV?

Ik hoor je al denken: ‘’Allemaal leuk en aardig, die achtergrondinformatie bij de Wii, maar hoe sluit je een Wii precies aan?’’ Dat is gelukkig best simpel.

Allereerst zul je echter moeten kijken of je Samsung Smart TV de juiste ingang voor een Wii heeft. De Wii gebruikt namelijk een AV-kabel. Alhoewel sommige nieuwere tv’s nog steeds deze ingangen gebruiken, kan het aansluiten van een Wii op een Samsung TV moeilijker (maar niet onmogelijk) worden als deze niet over de AV-ingang beschikt, maar wel over HDMI.

De AV-ingangen zijn te herkennen aan de rode, witte en gele kleuren. Als je Samsung Smart TV beschikt over ingangen met deze kleuren, kun je de Wii gewoon aansluiten! Als dit niet het geval is, zul je een extra apparaatje nodig hebben. Hierover meer later in deze blog.

Allereerst zullen we ons focussen op hoe je begint met het aansluiten van de Wii op een (Samsung) tv, ongeacht over welke ingangen de televisie beschikt.

Wii Aansluiten op Samsung TV: Benodigdheden

Als je de Wii wilt aansluiten op een Smart TV, is het handig om eerst alle onderdelen uit de doos te sorteren. Als de Wii compleet is, bevat de doos het volgende:

De gameconsole zelf.
De gameconsole is het grote apparaat dat zich in de doos bevindt. Hier doe je later de kabels in die de Wii-console verbinden met de televisie.

Een zilveren stand.
Dit onderdeel kun je optioneel gebruiken. Het is mogelijk om de Wii rechtop neer te zetten wanneer je de console in de stand bevestigt.

Een Wii-afstandsbediening en Nunchuck
Deze twee gebruik je om de Wii te besturen en zul je voor het aansluiten van de Wii op je tv niet nodig hebben. Let er overigens wel op dat de Wii-afstandsbediening twee AA-batterijen gebruikt en niet van zichzelf oplaadbaar is.

Een joekel van een voedingskabel
In de doos zul je ook een grote grijze voedingskabel vinden. Deze gebruik je om de Wii van elektriciteit te voorzien.

Een AV-kabel
Dit is de kabel die voor veel moderne televisies problemen oplevert. De AV-kabel heeft drie verschillende uitgangen: een gele, een witte en een rode. Hierover straks meer.

De Wii Sensorbalk
De Wii Sensorbalk is te herkennen aan zijn lange vorm (en snoertje). Het ene deel van de sensorbalk is grijs, terwijl het andere deel zwart is. Deze balk registreert de bewegingen die je met de Wii-afstandsbediening maakt.

wii aansluiten op tv
Van links naar rechts: De Wii console, de zilveren stand, de Wii-afstandsbediening en Nunchuck, de voedingskabel, AV-kabel en Wii Sensorbalk.

Wii Aansluiten Stap 1: Plek Uitzoeken

Om de Wii aan te sluiten op je Samsung Smart TV, zoek je eerst een mooie plaats voor de console uit. Verstandig is om hem zo dicht mogelijk bij de televisie en een stopcontact te plaatsen. Dit heeft te maken met de lengte van de kabels, die helaas niet oneindig zijn.

Je kunt ervoor kiezen om de Wii horizontaal of verticaal neer te zetten. Om de Wii verticaal te plaatsen, heb je de zilveren stand nodig die met de Wii is geleverd. Hier kun je de Wii gemakkelijk inzetten.

Wii Aansluiten Stap 2: Voeding Aansluiten

De tweede stap bij het aansluiten van de Wii op je Smart TV is om de voeding van het apparaat aan te sluiten en de Wii van elektriciteit te voorzien. Dit doe je door de grote grijze voedingskabel achterin de Wii te steken en de stekker in het stopcontact te doen. Het gaat hier om het onderste gleufje (als je de Wii rechtop hebt staan).

wii aansluiten op smart tv

Wii Aansluiten Stap 3: Sensorbalk Plaatsen & Aansluiten

Om de Wii beweging te laten registreren, is het plaatsen en aansluiten van de Wii Sensorbalk van belang. Dit is de langwerpige balk die met de Wii wordt geleverd. Deze beschikt over een lang kabeltje met een rode punt.

Leg de sensorbalk in het midden op ongeveer dezelfde hoogte als de tv. Dit heeft te maken met de registratie van je bewegingen. Als je hem te hoog of te laag legt, zul je ook de afstandsbediening hoger of lager moeten houden en wordt het lastig om de Wii te gebruiken. Dit hoeft niet meteen perfect te zijn. Je kunt de sensorbalk op ieder tijdstip verplaatsen.

Achterin de Wii is een klein, rood holletje waar een kleine kabel in past. Dit is waar je de kabel van de Wii Sensorbalk in doet.

wii aansluiten op samsung smart tv

Wii Aansluiten Stap 4: AV-kabel Aansluiten

Bij deze stap komt de AV-kabel om de hoek kijken. Dit is de grijze kabel met de rode, gele en witte uitgangen. Bevestig de grijze kabel in de achterkant van de Nintendo Wii (naast de ingang van de sensorbalk).

De gekleurde tulpstekkers hebben ieder een eigen functie en moeten in de televisie geplaatst worden. De gele stekker zorgt ervoor dat het beeld afgespeeld wordt, terwijl de witte en rode stekkers voor het geluid zorgen.

De ingangen bevinden zich vaak achter de televisie en zijn te herkennen aan het feit dat ze dezelfde kleuren hebben als de kabels. Steek de stekker in de ingang met dezelfde kleur. Hier treden echter vaak problemen op met moderne televisies. Het aansluiten van de Wii op je Samsung Smart TV is namelijk moeilijk als deze niet over AV-ingangen beschikt.

Daarom zal hierna een extra kopje volgen met oplossingen voor dit probleem.

wii aansluiten

Wii Aansluiten op TV met HDMI

Beschikt je televisie niet over AV-ingangen? Dan is het aansluiten van de Wii op de tv met HDMI een optie! Let op: hiervoor heb je wel een extra onderdeel nodig dat niet met de Wii geleverd wordt. Dit zul je dus apart moeten bestellen.

Omdat veel moderne tv’s, zoals de Samsung Smart TV, niet over een AV-ingang beschikken, zul je de Wii via HDMI moeten aansluiten. Veel nieuwere consoles, zoals de PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch gebruiken deze ingang momenteel al en hebben AV al afgeschreven. Je vindt AV-kabels vooral in de oudere consoles terug.

Om je Wii aan te sluiten op een tv via HDMI, heb je een een Nintendo Wii naar HDMI omvormer nodig. Deze kun je bij diverse grote webwinkels krijgen voor minder dan een tientje. Let er wel op of er een HDMI kabel bijgeleverd wordt; deze heb je namelijk ook nodig.

Als je eenmaal een omvormer in huis hebt, kun je de HDMI-kabel in de HDMI-poort van de televisie aanbrengen. Dit maakt het aansluiten van de Wii op een Samsung Smart TV mogelijk!

wii aansluiten op tv hdmi

Wii Aansluiten Stap 5: Vind het Juiste Kanaal

Heb je de vorige stappen succesvol uitgevoerd? Gefeliciteerd! Dan is het aansluiten van de Wii op je Smart TV gelukt. Nu blijft er nog één stap over: het vinden van het juiste kanaal om toegang te krijgen tot het beeld van de Wii.

Hiervoor zul je een beetje moeten spelen met je gewone afstandsbediening. Meestal zul je de Wii vinden op het AV- of EXT-invoerkanaal. Wanneer je de Wii hebt aangesloten op je Smart TV met HDMI, zul je de Wii waarschijnlijk op het HDMI-invoerkanaal vinden.

Het kan lastig zijn om op één van deze kanalen te komen. Bij sommige televisies liggen ze ergens tussen kanaal 99 en 1, en zul je dus met de pijltjes omlaag of omhoog moeten. Andere televisies bieden toegang tot dit soort kanalen via een menu waar je met de afstandsbediening bij kunt.

Probeer verschillende knoppen uit, zoals ‘Source’ of ‘Menu’ om te kijken of het AV-kanaal verschijnt. Dit verschilt sterk per televisie. Als dit eenmaal gelukt is, kun je met de Wii aan de slag!

hoe sluit je een wii aan
Op mijn Samsung Smart TV kon ik de ‘Source’-knop (rechtsboven) gebruiken om bij het AV-kanaal te komen.

Hopelijk was het aansluiten van de Wii op je Samsung Smart TV een eitje na het lezen van deze blog! Veel plezier met het (her)ontdekken van de vele klassiekers op dit geweldige systeem!