Wil jij graag je eigen wietplant kweken? Dan heb je wietzaadjes nodig! Nu is er een groot aanbod aan wietzaden op de markt, dus welke kun je dan het beste kiezen? Wat zijn de verschillen en hoe plant je de zaadjes? Je krijgt antwoord op al je vragen in deze blog.
Inhoud van dit artikel
Wiet kweken binnen
Allereerst moet je een keuze maken of je binnen of buiten je wietzaadjes wilt planten. Niet elke wietsoort is bijvoorbeeld geschikt voor binnenkweek en andersom.
Wanneer je wiet binnen wilt kweken zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je de plant in een kweekkas kweken of in een kweektent of -kast. Binnen heb je dus te maken met een kunstmatige omgeving.
Tegenwoordig is het overgrote deel van de indoor wietsoorten specifiek aangepast aan een kunstmatige omgeving: teelt onder kunstlicht. Daarnaast kunnen cannabis soorten voor buiten ook binnen gekweekt worden, echter zijn deze wel minder goed aangepast dus doen ze het over het algemeen wel beter buitenshuis in natuurlijk zonlicht.
Er zijn verschillende type binnen kwekers onderscheidend door zijn kweekmethode. Voor elke type kweker zijn er geschikte wietsoorten, ze staan hieronder voor je op een rijtje:
- Beginnende binnen kweker: Wanneer je een beginnende kweker bent zijn korte, bossige planten die snel hun levenscyclus voltooien een goede keuze.
- Micro kwekers en kast telers: Wanneer je een beperkte verticale ruimte hebt wordt het aangeraden het te houden bij gefeminiseerde, indica-dominante, foto periodieke hybrides en/of autoflowering soorten wietzaadjes.
- Tent kwekers: Wanneer je in een tent of een complete omgebouwde cannabis kweekruimte tot je beschikking hebt, heb je weer meer opties bij het kiezen van de juiste soort wietzaadjes. Compacte indica’s of auto’s kunnen in grote aantallen geteeld worden door gebruik van de SOG – oftewel “sea of green” – methode.
- Gevorderde kwekers: Wanneer je al een gevorderde kweker bent en dus bekend bent met verschillende snoei- en trainingstechnieken, zoals: LST, fimmen, toppen en de ScrOG methode, dan kan een fantastische dertien weken bloeiende Haze een passende optie zijn.
Wiet kweken buiten
Wanneer je wilt beginnen met het kweken van wiet buiten, is het klimaat een erg belangrijke factor in de keuze van het soort wietzaadje. Zo is niet elke soort geschikt voor elk soort klimaat.
Woon je bijvoorbeeld dichter bij de evenaar en heb je daardoor een langer kweekseizoen, dan heb je keuze uit meerdere soorten, omdat je simpelweg meer tijd hebt. Woon je meer in het noorden, waar het dus kouder is, dan past een plant die snel bloeit het beste bij jou. Zo kun je oogsten voordat het gaat vriezen. Voor het kweken van wiet buiten geldt dus:
- Dichtbij evenaar: Als je dichtbij de evenaar woont kun je profiteren van een lang kweekseizoen waardoor je bijna elke soort wietzaadje kunt kiezen. Je kunt je hierbij dus meer richten op het soort effect dat je wilt.
- Koudere noorden (Nederland): Wanneer je in het noorden woont en dus een korter kweekseizoen hebt, kies je voor een soort die snel bloeit. Snel bloeiende, indica-dominante, foto periodieke soorten zijn bijvoorbeeld een optie. Maar met autoflowering strains boek je de snelste resultaten. Ook zijn autoflowers niet afhankelijk van een verandering in het aantal lichturen om toppen te produceren.
Effecten soorten wietzaadjes
Wanneer je hebt gekozen om binnen of buiten de wietplant te kweken, kun je kiezen welk effect je het liefste wilt bereiken. Het eerste verschil in wietsoorten zit hem in of je wiet indica of sativa is.
Indica soorten
Indica soorten (of indica-dominante soorten) veroorzaken doorgaans een ontspannende high. Er wordt vaak gebruik van gemaakt door medicinale patiënten om te ontspannen. Een andere belangrijke reden waarom indica’s worden geconsumeerd, is pijnverlichting. Tot slot worden ze tevens regelmatig gebruikt door patiënten met bewegings- of slaapstoornissen.
Sativa soorten
Wanneer je op zoek bent naar een wat meer “mentale” high zijn sativa soorten wat voor jou. Sativa soorten kunnen de neiging hebben je stemming te verheffen, van deze soorten krijg je dan meestal ook een “lachkick”.
Vooral creatieve kunstenaars en computerprogrammeurs zouden sativa’s gebruiken om productiever te zijn op het werk. Atleten, waaronder langeafstandlopers, zeggen ze eveneens te gebruiken om hun prestatie te verbeteren. Dit wordt soms ook wel “euforie” genoemd, of “in de flow raken”.
Wietzaadje planten fases
Wanneer je een passende wietsoort hebt gekozen, plant je de zaadjes. Vervolgens volgen een aantal fases van de levenscyclus van deze cannabisplant.
Wietzaadjes ontkiemen
Allereerst moet je ervoor zorgen dat de wietzaadjes ontkiemen. Dit kun je op op verschillende manieren doen. De makkelijkst en effectiefste manier is de zaadjes direct te planten in het groeimedium. Wanneer de omgeving goed is ingesteld (temperatuur/licht/luchtvochtigheid) zal het wietzaadje naar een paar dagen ontspruiten.
Zaailingen wiet
Na de ontkieming fase volgen de zaailingen. Dit zijn hele klein wietplantjes die net boven de grond uitsteken. Als de wietzaadjes zich openen, wurmt de hoofdwortel, ook wel bekend als de penwortel, zich eruit. Vervolgens verschijnt er een groene zaailing aan het oppervlak.
Zaailingen hebben extra aandacht nodig omdat ze klein en fragiel zijn, daarnaast moeten ze continu worden blootgesteld aan een ontzettend vochtige omgeving. De zaailing fase is echter wel vrij kort; na een week of twee zijn je zaailingen uitgegroeid tot kleine planten.
Vegetatieve fase
De groeifase in de levenscyclus van wietplanten is de voorbereiding voor een optimale bloeiperiode. Tijdens dit stadium groeien cannabisplanten van piepkleine plantjes uit tot behoorlijke bomen. Fan bladeren ontwikkelen zich en absorberen licht voor fotosynthese, wat de planten voorziet van de nodige energie.
Als je voor je planten zorgt, moet je tijdens de groeifase meerdere dingen goed geregeld hebben. Denk daarbij onder andere aan je lichtcyclus, bewateren en voedingsstoffen.
Bloeiperiode
Je planten hebben al een redelijke groeiperiode achter de rug. Ze zijn flink gegroeid, hebben een krachtige structuur ontwikkeld en er zijn ruimschoots fan leaves ontstaan. Tijdens de bloeiperiode groeien de toppen en maken ze volop cannabinoïden en terpenen aan.
De bloeiperiode bestaat uit 4 fases: De pre bloeifase, de vroege bloeiperiode, de piek van de bloeiperiode, de late bloei (rijpingsfase).
Wiet oogsten
Na weken zorgvuldig gekweekt te hebben, ben je aangekomen bij de laatste fase van de bloeiperiode: de oogstfase.
De plant moet worden geoogst als de THC productie het hoogst is. Oogst je te snel, dan mis je de beste hars productie, wat leidt tot een kleinere, minder krachtige opbrengst. Doe je het echter te laat, dan zit je met een veranderd harsprofiel.
Na het oogsten is het drogen en uitharden allesbepalend voor de kwaliteit van je eindproduct.
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog wat meer kennis hebt opgedaan op het gebied van verschillende soorten wietzaadjes. Ben je er nog niet helemaal uit welke soort bij jou past? Neem dan een kijkje op deze pagina: Wietzaadjes catalogus.