Wc verstopt? Zo los je het op!

geplaatst in: Vrije tijd, Wonen | 0

Misschien heb je het wel een keer meegemaakt. Je bent al laat voor die ene afspraak en gaat nog snel naar de wc voor je de deur uit gaat.

En ja hoor, je trekt door en opeens komt er allemaal water omhoog. De wc is verstopt, wat nu?

Er is niets vervelender dan een verstopte wc. Dit komt altijd ongelegen en veel mensen hebben de neiging om meteen een loodgieter te bellen. Maar met deze tips zorg jij er zelf voor dat jouw wc binnen no time weer doorspoelt. Zo bespaar je namelijk tijd en geld wat je anders aan een specialist kwijt zou zijn.

Hoe raakt een wc verstopt?

Een verstopte wc is niet alleen vies, het is ook erg onhandig. Sommige mensen hebben maar één wc in huis. Als deze verstopt is, kan niemand toiletteren.

Stel dat je vrienden of familie over de vloer krijgt. Dan wil jij natuurlijk dat zij zonder problemen naar de wc kunnen. Ook is het niet fijn als jouw wc begint te ruiken doordat deze verstopt is.

Er zou zelfs waterschade in jouw huis kunnen ontstaan als er niet snel actie wordt ondernomen. Met de tips uit dit artikel zorg jij ervoor dat er snel en effectief korte metten wordt gemaakt met dit ongemak.

De oorzaken van een verstopte wc kunnen erg verschillen. Meestal is er sprake van een opeenhoping van vuil of objecten in de wc-afvoer. Hierdoor loopt het water te langzaam door of komt het water zelfs omhoog zodra je de wc doorspoelt. Het water kan door een verstopping niet doorlopen en wordt meteen teruggespoeld naar het oppervlak van de wc.

Dit is erg vervelend en zorgt voor een onhygiënische geur in jouw toilet. Als de wc overstroomd zou er ook nog lekkage kunnen ontstaan doordat er veel water op de tegels in het toilet terecht komt.

Verschillende soorten verstoppingen

Er zijn talloze oorzaken die kunnen leiden tot een verstopte wc. Elke oorzaak van een verstopping heeft meestal een andere aanpak of oplossing nodig. Hieronder staan verschillende oorzaken van wc-verstoppingen omschreven.

Wc verstopt door drol

Het kan zijn dat je sommige dagen wat hevigere ontlasting hebt. Dat kan ieder mens overkomen en is niets om je voor te schamen. Echter kan jouw zware ontlasting voor een verstopping in de wc zorgen.

Zwaar en dik materiaal spoelt minder goed door jouw toilet. Daarom moet je er ook nooit verf of olie doorheen spoelen. Als je van jezelf weet dat jouw ontlasting een grove structuur heeft, dan dien je hier tijdens een toiletbezoek rekening mee te houden.

Koop bijvoorbeeld een toilet met een krachtigere straal waardoor jouw ontlasting goed weggespoeld kan worden.

Wc verstopt door te veel wc-papier

Het is natuurlijk fijn om jezelf goed schoon te maken na een wc-bezoek. Maar als je te veel papier gebruikt en doorspoelt, kan dit leiden tot een verstopte wc. Wc-papier is natuurlijk samengesteld om snel afgebroken te worden. Maar niet elk wc-papier merk houdt hier altijd even goed rekening mee.

Soms valt wc-papier minder snel uit elkaar dan nodig is. Als je er dan te veel van gebruikt, raakt de leiding overvol. Zorg dus altijd dat jij bewust omgaat met jouw wc-papier gebruik. Naast dat je meer bomen bespaard, werk je dus aan een goede doorstroming in de leidingen als je niet te veel wc-papier gebruikt.

Wc- afvoer verstopt

Als je kleine kinderen hebt, zou het voor kunnen komen dat zij per ongeluk speelgoed door de wc spoelen. Dit speelgoed blijft in jouw afvoer steken en zorgt voor een verstopping.

Ook zou het zo kunnen zijn dat de kinderen per ongeluk een lege wc-rol in de wc laten vallen en dat zij deze dan doorspoelen. Daarnaast zou je zelf misschien ook wel eens een geurblokje hebben doorgespoeld zonder dat jij je hier bewust van was.

Wanneer je overgebleven verf, jus of olie door jouw toilet spoelt, is dit ook een perfect recept voor een hardnekkige verstopping.

Verschoven leidingen

Dit komt vaak voor bij oudere huizen. De riolering en/of leidingen liggen al erg lang in de aarde en dit kan gaan verschuiven. De grond waarop een huis is gebouwd blijft altijd in beweging.

Regenwater heeft bijvoorbeeld invloed op de dikte van het zand of de klei waarop je huis is gebouwd. Als de structuur van de grond verandert, kan het zo zijn dat de leidingen omhoog of omlaag verschuiven.

Hierdoor kan het water en vuil er niet goed meer doorheen spoelen. Dit zorgt na een tijdje voor verstoppingen in jouw toilet.

Te volle septische put

Een septische put? Wellicht heb je hier nog nooit van gehoord. Elk huis heeft een septische put waarin alle ontlasting terecht komt. Septische deeltjes zijn bacteriën die de ontlasting opruimen.

Het kan voorkomen dat de bacteriehuishouding in de put verstoort is geraakt. Als er te weinig septische deeltjes in de put zitten, begint de ontlasting langzaam maar zeker op te hopen. Er zitten dan te weinig bacteriën in de put die de ontlasting af kunnen breken.

Na verloop van tijd raakt de put dan te vol en dit zorgt dan weer voor de verstopping van jouw wc.

Wat moet je doen als de wc verstopt is?

Wc verstopt, wat te doen? Allereerst is het belangrijk dat je goed nadenkt of de verstopping van jouw wc één van de bovenstaande oorzaken heeft. Bij een stuk speelgoed in de leiding is het namelijk handig om een ontstopper of kleerhanger te gebruiken.

Terwijl het bij een overschot aan ontlasting of wc-papier handiger is om bijvoorbeeld kokend water door jouw leidingen te gieten. Elke oorzaak voor een verstopping vergt namelijk een andere aanpak. Maar voordat je weet welke aanpak voor jou gaat helpen, moet je de oorzaak duidelijk in kaart brengen.

Als je weet waardoor jouw wc verstopt is geraakt, kan je onderstaande tips inzetten om de verstopping te verhelpen.

De meest effectieve wc verstopt tips

Hieronder lees je de meest effectieve tips die je helpen om jouw wc te ontstoppen. Wat niet iedereen weet, is dat je zelf al veel kunt doen tegen een verstopte wc. En de meeste tips bevatten alledaagse voorwerpen of substanties die jij of al in huis hebt, of wat jij erg makkelijk en snel in huis kunt halen. Zelf jouw wc ontstoppen scheelt je geld en tijd. Vaak is de verstopping namelijk snel op te lossen en dan hoef je niet te wachten tot een professional tijd voor je heeft.

Alles reinigende Cola

Wc verstopt? Cola zou kunnen helpen. Zowel soda, azijn als cola zijn goede middelen om jouw wc mee te ontstoppen. Cola bevat naast koolzuur ook fosforzuur, beide zuren hebben een reinigende werking op vuil.

Je kunt het beste een halve liter cola in de wc-pot gieten en dit minstens een uur laten inwerken. Als je de cola zijn werk hebt laten doen, trek je de wc door en kijk je of de verstopping verholpen is.

Dit middel werkt alleen om kalksteen en bepaalde aantasting door vuilresten uit je wc te krijgen. Dus zet cola vooral in bij een lichte wc-verstopping.

Kokend water

Zorg dat je minstens 2 liter water laat koken. Giet dit meteen in de wc-pot en trek dan de wc door. Heet water zorgt er vaak voor dat bijvoorbeeld wc-papier of ontlasting in kleine stukken uiteen breekt.

Het hete water zorgt er ook nog eens voor dat de bacteriën in jouw toilet sterven, hierdoor zal jouw wc meteen frisser ruiken. Kokend heet water heeft alleen nut als de verstopping direct in jouw wc zit. Als de verstopping in de pijpleiding zit, heb je grover geschut nodig.

Rubberen wc-ontstopper

Dit is een huishoudelijk artikel dat vrijwel iedereen in huis heeft. De rubberen wc-ontstopper is jouw beste vriend op het moment dat jouw wc verstopt raakt.

Eerst is het belangrijk dat je al het zichtbare vuil uit de wc verwijdert met je hand, gebruik hiervoor een plastic handschoentje of iets anders om je huid te beschermen. Als dit is gelukt, zet je de ontstopper op het gat in de wc. Door de ontstopper aan te duwen, zuigt deze vacuüm.

Als je de ontstopper met wat kracht lostrekt zou de verstopping verholpen moeten zijn.

Een kleerhanger inzetten

Als bovenstaande tips niet helpen en er toch echt iets vast lijkt te zitten in jouw wc of pijpleiding, probeer dan de kleerhangmethode. Je hebt vast wel een oude kleerhanger in je kledingkast hangen. Buig deze eerst los zodat je een lange boog hebt.

Wikkel een handdoek of iets anders zachts om het uiteinde om jouw wc-pot niet te beschadigen. Duw de kleerhanger voorzichtig in het gat van de wc en wrik deze telkens een beetje heen en weer. Als je voelt dat de kleerhanger ergens tegenaan komt, duw dan hard door.

Als je bijvoorbeeld speelgoed uit het toilet moet halen, is het beter om van de kleerhanger een haakje te maken, zodat je het speelgoed naar boven kunt trekken.

Veelgestelde vragen

Hoe raakt een wc verstopt? Je kan last krijgen van een verstopt toilet wanneer er een opeenhoping van vuil in je afvoer zit. Het water spoelt hierdoor langzamer door of komt zelfs omhoog.

Wat kunnen oorzaken zijn van een verstopte wc? Er zijn een aantal opties, zoals hierboven staat is het meestal een opeenhoping van vuil, maar wat voor soort vuil specifiek? Je kan ook denken aan de menselijke ontlasting, teveel wc-papier of een minder gangbaar toiletproduct zoals de wc-rol, jus of verf.

Ook kunnen je leidingen verschoven zijn, de grond waarop je huis is gebouwd is altijd in beweging. Door regenwater kan het zand of de klei waar je huis op staat van structuur veranderen, waardoor je leidingen niet meer op de plek liggen waar ze horen.

Wat zijn effectieve oplossingen? De meest voor de hand liggende oplossing is een ontstopper. Die kan je gewoon bij de bouwmarkt om de hoek halen. Je kan ook kiezen voor kokend water in de wc gooien, het opgehoopte vuil zal dan in kleine stukjes breken. Heb je een kleine verstopping? Dan is cola ook een optie, dit zorgt voor het verwijderen van kalksteen en andere kleine aantastingen.

Zit er iets vast in je wc? Dan is het aan te raden om een object met een haak, zoals een omgebogen kleerhanger, te gebruiken om je wc weer leeg te krijgen. Let er wel op dat dit object je wc niet beschadigd.