Water of Vocht in Kruipruimte? Zo Los Je het Op

geplaatst in: Wonen | 0

Een vochtige of ondergelopen kruipruimte is helaas een probleem waar veel mensen mee kampen. Naast het feit dat het kan leiden tot vieze luchtjes, een kouder huis en ongedierte, kan het ook gezondheidsproblemen opleveren. Verstandig dus om hier iets aan te doen.

Er bestaat echter onduidelijkheid rondom dit onderwerp. Hoe herken je een vochtige kruipruimte en wat zijn de oplossingen om van het vocht of het water af te komen? Hoe schadelijk is het water in de kruipruimte voor jou en je huis? De antwoorden op al deze vragen vind je in deze blog.

vocht in kruipruimte

Wat is een Vochtige Kruipruimte?

De kruipruimte is de lage ruimte onder de vloer van je huis. Vaak zijn in deze ruimte de leidingen te vinden die onder het huis doorlopen. De ruimte is toegankelijk door het zogenaamde kruipluik te openen.

We spreken van een vochtige of natte kruipruimte als er tekenen van vocht of water in de ruimte te vinden zijn.

vochtige kruipruimte

Vochtige Kruipruimte Herkennen

Een vochtige kruipruimte is aan meerdere punten te herkennen. Vochtige plekken zijn er hier één van. Deze plekken zijn onder andere te vinden op de grond, op de muur of tegen de onderkant van het kruipluik. Soms hangen er waterdruppels in de kruipruimte zelf of staat er een laag water.

Maar ook muffe of nare luchtjes in het huis kunnen een teken zijn van een vochtige kruipruimte. Deze schimmelgeur wordt namelijk veroorzaakt door een ophoping van vocht. Als het moeilijk te peilen is waar in huis deze vandaan komt, bestaat de kans dat deze het gevolg is van een natte kruipruimte.

Een ander teken van water of vocht in de kruipruimte kan een grote hoeveelheid aan ongedierte, zoals ratten of muggen, zijn. Deze dieren worden aangetrokken door de natte omgeving onder de vloer.

Wordt de vloer in je huis maar niet warm? Ook dit kan een gevolg zijn van een vochtige kruipruimte.

vocht kruipruimte

Gevolgen van Water in de Kruipruimte

Wanneer je kampt met water of vocht in je kruipruimte, is het gemakkelijk om te zeggen er niets aan te willen doen. Het probleem bevindt zich immers onder je huis; je ziet het toch niet. Dit is een fatale denkfout.

Water in de kruipruimte heeft wel degelijk gevolgen voor jou en je huis. Zoals hierboven genoemd, kan de ophoping van vocht onder de vloer leiden tot nare luchtjes en trekt de natte omgeving ongedierte als ratten en muggen aan.

Daarnaast kan al het vocht tot schade in je huis leiden. Een houten vloer kan gaan rotten en het vocht kan gaan optrekken, waardoor het op verschillende plekken in je huis terecht kan komen en kan leiden tot schimmelgroei.

Ook leidt het water tot een koudere temperatuur in huis. Hierdoor zal je meer moeten stoken om dezelfde ervaring van warmte te hebben. Dit leidt dus ook tot een hogere energierekening.

Water of vocht in de kruipruimte kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Hierover meer in het volgende kopje.

water onder huis

Is Water in de Kruipruimte Schadelijk?

Water of vocht in de kruipruimte kan wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Het water of vocht onder het huis kan leiden tot de groei van schimmels in huis. Deze schimmels zijn schadelijk voor de luchtwegen van de mens en kunnen zo de kans op kwaaltjes als astma, verkoudheid en voorhoofdsholteontsteking verhogen.

Iets dat niet direct veroorzaakt wordt door vocht in de kruipruimte, maar wel hand in hand gaat is het radioactieve radongas. Dit gas, dat uitgestoten wordt door materialen als beton en bakstenen, hoopt zich op in een slecht geventileerde kruipruimte. Op zichzelf is het niet schadelijk, maar als het zich hecht aan stofdeeltjes kan het longproblemen veroorzaken.

Vocht in de kruipruimte is vaak een teken van slechte ventilatie. Daarom is de kans op ophoping van radongas in een vochtige kruipruimte groot. Het is dan ook verstandig om een oplossing te zoeken voor het water of vocht in de ruimte.

water in kruipruimte schadelijk

Oplossingen voor Water in de Kruipruimte

Zoals eerder benoemd is, is water of vocht in de kruipruimte erg vervelend. Het kan diverse schadelijke gevolgen hebben voor jou en je huis.

Er zit echter een verschil tussen een laag water en een beetje vocht in de kruipruimte. Beide problemen vereisen dan ook verschillende oplossingen. Hierna zullen enkele oplossingen volgen om van het water in de kruipruimte af te komen.

Via Drainage de Kruipruimte Waterdicht Maken

Drainage is vaak een geschikte oplossing wanneer het water in de kruipruimte vrij hoog staat of de druk van het grondwater hoog is. Er zijn drie vormen van drainage te onderscheiden, ieder met zijn eigen gebruikssituatie.

De eerste variant is randdrainage. Hier wordt gebruik van gemaakt als het grondwater via de klimnaad, de aansluiting tussen de vloer en de muur, naar boven komt. Het water wordt met deze oplossing op zijn tijd weggepompt naar het riool.

De tweede variant is vloerdrainage. Van deze vorm van drainage wordt gebruik gemaakt als het grondwater via de vloer van de kruipruimte naar boven komt. Er zal een noppenfolie op de vloer worden aangebracht. De kanalen in de folie maken het mogelijk om het water op te vangen. Het water wordt vervolgens afgevoerd naar een verzamelput.

De derde, en tevens laatste, variant is wanddrainage. Dit komt in principe op hetzelfde neer als vloerdrainage. Echter wordt er bij deze variant ook noppenfolie op de wand aangebracht, in plaats van alleen op de vloer.

Dit zijn zeer effectieve oplossingen om van het water in de kruipruimte af te komen. Helaas kenmerkt een hoge prijs al deze varianten.

Via Bekuiping de Kruipruimte Waterdicht Maken

Wanneer je hebt vastgesteld dat het water via de muren de kruipruimte binnenkomt, kan je overgaan tot bekuiping van de muren. Er zal een nieuwe cementeringslaag aangebracht worden op de muur, waardoor hij in het vervolg waterdicht zal zijn.

Alhoewel dit een geschikte oplossing is om van het water in de kruipruimte af te komen, is deze methode zeer tijdrovend. Dat maakt het helaas ook een dure oplossing.

Met Folie de Kruipruimte Waterdicht Maken

Een zeer geschikte manier om het water of vocht in de kruipruimte te elimineren en de warmte in huis te houden, is door folie op de vloer van de ruimte te plaatsen en thermoskussens aan te brengen tegen het plafond van de kruipruimte. Deze oplossing werkt echter niet als er te allen tijde water in de kruipruimte staat.

Als er voorafgaand aan het gebruiken van deze methode water in de kruipruimte staat, zal de ruimte leeggepompt moeten worden. Daarna kan het waterdicht maken van de ruimte beginnen.

Bij deze methode wordt de vloer bedekt met folie. De folie wordt vastgemaakt aan de muren van de kruipruimte. Dit creëert een soort kuip waar het water in het vervolg onder blijft.

Daarna worden de thermoskussens aan het plafond van de ruimte gemonteerd. Deze kussens kaatsen de warmte vanuit de vloer weer terug naar boven. Zo behoudt de vloer een aangename temperatuur. Dit heeft enkel invloed op de temperatuur in huis.

Deze oplossing biedt een alternatief voor bekuiping en drainage en is in vergelijking tot die twee methoden goedkoper.

water in kruipruimte oplossing

Oplossingen voor Vocht in de Kruipruimte

Zoals hiervoor benoemd, is water of vocht in de kruipruimte erg vervelend. Het kan diverse schadelijke gevolgen hebben voor jou en je huis.

Er zit echter een verschil tussen een laag water en een beetje vocht in de kruipruimte. Beide problemen vereisen dan ook verschillende oplossingen. Hierna zullen enkele oplossingen volgen om van je vochtige kruipruimte een droge ruimte te maken.

Het is van belang om de bodem van je kruipruimte te isoleren. Er zijn een aantal manieren om dit te doen. Hieronder een korte samenvatting van ervaringen met deze varianten.

Schelpen zijn een populaire manier om de kruipruimte te isoleren. Al jarenlang worden ze onder de vloer gebruikt vanwege hun vochtwerende functie. De schelpen hebben echter een groot nadeel: als ze onder water komen te staan, bijvoorbeeld als gevolg van een stijgend grondwaterpeil, verliezen ze hun werking.

Daarom zijn de isolatiechips ontwikkeld. Deze vervullen dezelfde functie als de schelpen, maar onderscheiden zich in het feit dat ze blijven drijven en zo hun isolerende functie behouden. Ze nemen echter net als schelpen vrij veel ruimte in, waardoor er bijna geen werkruimte overblijft in de kruipruimte. Dit maakt het plegen van onderhoud lastig.

De bekende EPS parels, bolletjes van piepschuim, hebben hetzelfde probleem als de chips en de schelpen. Ze nemen veel ruimte in, wat onderhoud plegen moeilijk maakt. Daarnaast is de isolerende waarde niet zo goed als veel andere oplossingen. De EPS parels zijn echter wel vrij goedkoop en gemakkelijk aan te brengen in de kruipruimte.

Deze drie manieren worden vaak toegepast als de kruipruimte relatief laag is. In zo’n geval is het lastig om andere oplossingen aan te brengen. Schelpen, chips of parels kunnen gemakkelijk in een lage ruimte gespoten worden.

Is de kruipruimte wat hoger? Dan is een combinatie van vloer- en bodemisolatie handig om toe te passen. Zo blijft ook de warmte in huis. Een goede oplossing is het bevestigen van folie op de bodem en het plaatsen van thermoskussens aan het plafond van de kruipruimte. Meer informatie hierover is in het bovenstaande kopje te vinden.

Een andere zeer geschikte oplossing is het ventileren van de kruipruimte. Een gebrek aan ventilatie blijkt vaak de oorzaak van het vochtprobleem te zijn. Hierover meer in het volgende kopje.

Er zijn dus een groot aantal oplossingen voor vocht in de kruipruimte. Bepaal voor jezelf welke oplossing voor jou het beste is en pas deze toe.

De kosten voor bodemisolatie bedragen gemiddeld zo’n 15 tot 25 euro per vierkante meter, afhankelijk van wat er voorafgaand aan het aanbrengen nog moet gebeuren en hoe goed je de isolatie wilt hebben.

schelpen in kruipruimte

Ventileren van de Kruipruimte

Vocht in de kruipruimte is vaak een gevolg van geen of slechte ventilatie in de ruimte. De ontstane warmte in de ruimte kan in een niet-geventileerde kruipruimte geen kant op, waardoor de vochtproblemen ontstaan.

Het ventileren van de kruipruimte kan er bovendien toe leiden dat de nare geuren en het ongedierte wegblijven. Daarnaast verplaatst het radioactieve radongas onder het huis zich hierdoor naar buiten, waar het niet meer schadelijk is.

Daarom is het ventileren van de kruipruimte een geschikte oplossing om de ruimte droog te krijgen en van allerlei andere problemen af te komen. Door de ventilatie kan de condens naar buiten toe en blijft het vocht niet onder de vloer hangen. Dit levert uiteindelijk een droge kruipruimte op!

Wil je kruipruimte ventilatie aanbrengen onder jouw huis? Dan raden wij aan om een professional in te huren. Zij zullen precies weten wat ze moeten doen om jouw kruipruimte weer vrij van vocht te maken.

Heb je al ooit ventilatie aangebracht onder de vloer, maar heb je die bijvoorbeeld in verband met de kou dichtgeplakt? Dan raden wij aan om het ventilatierooster van de kruipruimte weer open te maken. Dit voorkomt een waslijst aan problemen.

kruipruimte ventilatie

De Kruipruimte is Droog, Wat Nu?

Heb je de kruipruimte droog gekregen? Mooi! Nu heeft het drooghouden van deze ruimte de prioriteit.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water niet meer in de ruimte kan komen, maar ook dat het vocht dat gaat ontstaan uit de ruimte kan gaan. Daarom is een combinatie van ventilatie en bodemisolatie aan te raden als je daar nog niet over beschikt.

De combinatie van deze methoden leidt tot een optimaal klimaat in de kruipruimte. Door de methoden om het water buiten de ruimte te houden, komt er niet of nauwelijks water in de ruimte, en door de ventilatie kan het ontstane vocht naar buiten ontsnappen. Zo blijft je kruipruimte droog!

Hou je nadat de kruipruimte droog is nog koude voeten in huis? Dan kan het ook lonen om te investeren in vloerisolatie die je op het plafond van de kruipruimte aanbrengt. Denk hierbij aan thermoskussens en dergelijke. Let er wel op dat de kruipruimte hiervoor hoog genoeg moet zijn.

isoleren kruipruimte

Zelf Kruipruimte Isoleren of het Uitbesteden?

Het laten isoleren van de kruipruimte is een stuk duurder dan wanneer je zelf onder je huis gaat klussen. Het kan dan ook zeer aantrekkelijk zijn om te gaan doe-het-zelven. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen.

Het zelf isoleren van de kruipruimte heeft als groot voordeel dat je het kan doen wanneer het jou uitkomt. Je hoeft niet op een professional te wachten en voor de werknemer thuis voor te blijven, maar kan zelf in je vrije tijd de klus klaren. Daarnaast bespaar je op de arbeidskosten.

Echter is de kans groot dat het resultaat van doe-het-zelven niet zo goed wordt als wanneer een professional de klus afhandelt. De kleinste foutjes kunnen al groter zijn dan je denkt. Daarom is het inhuren van een professional toch aan te raden.

zelf kruipruimte isoleren

Water in de Kruipruimte: een Verborgen Gebrek?

Er is sprake van een verborgen gebrek als je bij de verkoop van een woning niet vertelt over een bepaald gebrek aan het huis.

Water in de kruipruimte behoort hiertoe. Het is dus niet toegestaan om de potentiële koper van je woning niet te vertellen over het feit dat er water in de kruipruimte onder het huis staat. Het is dan ook aan te raden om ervoor te zorgen dat het water uit de ruimte verwijderd wordt of om het gebrek simpelweg aan de potentiële koper te vertellen.

Het niet vertellen over het gebrek kan ertoe leiden dat de verkooptransactie wordt teruggedraaid of de schade hersteld of vergoed moet worden.

water in kruipruimte verborgen gebrek

Veelgestelde vragen

Hoe merk ik dat ik een vochtige kruipruimte heb? Er is sprake van een vochtige kruipruimte als je ineens vochtplakken op de muren en vloer te vinden zijn. Ook kunnen muffe luchtjes en ongedierte een teken zijn van een vochtige ruimte.

Wat zijn de gevolgen van een vochtige kruipruimte? Zoals hierboven beschreven kan vocht zorgen voor vieze luchtjes en ongedierte, maar dat is nog niet eens het grootste probleem. Teveel vocht kan zorgen van schade aan je huis, bijvoorbeeld een houten vloer die gaat rotten of een grote hoeveelheid aan schimmel. Ook is er grote kans op lagere temperaturen in je huis, waardoor je dus meer gaat stoken, wat weer zorgt voor een hogere energierekening.

In het allerergste geval is teveel vocht zelfs schadelijk voor je gezondheid! De schimmels die door het vocht gaan groeien zijn schadelijk voor je luchtwegen.

Wat zijn de beste oplossingen? Het hangt er wel vanaf of je een beetje vocht, of een laag water in je kruipruimte hebt liggen. Bij een beetje vocht is het van belang om je kruipruimte goed te isoleren. Er zijn een aantal leuke opties, bijvoorbeeld schelpen, parels of isolatiechips. Ook belangrijk is het ventileren van de ruimte.

Heb je een laagje water in de ruimte? Dan is drainage eigenlijk de enige goede optie. Dit kan zowel via de randen, de wanden en de vloeren van de ruimte.