De pyrrhocoris apterus ofwel vuurwants is een vleugelloos insect van ongeveer 1 cm. De vuurwantsen zijn niet schadelijk en steken of bijten niet. Toch komt het voor dat vuurwantsen overlast geven. Ze leven namelijk in grote groepen zo heb je al snel een plaag.
Heb jij vuurwantsen in huis of in de tuin en wil je er vanaf? In dit artikel bespreken we 4 manieren om de vuurwants te bestrijden.
Inhoud van dit artikel
Wat is een vuurwants?
De pyrrhocoris apterus ofwel vuurwants is onderdeel van de wantsen familie. Ze lijken op kleine rode kevers of platte lieveheersbeestjes en zijn verrassend nuttig en ongevaarlijk. Je herkent ze meteen aan het rode schild met zwarte vlekken en de zwarte kop. Niet te verwarren met een andere soort de kaneelwants (cinnamonbug) die heeft namelijk een rode kop.
Is de vuurwants gevaarlijk?
Door zijn knalrode kleur krijg je meteen het idee dat deze insecten gevaarlijk of giftig zijn. Gelukkig is daar niets van waar. De vuurwants is geheel onschuldig. Een vuurwants beet? Prikken, steken of bijten doen ze niet ze gebruiken hun zuigsnuit alleen voor het opzuigen van sappen.
Raak ze toch maar niet aan. De vuurwants stinkt namelijk behoorlijk.
Als deze ‘firebugs’ (Engelse benaming) zich bedreigt voelen scheiden zij een zeer penetrante en stinkende geur af. De wants heeft door zijn stank en felle kleuren geen last van honden, katten of vogels.
4 manieren om de vuurwants te bestrijden.
Omdat de wants geen gevaar vormt voor mens, dier en planten is het eigenlijk onnodig om ze te bestrijden. Mocht je toch overlast hebben van de vuurwants dan zijn ze gemakkelijk te verdelgen. Deze diertjes hebben namelijk een heel specifiek leefgebied en leven in grote groepen. Ze hebben een sterke voorkeur voor bepaalde planten en bomen. Heb je bijvoorbeeld een hibiscus in de tuin? Grote kans dat je in de zomer vuurwantsen hebt.
De vuurwantsen komen vaak voor bij acacia, kaasjeskruid (o.a. hibiscus), stokroos en lindebomen.
1. Schuilplaatsen
Hoe herken je de schuilplaats van een vuurwants? De wants leeft graag in en om beschutte en warme plekjes. Dichte struiken en gewassen vormen een ideaal leefgebied voor groepen vuurwantsen.
Staat er veel onkruid in je tuin? Ook dat vinden de volwassen en jonge wantsen heerlijk. Onkruid vormt een hele goede beschutting. Ideaal om je als jonge vuurwants (nimf) onder te verstoppen. Ook voor het leggen van eitjes is dit de perfecte plek.
Logisch want onkruid groeit snel en vormt een beschuttend bladerdek.
Door de schuilplaatsen te verwijderen of verplaatsen bestrijd je gemakkelijk de vuurwantsen en zijn nimfen. Let wel: alle onkruid en dichte gewassen verwijderen helpt maar als je de hibiscus, acacia, kaasjeskruid, stokroos of lindeboom laat staan komen de vuurwantsen een keer terug.
2. Afwasmiddel
Met afwasmiddel is het mogelijk zonder schade aan de omgeving en planten de vuurwants plaag in de tuin of in huis bestrijden. Het is niet moeilijk. Je neemt een plantenspuit (+/- 300ml) en doe hier ongeveer een eetlepel (bij voorkeur ecologisch) afwasmiddel in. Vul de plantenspuit nu met water maar niet helemaal vol. Laat een klein laagje ruimte om te schudden. Schud nu het geheel voorzichtig zodat het mengsel een beetje gaat schuimen.
Het middel tegen vuurwantsen is nu klaar.
Besproei de plaag rijkelijk met het afwasmiddel mengsel. De beestjes houden niet van nattigheid en gaan snel weg. Het afwasmiddel zorgt er vervolgens voor dat de nesten afsterven.
3. Balsamico Spar
Een actieve en passieve manier voor het bestrijden van de vuurwants is het neerleggen van hout. Niet zomaar hout dit moet echt hout zijn van de Noord Amerikaanse Balsamico-Spar zijn. Dit hout bevat namelijk een stof die ervoor zorgt dat de larven niet volledig opgroeien. Een beetje krullen, gehakte snippers of gebroken twijgen op de grond van de favoriete plekjes van de wantsen is voldoende. Hiermee voorkom je dat de jonge nimfen opgroeien en zorg je ervoor dat de plaag niet groter wordt. De volwassen exemplaren zullen niet bestreden worden met deze oplossing.
In Europa komt de wilde balsemspar bijna niet voor. De dwergvorm van de balsemspar de ‘Nana’ is wel goed verkrijgbaar in Nederland. Deze zijn te verkrijgen krijgen bij kwekerijen.
4. Chemisch bestrijden
Hoewel het niet de voorkeur heeft is het ook mogelijk om met gif de vuurwants te bestrijden. Hiermee vernietig je de vuurwantsen.
Let op dat hiermee de planten en dieren in de omgeving aangetast worden. Denk dus goed na of dit echt de juiste manier is gezien de vuurwants eigenlijk geen kwaad doet.
Je kunt met biociden vuurwantsen doden. Een biocide is een stof die schadelijke of ongewenste organismen doodt. Van het merk Compo zijn er twee beschikbaar. Ook zijn er twee huis, tuin en keuken middelen die je kunt gebruiken.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.
Compo Bio Insect Stop.
De Compo bio is op basis van koolzaadolie. Dit bestrijdingsmiddel werkt tegen uitstekend tegen vele bijtende en zuigende insecten. De koolzaadolie vormt bij contact een film om de wantsen, eieren of nimfen waardoor deze verstikken.
Let op. Biologisch betekent niet direct onschadelijk. Pas goed op met huisdieren en kleine kinderen. Draag bij voorkeur handschoenen tijdens het gebruik. De handen na gebruik grondig wassen met water is ook voldoende. Raadpleeg voor meer informatie de fabrikant of verpakking.
Het gemakkelijkst is het middel verstuiven. Gebruik hiervoor een plantenspuit of een onkruid verstuiver. Voor elke liter water voeg je 18 ml Compo Bio toe goed schudden of roeren en het middel tegen de vuurwants is klaar. Besproei nu de getroffen gebieden rijkelijk. Niet sproeien als de planten in de volle zon staan. Het beste is de behandeling in de late namiddag of ’s avonds uit te voeren.
De werking is snel te zien en het effect houdt twee weken aan. Maximaal 3 toepassingen per 12 maanden met een interval van 7 tot 10 dagen.
Hier kun je Compo Bio Insect Stop bestellen.
Compo Karate.
Dit middel is effectief tegen bijtende en zuigende insecten op groenten, fruit en sierplanten. Met dit middel bestrijdt effectief je vuurwants plaag.
Pas goed op met huisdieren en kleine kinderen. Draag bij voorkeur handschoenen tijdens het gebruik. De handen na gebruik grondig wassen met water is ook voldoende. Raadpleeg voor meer informatie de fabrikant of verpakking.
Het gemakkelijkst is het middel verstuiven. Gebruik hiervoor een plantenspuit of een onkruid verstuiver. Voor elke liter water voeg je 20 ml Compo Karate toe goed schudden of roeren en het middel is klaar. Besproei nu de getroffen gebieden rijkelijk. Niet sproeien als de planten in de volle zon staan. Het beste is de behandeling in de late namiddag of ’s avonds uit te voeren.
De werking is snel te zien en het effect houdt twee weken aan. Maximaal 2 toepassingen met 12 maanden met een interval van 14 dagen.
Hier kun je Compo Karate bestellen.
Huismiddelen.
Gebruik geen huismiddelen zoals ammoniak of chloor om een plaag te bestrijden. Deze producten heeft vrijwel iedereen in huis staan daarom worden ze vaak getipt. Maar deze middelen zijn niet getest als bestrijdingsmiddel. De juiste verhoudingen en gebruik zijn niet bekend.
Bij verkeerd gebruik kunnen huis, tuin en keukenmiddelen de natuur en je gezondheid beschadigen. Om deze reden raden wij af om met huismiddelen de vuurwants te bestrijden.
Vuurwantsen in huis?
Ook wantsen verdwalen wel eens zo kunnen ze per ongeluk bij je naar binnen lopen. Geen paniek, je vangt ze gemakkelijk met de stofzuiger. Waarom de stofzuiger? Zoals je al hebt gelezen gaan ze aardig stinken als ze zich bedreigd voelen. Het is daarom niet handig om de beestjes dood te slaan of op te pakken. Met de stofzuiger haal je ze snel en gemakkelijk weg. Ruim de stofzuiger daarna niet direct op. De wants is goed in klimmen en is zo je stofzuiger weer uit. Vervang de stofzuigerzak of leg deze op een plek waar de dieren heen mogen lopen.
Nu wil je natuurlijk voorkomen dat deze opvallende beestjes weer binnen komen. Controleer je ramen en deuren. Alle gaten, naden en kieren moeten gedicht worden. Controleer ook de planten om en nabij je deuren en ramen. Staat er een hibiscus, acacia, kaasjeskruid, stokroos of lindeboom? Verplaats of verwijder de plant. Anders komt de plaag steeds terug.
Waar vind je de vuurwants?
Vuurwantsen komen vooral voor in Nederland, Zweden, België en Groot-Brittannië.
In Nederland wonen ze in bewoonde gebieden op en om een specifiek aantal planten en bomen. Met bewoonde gebieden bedoelen we bijvoorbeeld je achtertuin. Maar ook woonwijken of parken. Eigenlijk overal waar mensen en dieren actief zijn.
Een absolute favoriet is de lindeboom. Ook vertoeven deze exemplaren graag op acacia, kaasjeskruid (o.a. Hibiscus), stokroos of lavatera. De Pyrrhocoris apterus is altijd in de buurt van een van deze plant- en boomsoorten.
Omdat deze wantsen van warmte houden zonnebaden ze graag. Ze zitten graag op een zonnig en beschut plekje. Bijvoorbeeld op de boomstam van een lindeboom of tussen de bladeren van de acaciaboom.
Wanneer vind je de vuurwants?
De volwassen exemplaren overwinteren. Tot begin mei zitten zij lekker verscholen onder verdekte plekjes zoals stenen en boomstronken of in je tuinhuisje. Begin zomer als het wat warmer wordt komen ze uit hun winterslaap.
Vanaf mei zie je de eerste vuurwantsen. Ze gaan dan op zoek naar een partner om te paren. Een leuk feitje is dat de paring bij vuurwantsen opvallend lang duurt tussen de 12 uur en 7 dagen. De eitjes worden in kleine tunneltjes gelegd. Na enige tijd komen de jonge wantsen nimfen genoemd uit. De nimfen hebben ook geen vleugels en hebben nog geen zwarte stippen. Hierdoor lijken het net rode kevers.
Tussen mei en augustus zie je de meeste vuurwantsen. Zij houden erg van de warmte. Zodra het kouder wordt kruipen ze weg voor een overwintering.
Wat eet de vuurwants?
Vuurwantsen zijn eigenlijk erg nuttige dieren. Ze helpen namelijk bij het opruimen van de natuur of je tuin! Hun dieet bestaat uit afgevallen bladeren, zaden of dode insecten. Hierbij eten zij zelfs dode soortgenoten. Met eten bedoelen we niet letterlijk alles opeten. Met hun zuigsnuit zuigen ze de sappen op.
De dieren bijten je niet. Ze hebben een zuigsnuit hiermee zuigen ze alleen bladeren, zaden of dode insecten leeg.
Nee. Ze vormen geen gevaar voor mens, dier en plant. Deze beestjes ruimen enkel afgevallen bladeren, zaden en dode insecten op.
Dat ligt eraan. Als zij in grote getalen een plaag vormen vlakbij huis of in huis ervaren veel mensen dit als hinderlijk.
Vernietigen ofwel dood maken van deze insecten is enkel mogelijk met bestrijdingsmiddelen. Hiervoor zijn zowel biologische als chemische middelen mogelijk. Compo is een veelgebruikte en effectieve insectenbestrijder.
In de tuin kun je ze op verschillende manieren bestrijden. Met natuurlijke middelen zoals de Noord-Amerikaanse Balsamico Spar, het verwijderen van schuilplaatsen of zelfs met (ecologisch) afwasmiddel. Maar natuurlijk zijn er ook (chemische) bestrijdingsmiddelen te verkrijgen.
Van de besproken middelen zoals afwasmiddel, hout van de balsamico spar of chemische middelen is het effect gegarandeerd. Ook worden middelen als Ammoniak en Chloor aangedragen maar deze kunnen bij verkeerd gebruik de gezondheid en het milieu schaden. Daarom is is het niet raadzaam om met deze producten vuurwantsen te bestrijden.