Videobanden Omzetten? Tips en Tricks Over Videobanden Digitaliseren!

geplaatst in: Tech | 0

De technologie verandert en videobanden behoren tot het verleden. Staan al je familiefilms op een videoband? Het afspelen van videobanden is anno 2020 niet meer zo eenvoudig, want wie beschikt er nog over een videorecorder? Hoe kan je deze nog afspelen? Het is mogelijk om zelf je videobanden te digitaliseren, waardoor je op andere apparaten beschikking hebt tot jouw video’s! Het digitaliseren van een VHS-band naar een DVD kost veel tijd en moeite. In deze blog staan daarom alle tips en tricks op het gebied van een videoband digitaliseren.

Is het mogelijk om zelf videobanden te digitaliseren?

Je videobanden overzetten op dvd kan een prijzige bedoening zijn. Echter kan het de moeite waard zijn, aangezien elke keer dat jouw videoband wordt afgespeeld de kwaliteit achteruit gaat. Naast het uitbesteden is het ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan en je VHS-band om te zetten naar DVD. Zelf videobanden overzetten is mogelijk, mits je over de juiste apparatuur en software beschikt. Ook moet je er rekening mee houden dat het overzetten en karwei is, wat enig technisch inzicht verreist. Er zijn verschillende manieren als je jouw VHS, video 8 of betamax banden wilt overzetten op een dvd. VHS staat voor video home system.  Dit zijn de stappen die je moet nemen om je videobanden te digitaliseren, zoals: 

Methode 1

Sluit je videorecorder aan op je pc

Om een videoband te kunnen digitaliseren moet je jouw analoge videocamera of videorecorder aansluiten op je pc. Hiervoor heb je bekabeling of een scart nodig. Wanneer jouw videoapparaat niet over een dergelijke aansluiting beschikt, moet je een apparaat kopen waarmee je de videobanden kunt overzetten op dvd. Voor het kopiëren, bewerken en opslaan van beeldmateriaal kan je een USB-stick, genaamd een ‘video grabber’ gebruiken.

Video grabber

Een video grabber is een USB-stick met bekabeling. Deze adapter fungeert als een tussenstuk en verbindt het videoapparaat met de pc. Er zijn verschillende soorten video grabbers, elk met andere kenmerken en functionaliteiten. De ervaringen met een video grabbers zijn erg uiteenlopend. Maar, laat je vooral niet afschrikken, want met geen enkel ander apparaat kan je gemakkelijk een video overzetten op dvd of een ander digitaal formaat.

Praktische video grabber

Veelzijdige video grabber

Video grabber met de juiste
prijs-kwaliteitsverhouding

Meest populaire video grabber

Videobanden digitaliseren hema

Aandachtspunten bij het kopen van de beste video grabber

Bij het kopen van een video grabber moet je met de volgende aspecten rekening houden, zoals: 

  • Controleer voorafgaand of de video grabber geschikt is voor jouw pc. Sommige video grabbers zijn alleen geschikt voor Windows 10 of voor MacOS. Het is belangrijk dat je jouw VHS-band naar de pc met een besturingssysteem van windows 10 kunt overzetten.
  • Wanneer je een relatief goedkope video grabber koopt, is de beeldkwaliteit niet altijd naar toebehoren. Controleer daarom of de video grabber over de juiste beeldkwaliteit en over voldoende productiecapaciteit beschikt. Lees voorafgaand wat reviews, zodat je er zeker van bent dat de kwaliteit goed is. Door de meegeleverde video grabber software zijn de beste video grabbers wat duurder, waardoor het een zekere investering kan zijn. 

Installeer de software

Wanneer er bij de video grabber software zit, moet je dit eerst op je pc installeren. In sommige gevallen zit er een bijgeleverde cd-rom bij. Doe de cd-rom in de pc en volg de instructies. Heeft jouw pc geen dvd-speler? Dan is het mogelijk om een externe dvd-speler aan te schaffen. Wanneer jouw video grabber niet over de nodige software beschikt, is het ook mogelijk om software gratis van internet af te halen. Bekende programma’s die je kunt gebruiken zijn VirtualDub en Huffyuv.

Open de software

Na het installeren kan je de videobanden overzetten op dvd. Doe de videoband in de VHS dvd recorder of de VHS-band in de videocamera. Maak in de software-omgeving een nieuw bestand aan en geef het een naam. Selecteer daarna het videofragment wat je op dvd wilt zetten en selecteer het gewenste videoformaat. Het is mogelijk om een video om te zetten naar MP4 of naar MP3. 

Wanneer je video grabber software gebruikt wat gratis is, zal je eerst het betreffende apparaat moeten selecteren, voordat je verder kunt om (VHS) videobanden te digitaliseren. Speel de videoband op de VHS dvd recorder of de videocamera af. Hierbij is het belangrijk om op het volgende te letten, zoals:

  • Kijk of het beeld van de videorecorder of videocamera ook in de software-omgeving verschijnt.
  • Controleer het volume en de kwaliteit van het beeld. Klopt dit niet? Het is vaak mogelijk om de afspeelkwaliteit in de software-omgeving aan te passen. 

Neem de video op

Wanneer je alles hebt gecontroleerd, is het mogelijk om op te nemen. Hierbij is het belangrijk om eerst na te gaan of de software opneemt, voordat de videoband afspeelt. Is dit niet het geval? Dan gaat er een deel van de video verloren. Neemt de software wel eerst op? Dan moet je afwachten totdat je de videoband om kan zetten naar dvd of naar een dergelijk bestand, zoals MP3 of MP4. 

Bewerk de video

Nadat de video klaar is, is het mogelijk om deze te bewerken. Zo kan het gebeuren dat er zwart beeld voor en na de video verschijnt. Dit komt, omdat eerst de software heeft opgenomen en daarna pas de video. Met verschillende videobewerkingsprogramma’s is het mogelijk om de  onnodige ruimte te verwijderen. Voor een pc met het besturingssysteem MacOS kan je iMovie gebruiken. Voor Windows 10 wordt Movie Maker aangeraden. 

Daarnaast is het in het bewerkingsprogramma ook mogelijk om het geluid aan te passen, wanneer dit niet synchroon loopt met het beeld. Dit doe je met de functie ‘interleaving’. Deze functie is te vinden onder het audio menu. Na het bewerken kan je de video opslaan als AVI-bestand. 

Video omzetten naar dvd blokker

Zet de video om naar een dvd-bestand

Na al deze stappen beschik je over een digitale versie van jouw video. Je kunt de video nu op je pc of harde schijf zetten. Ook is het mogelijk om de video naar een dvd over te zetten. Er zijn verschillende programma’s die je hiervoor kunt gebruiken. Voor een pc met het besturingssysteem MacOS kan je Roxio Popcorn gebruiken. Voor Windows 10 wordt DVDStyler vaak gebruikt. Sommige pc’s beschikken zelf over een brandprogramma. 

Wil je jouw video branden, maar beschik je niet over een dvdspeler? Het is mogelijk om een externe dvdspeler aan te schaffen. Op deze manier kan je jouw beelden toch branden op een dvd.

Methode 2

Gebruik een specifieke videorecorder

Er bestaan apparaten waarbij je een videoband kunt afspelen en de dvd kunt opnemen. Echter kan de kwaliteit hiervan wel minder worden. Er zijn veel tweedehands apparaten te koop. Ook is het mogelijk om een video dvd recorder (combi) bij de Mediamarkt of een andere winkel aan te schaffen. Ook is het mogelijk om een videorecorder aan de dvd-speler te koppelen. Wanneer je een videoband naar een dvd over gaat zetten, moet je de volgende stappen doorlopen.

Stappenplan

Stap 1: Maak de videorecorder voor gebruik schoon. Dit is in sommige gevallen nodig, omdat videobanden veroudert zijn. Door ze schoon te maken loop je minder risico op beschadigingen en dit zal de kwaliteit van het afspelen bevorderen.

Stap 2: Stop een lege dvd in de dvd-speler, zodat de videoband direct naar een dvd gecomprimeerd kan worden. 

Stap 3: Druk op de videorecorder op ‘start’ en op de dvd-speler op ‘record’. Op deze manier neemt je video op en is het mogelijk om je video om te zetten naar een MP4-bestand.

Alternatief voor het omzetten van een videoband naar een dvd

Het omzetten van een video naar dvd is een tijdrovende klus. Daarnaast nemen de videobanden veel ruimte in beslag. Ook wanneer je een video wilt bewerken, moet je beschikken over een pc met veel geheugen en snelheid. Wanneer je geen stappen wilt doorlopen voor het digitaliseren van je videobanden, kan je er ook voor kiezen om dit uit te besteden.

Er zijn verschillende aanbieders die je (VHS) videobanden digitaliseren, zoals de Hema. Ook de Blokker of het Kruidvat kunnen je video omzetten naar dvd. Echter is dit een dure methode. Het nadeel? Je hebt minder controle over het proces. Het is daarom belangrijk om voorafgaand duidelijk te zeggen wat je wilt. Een bijkomend voordeel is dat je ook oudere bandjes, zoals die van video 8 over kunt laten zetten op dvd. 

Video dvd recorder combi mediamarkt