Hoe Lang Kun je Sushi Bewaren?

geplaatst in: Eten | 0

Daar zit je dan: Thuis met een buik vol en een groot bord met sushi over. Het is zonde om het weg te gooien en het zou een heerlijke lunch zijn voor morgenmiddag. Maar hoe kun je sushi bewaren? En voor hoelang kun je sushi bewaren? In deze blog vind je antwoord op al jouw vragen omtrent het bewaren van de lekkerste sushi.

Wat is sushi?

Sushi is een smakelijk gerecht uit de Japanse keuken. Het is een verzamelnaam voor alle verschillende soorten sushi zoals maki en nigiri. Het bestaat altijd uit gekookte rijst en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt gecombineerd met andere ingrediënten zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten.

Wat is Maki?

Maki is de gerolde sushi die je het meeste ziet. Het verse ingrediënt zit hier midden in de rol, zoals bijvoorbeeld krab. Daaromheen zit rijst en aan de buitenkant zit meestal een nori velletje. 

Wat is Nigiri?

Nigiri is ‘knijp’ sushi. Het is een bolletje sushi rijst dat door de palm van de hand gevormd wordt tot een ovaal. Erop ligt een vers ingrediënt, zoals zalm, tonijn of omelet.

Wat is sashimi?

Dit gerecht heeft, in tegenstelling tot de andere termen, geen rijst als ingrediënt, maar gesneden verse, rauwe vis en schelpdieren. Een ander verschil met sushi, dat met de hand gegeten mag worden, is dat sashimi met stokjes gegeten wordt.

Sushi en sashimi worden rauw gegeten het is daarom belangrijk om te weten hoe lang het 

houdbaar is. Wanneer Sushi of sashimi langer bewaard wordt, neemt het aantal bacteriën toe en is de kans dus ook groter dat je er ziek van kan worden. Het is dus aangeraden geen sushi te eten waarvan je niet weet hoelang en hoe deze bewaard is. 

Sushi bewaren

Wil je jouw heerlijke sushi graag bewaren, stop het dan direct na het eten in de koelkast of vriezer. Sushi bestaat uit verse producten waardoor het het beste bewaard kan worden op een koude plek. Door zijn verse ingrediënten is de houdbaarheid van de sushi ook minimaal. Lees hieronder de 2 manieren hoe je sushi het beste kunt bewaren.

sushi bewaren in de koelkast

Verse sushi bewaren

Houdt er rekening mee dat wanneer je sushi in de koelkast of vriezer wilt bewaren, deze sushi echt vers moet zijn. Sushi die al een tijdje op kamertemperatuur is gekomen, kun je beter laten voor wat het is. Dit omdat de bacteriën op de sushi toenemen met het uur en je er daardoor sneller ziek van kan worden. 

Sushi bewaren in koelkast

Sushi en sashimi kun je verpakt 24 uur in de koelkast bewaren. De producten die op de sushi zitten blijven langer vers, maar de rijst wordt anders te hard en is dan niet meer lekker. Wikkel de vers gemaakte sushi in vershoudfolie en plaats het in luchtdichte ziplock zakjes in de koelkast. 

Het blijft het lekkerste op de dag van aankoop de sushi/sashimi te eten. 

Kun je sushi invriezen?

Het is mogelijk verse sushi in te vriezen. Echter is het erg belangrijk dat de sushi vers is. De sushi mag voor het invriezen maximaal 4 uur op kamertemperatuur bewaard worden. Het is dan ook afgeraden sushi in te vriezen van een afhaal of restaurant, omdat je niet weet hoe lang deze al op kamertemperatuur heeft gelegen. Verse sushi kun je dus wel invriezen.

Verpak de sushi in diepvrieszakken met een etiket met naam en datum. Je kunt de sushi een paar weken tot een maand bewaren in de vriezer. Houd er wel rekening mee dat de rijst droger kan worden en het zeewier wat taaier. Daarnaast moet het gerecht na ontdooien direct gegeten worden. 

Hoe Lang sushi bewaren

Nu je de manieren weet hoe je het beste sushi kunt bewaren, is het van belang dat je weet hoelang je het kunt bewaren. Wanneer je de sushi in de koelkast bewaart kun je het bewaren voor maximaal 24 uur. Wanneer de sushi al apart begint te ruiken voordat de 24 uur voorbij zijn, is het afgeraden de sushi nog te eten. 

In de vriezer is de sushi een paar weken tot een maand te bewaren, mits het direct wordt ingevroren (binnen 4 uur).