Smeer uit Kleding Verwijderen: 4 Simpele Methoden!

geplaatst in: Vrije tijd | 0

Je herkent het misschien wel: je bent zojuist lekker bezig geweest met je auto of fiets, kijkt even naar je kleren, en boem. Een zwarte smeervlek. Niet echt bepaald een mooie aanvulling op je kledingstijl.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om smeerolie uit kleding te verwijderen. Zo beweren mensen smeervlekken te kunnen verwijderen met boter en andere wondermiddelen.

In deze blog lees je de manieren om smeer uit kleding te halen, wat je juist niet moet doen en hoe je in de toekomst voorkomt dat smeer in je kleding terechtkomt.

smeer verwijderen

Wat is Smeer?

Als we het hebben over smeer, duiden we op de smeerolie die voornamelijk wordt gebruikt om de smering van objecten te verbeteren. In andere woorden: smeer zorgt ervoor dat twee vlakken makkelijker langs elkaar glijden.

Het goedje wordt onder andere gebruikt in motoren en op fietskettingen. Het product is in meerdere bouwmarkten verkrijgbaar.

smeervlekken

Smeerolie uit Kleding Verwijderen

Die verdraaide smeervlekken uit kleding verwijderen: hoe doe je dat nou?

Door de jaren heen zijn er meerdere oplossingen bedacht om smeer uit kleding te halen. Vaak worden deze trucjes doorgegeven van ouder op kind, maar er bestaat nog niet echt een duidelijke compilatie van de oplossingen. Daarom zullen deze hieronder volgen!

Let er wel op dat dit slechts een opsomming van tips is en geen van de middelen door ons bewezen of getest is. We zullen wel waar nodig kanttekeningen geven.

Smeervlekken Verwijderen met Boter

Smeervlekken uit je kleding verwijderen met boter: het klinkt absurd. En toch moet het werken volgens vele internetgebruikers!

Een veelgebruikte methode is om het smeer in je kledingstuk in te smeren met gewone margarine of halvarine. Doe dit eventueel aan beide kanten afhankelijk van de hardnekkigheid van de vlek. Laat deze vervolgens een uur intrekken. Vervolgens kun je het smeer verwijderen uit je kleding door het er met wat zeeppoeder of shampoo uit te wassen.

Overigens moet boter ook helpen om smeer te verwijderen van je handen! Door eerst je handen in te smeren met een klontje boter en daarna gewoon je handen te wassen met zeep, zou het smeer los moeten komen.

smeervlekken verwijderen met boter

Smeervlek Verwijderen met Maizena (Alleen bij Wit!)

Ook maizena, dat ook wel door het leven gaat als maiszetmeel, zou moeten helpen om smeerolie vlekken te verwijderen uit je kleding. Het bindmiddel wordt vaak in de keuken gebruikt, maar ook je kleding kan er dus van opknappen!

Let op: online zijn meerdere verhalen te vinden van mensen die maizena gebruikt hebben om smeervlekken, zoals kettingsmeer, uit hun donkere kleding te halen. Echter leverde dit deze mensen uiteindelijk juist witte vlekken op. Alleen je witte kledingstukken zullen daarom van maizena opknappen. Pas er dus mee op.

Je kunt de smeervlek verwijderen door hem te bestrooien met maizena en dit erin te wrijven (eventueel met een beetje water). Vervolgens zou het maizena al het vocht en het smeer moeten opnemen. Dit kan al in een zeer korte tijd tot resultaten leiden! Maar nogmaals, pas dit beslist niet toe bij donkere kledingstukken, tenzij je een liefhebber van witte vlekken bent.

smeervlek verwijderen

Smeervet uit Kleding Halen met Afwasmiddel & Suiker

Smeer uit kleding verwijderen met een combinatie van afwasmiddel en suiker: volgens internetgebruikers zou het moeten werken!

Zij brachten een mengsel van afwasmiddel en suiker aan op de smeervlek. Vervolgens wreven ze het met een afwasborstel of een tandenborstel aan. Dat deed de vlek verdwijnen als sneeuw voor de zon! Bij hardnekkige vlekken raden mensen nog weleens aan om wat ammoniak toe te voegen en weer verder te borstelen.

Smeer uit Kleding Verwijderen met Handzeep & Zout

Mensen beweren ook smeerolie vlekken te kunnen verwijderen met een mengsel van zout en handzeep.

Door eerst de smeervlek in te smeren met de zeep, deze te bestrooien met zout en vervolgens heen en weer te schuren over het kledingstuk, hebben mensen in het verleden al smeervet kunnen verwijderen uit hun kleding! Vervolgens kan het kledingstuk weer in de wasmachine.

Wat Niet te Doen als er Smeer in je Kleding Zit

Als er smeer in je kleding zit, wil je het er natuurlijk zo snel mogelijk uithalen. Veel mensen zijn dan ook geneigd om het kledingstuk direct in de wasmachine te gooien met de hoop het smeer uit de kleding te kunnen verwijderen.

Volgens een grote Amerikaanse fietssmeermiddelproducent is dit echter het slechtste wat je kunt doen. Het warme water in de wasmachine zorgt er namelijk voor dat de olie zich hecht aan het kledingstuk. Daardoor is het na het wasprogramma niet meer mogelijk om de smeerolie uit je kleding te verwijderen.

Onze tip: gooi je kleren niet in de wasmachine als er een smeervlek in je kleding zit!

smeer uit kleding halen

Smeer in je Kleding: Hoe te Voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook zeker bij smeervlekken. Het is namelijk best irritant om smeervlekken, zoals kettingsmeer, uit je kleding te verwijderen.

Gelukkig zijn er een paar simpele tips die je kunt toepassen om te voorkomen dat je in de toekomst last hebt van smeer in je kleding.

Houd je Fiets Schoon!

Slecht schoongemaakte fietskettingen zijn één van de grootste oorzaken van hardnekkige smeervlekken in kleding. Alhoewel ook schone fietskettingen tot lelijke vlekken kunnen leiden, zijn de smeervlekken van vieze fietskettingen veel moeilijker te verwijderen.

Door je fiets, en dan met name de ketting, regelmatig schoon te maken, voorkom je dat je extreem vaak kledingstukken weg moet gooien omdat er weer een zwarte vlek in zit. Het kost misschien wat tijd, maar het is het waard.

Draag Korte Kleding!

Het is eigenlijk heel simpel. Hoe korter de kleding die je draagt, hoe kleiner de kans dat er smeer in je kleding komt. Trek dus bijvoorbeeld een korte broek aan als je met je auto of fiets gaat knoeien. Zeker wanneer je dit combineert met de volgende tip, zijn smeervlekken binnenkort geen groot probleem meer.

Draag Zwarte Kleding!

Smeervlekken zijn zwart. Op welke kleur valt zwart niet op? Juist, zwart. Mijn laatste tip: draag zwarte kleding!

Alhoewel je er geen smeervlekken mee voorkomt, zul je niet per sé de drang hebben om het smeer uit je kleding te verwijderen. Als het niet opvalt, kun je het net zo goed laten zitten. Veel monteurs passen deze tip al in de praktijk toe door gewoon zwarte kleding te dragen. Hoe stom het ook klinkt, het werkt!

smeervlekken voorkomen