Schoonmaakazijn tegen onkruid

geplaatst in: Vrije tijd, Wonen | 0

Je hebt vast wel eens van de combinatie schoonmaakazijn onkruid gehoord. Schoonmaakazijn is namelijk een erg populair middel tegen onkruid, maar werkt het ook? Ik heb natuurlijk ook uitgezocht wat beter werkt, onkruid verwijderen met schoonmaakazijn of kan je het beste onkruid verwijderen met natuurazijn?

Azijn tegen; onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid tussen de tegels komt erg vaak voor, het ziet er ook vaak erg slordig uit. Het onkruid zit namelijk met een wortel diep in de grond verstopt tussen je tegels. Doordat het zonlicht de onbedekte bodem tussen je tegels kan raken, krijgt het onkruid de kans om te ontkiemen. Hierdoor krijgt het onkruid steeds de kans om te groeien.

Het is erg simpel en makkelijk om onkruid te verwijderen met azijn, je hebt namelijk ook niet veel nodig. Ik zelf gebruik pure azijn, je kan het ook mengen met water en zout.

Prik een gaatje in de dop van het azijn en giet het tussen de tegels met onkruid. Het is ook effectief tegen onkruid dat in grond verwerkt zit, pas wel op dat je niet je bloemen of planten raakt. Nadat je het onkruid hebt besproeid met azijn, begin je de volgende dag al resultaten te zien.

Helaas is het onkruid nog niet verdwenen, de dag daarna. Zoals je misschien wel hebt gemerkt heeft het onkruid nu een bruin-gelige kleur en zit het nog steeds tussen je tegels. Gelukkig is het nu makkelijk om het voorheen hardnekkig onkruid te verwijderen, aangezien het nu slap is. Dat kan je bijvoorbeeld heel simpel doen met een schoffel. Zo zie je maar dat onkruid tussen tegels verwijderen niet zo moeilijk is.

Stappenplan: azijn tegen onkruid

Stap 1
•Koop witte azijn, heel gemakkelijk in de supermarkt te verkrijgen. Je kan echter ook appelazijn of schoonmaakazijn gebruiken, schoonmaakazijn is sterker dan witte azijn en appelazijn en bovendien goedkoop.
Stap 2
•Meng de azijn met 2 ml afwasmiddel voor 1L (azijn). Door het kleine beetje afwasmiddel toe te voegen, zorg je ervoor dat het azijn blijft plakken op onkruid.
Stap 3
•Vul vervolgens een sproeier/plantenspuit (of iets vergelijkbaars), met het mengsel van azijn en afwasmiddel.
•Zorg ervoor dat je de fles goed schoonspoelt, zodat er geen resterende restanten van het vorige vloeistof wat er in heeft gezeten.
•Als je maar kleine hoeveelheid onkruid wilt bestrijden, vul dan de sproeier niet helemaal. Je kan altijd nog meer maken.
Stap 4
•Het azijnzuur in onkruid droogt het onkruid uit. Door op een zonnige dag onkruid te bestrijden met azijn zal het azijnzuur nog beter werken.
•Het beste is om het onkruid zo vroeg mogelijk in te spuiten zodat het azijn optimaal de kans krijgt om het onkruid te doden. De ideale temperatuur is 21 graden Celsius.
Stap 5
•Richt de sproeier op de bladeren van onkruid, zodat je makkelijk het onkruid kan bestrijden met azijn. Probeer ook zo dicht mogelijk bij de wortels te spuiten.
•Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je nog een keer het onkruid verdelgen met azijn.
Stap 6
•Nogmaals een waarschuwing: azijn door niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen. Het onkruid verwijderen met azijn is niet altijd de beste optie!
•Zorg ervoor dat je na gebruik van de sproeier, de sproeier goed schoonmaakt en reinigt.

De werking van azijn tegen onkruid

Azijn is erg zuur, de meeste planten kunnen niet tegen de zuurgraad wat in azijn verwerkt zit. Daarom kan je onkruid verwijderen met azijn, want azijn dood onkruid erg snel en gemakkelijk. Er zijn verschillende situaties waarin het toepassen van azijn mogelijk is.

Onkruid kan namelijk overal groeien, zolang zonlicht er bij kan komen. Pas daarom goed op bij het gebruik van azijn tegen onkruid, want onkruid kan ook tussen je mooie bloemen en/of planten zitten. Het zou zonde zijn om per ongeluk je mooie bloemen of planten te doden.

Verschil tussen azijn en schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn en onkruid

Er is uiteraard een groot verschil tussen azijn en schoonmaak azijn. Het zit al in de naam ‘schoonmaak’ azijn. Zoals de naam zegt dient schoonmaak azijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook meer azijnzuur dan natuurazijn.

Het gebruik van schoonmaakazijn tegen onkruid met zeer zure azijn, blijkt schadelijk te zijn voor het milieu. Ook in kleine hoeveelheden. Het grondwater wordt namelijk verontreinigd en het kost veel moeite om de zuren weer uit het grondwater te halen.

Ondanks dat het heel efficiënt is hebben helaas allerlei nuttige insecten last van het gebruik van schoonmaak azijn tegen onkruid, zoals bijen.

Natuurazijn en onkruid

Gewoon, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er word een bacterie aan toegevoegd. Natuur azijn is veilig om te consumeren in tegenstelling tot schoonmaakazijn. In natuurazijn zit er uiteraard nog steeds azijnzuur, maar in tegenstelling tot schoonmaakazijn zit er veel minder azijnzuur in natuurazijn. Ondanks het feit dat er minder azijnzuur in zit, is er nog steeds onduidelijk of het verboden is of niet.

Waar te koop? Azijn tegen onkruid

Het is je misschien wel opgevallen dat de flessen schoonmaakazijn een nieuw plekje hebben. Je kan tegenwoordig schoonmaak azijn op de afdeling tuinspullen vinden. Dat is niet zo raar, want schoonmaakazijn is prima voor in de tuin.

Schoonmaakazijn voor onkruid is niet moeilijk te vinden.

Action Schoonmaakazijn

Bij de Action zijn er drie verschillende keuzes voor schoonmaakazijn tegen onkruid. Je hebt de kristal schoonmaakazijn eucalyptus en de kristal schoonmaakazijn lavendel. Beide producten komen met een geurtje en zijn geschikt voor onkruid weghalen. Daarnaast heb je ook nog de Rio schoonmaakazijn 5 Liter. De goedkoopste schoonmaakazijn in verhouding is de Rio schoonmaakazijn 5 Liter.

NaamInhoudPrijsAzijnzuur
Schoonmaakazijn 5 liter action5 liter€1,799-10%
Kristal schoonmaakazijn Eculyptus action1 liter€0,395-10%
Kristal schoonmaakazijn Lavendel action1 liter€0,395-10%
AH Witte azijn1 liter€0,364%

Mocht je toch liever geen gebruik willen maken van schoonmaakazijn voor het verwijderen van onkruid, dan kun je natuurlijk ook andere methoden overwegen. Gebruik bijvoorbeeld een gasbrander zoals in onderstaande link, of gebruik je groene vingers en trek het onkruid handmatig uit de grond.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen, betreft het onderwerp onkruid verwijderen met schoonmaakazijn. Zijn er dingen nog niet helemaal duidelijk? Laat het dan weten in de reacties!