Als de rook uit de mobiele airco slaat

geplaatst in: Wonen | 0

Op een bloedhete dag besluit je de mobiele airco aan te zetten. Het geluid van een werkende machine is al snel te horen met kort daarna valt je iets minder prettigs op. Uit de roosters waar normaal een frisse bries komt, komt nu iets heel anders. Rookkringeltjes beginnen je kamer in te komen. Er gaat iets compleet mis met de airconditioning. Lees verder wat de oorzaak kan zijn en hoe je dit kunt oplossen.

Brandgeur als indicatie

Voordat de rook uit je airconditioning slaat is een brandgeur vaak al een eerste indicatie dat er iets totaal mis is met je luchtverkoeling. Rook uit de airco is een teken dat er al langer iets niet helemaal op orde is in het apparaat. op het moment dat er onderdelen oververhit raken, begin je dit vaak al te ruiken. Bijvoorbeeld door een hevige metaalgeur, een chemisch luchtje door verdampend koelvloeistof of smeltende onderdelen. Zodra je een brandende geur ruikt, kun je er haast op wachten dat er rook uit de machine zal komen. Hierop wachten is echter geen goed idee, want de schade in je airco wordt hiermee alsmaar groter en wellicht niet eens meer op te lossen.

Wat te doen als er rook uit de airco komt

rook uit mobiele airco

Zodra je een brandgeur ruikt of zelfs rook uit de airco ziet komen, dan is er één handeling die je direct moet uitvoeren. Schakel de airco direct uit en haal de stekker uit het stopcontact. Hiermee haal je de energie weg die de luchtkoeler gebruikt om onder andere de motor te laten draaien. Met het uitschakelen van de airco haal je het probleem wat de rook veroorzaakt nog niet weg, je haalt enkel de energiebron weg. Mocht er veel rookontwikkeling ontstaan zijn, gebruik dan de airco niet om de rook te zuiveren aangezien er dan meer rook zal ontstaan. Zet in plaats daarvoor de ramen wagenwijd open en het liefst meerdere ramen tegelijk waardoor er een goede luchtverplaatsing in de kamer op gang kan komen.
Indien je de mogelijkheid hebt om de beschermkap te verwijderen, kun je de binnenkant van de machine sneller af laten koelen en kun je een goede blik werpen op wat het probleem kan zijn. Ben je zelf niet zo handig of vertrouw jij je eigen beoordelingsvermogen niet, dan is het verstandig om een erkend reparateur langs te laten komen. Hij of zij kan het probleem detecteren en hopelijk snel voor je verhelpen.

Onderhoud om problemen te voorkomen

Door je mobiele airco regelmatig te reinigen voorkom je dat er veel stof en ander vuil in de airconditioning ophoopt. Verstopte filters zorgen ervoor dat de motor oververhit raakt en daardoor kan gaan roken. Onderhoud kun je grotendeels zelf doen, maar als het gaat om het koelmiddel, dan moet je daarvoor een expert inschakelen. Dit mag je namelijk niet zelf aanvullen aangezien dit nogal een gevaarlijk werkje is. Doe je dit toch zelf, houd er dan rekening mee dat je dan niet verzekerd bent zodra er iets mis gaat. De mobiele airco schoonmaken is misschien geen leuk klusje om te doen, maar wel noodzakelijk als je wilt dat het apparaat goed en veilig zijn werk doet.
Een vakman kijkt niet enkel naar het schoonmaken van het filter en de rest van de airco, maar zal ook kijken naar de staat van alle onderdelen die in de airco aanwezig zijn. Door slijtage of een productiefout kan het bijvoorbeeld voorkomen dat kabeltjes beschadigd zijn en daardoor een kortsluiting veroorzaken. Een kapot onderdeel in de airco kan heel wat problemen veroorzaken, dus wees er op tijd bij en laat je airco minstens eenmaal per jaar onderhouden.

Veelgestelde vragen

Ik ruik een rooklucht uit de airco, wat moet ik doen?
Zodra je een brandlucht ruikt bij een mobiele airco schakel je het apparaat direct uit door de stekker uit het stopcontact te trekken. Hiermee haal je de eerste energiebron weg. Bekijk daarna het apparaat, als het lukt haal je de beschermkap er af. Inspecteer of je ergens smeulende resten ziet of wat de oorzaak anders kan zijn.

Kan ik mijn airco zelf repareren?
Als je een beetje handig bent en ontdekt hebt wat er mis is met de airco, dan zijn er zeker reparaties die je zelf kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de filters, het vervangen van een defect stroomdraad en aanpassen van de instellingen. Grotere reparaties laat je over aan de vakman door deze langs te laten komen of door het apparaat terug naar de fabriek te sturen.

Hoe maak ik de filters van de airco schoon?
Verwijder stof en vuil van de filters door ze goed te borstelen of flink uit te zuigen met een stofzuiger. Was de filters met lauwwarm water en laat ze goed drogen. Dit klusje doe je enkele keren per jaar. Zijn je filters teveel verzadigd en krijg je ze niet meer schoon, dan vervang je ze door nieuwe.

Hoe ruikt een defecte airconditioning?
De geur die van een airco afkomt als deze kapot is kan uiteenlopen. De meest geroken geuren zijn ‘metaalgeur’ en een ‘chemische lucht’. Die geur die je ruikt is afhankelijk van het defect in je mobiele airco, maar kan ook een combinatie van geuren zijn. Begin je iets te ruiken, handel dan direct om erger te voorkomen.