Putlucht in huis

geplaatst in: Wonen | 0

Een putlucht in huis kan de kwaliteit van leven in een woning behoorlijk verstoren. De oorzaak van een rioollucht of putlucht in huis heeft over het algemeen de oorzaak in het riool. In dit artikel leggen we je uit hoe je de bron van de putlucht in huis kunt achterhalen en wat je eraan kunt doen. Ook nemen we je mee in een aantal niet riool gerelateerde oorzaken.

Aangezien de oorsprong van een putlucht vaak het riool is, is het logisch dat je eerst gaat kijken of de ruimtes waar een afvoer zit de oorzaak zijn van de stank. Door je neus te gebruiken in de badkamer, wc en keuken kun je makkelijk uitvinden waar de bron van de putlucht is. De putlucht in huis is namelijk vaak erger in de buurt van de bron dan op een andere plek.

Rioollucht in de badkamer

Als de putlucht in huis uit de badkamer komt, dan is de kans groot dat er iets aan de hand is met de gootsteen van de wastafel of de afvoer van je douche of bad. Dagelijks gaan er namelijk allerlei afvalstoffen door de afvoer van je badkamer, zoals haar, huidcellen, tandpasta, shampoo en nog veel meer. Deze afvalstoffen kunnen zorgen voor vervuiling of verstopping van de afvoer. Dat is de oorzaak van de putlucht in huis.

Vaak kun je de rioollucht in huis zelf oplossen door het sifon goed schoon te maken. Dit doe je door de sifon open te draaien en van binnen met een rager of afwasborstel en wat allesreiniger te behandelen.

Blijft de putlucht in huis na een paar uur nog hangen, dan is het goed mogelijk dat de afvoer ontstopt moet worden. Dit kan vaak al met een simpele ontstopper of een ontstoppingsveer. Wij raden aan om voor het ontstoppen van de afvoer in de badkamer geen chemische ontstoppers te gebruiken. Naast dat deze de leidingen aantasten zijn ze bij gebruik van veel warm water ook de oorzaak van giftige dampen en dus slecht voor de gezondheid.

Putlucht uit de wc

Komt de putlucht uit de wc, dan is er grote kans dat de afvoer van het toilet geheel of gedeeltelijk verstopt zit. Doordat billendoekjes of andere moeilijk afbreekbare zaken in de afvoer blijven haken, komt er een opstopping in de afvoer die ervoor zorgt dat ontlasting blijft hangen. Dit is de oorzaak van de rioollucht die uit de wc komt.

Een verstopping in het toilet kan makkelijk verholpen worden met een ontstopper of ontstopveer. Soms is de verstopping echter hardnekkiger of zit deze dieper in de afvoer. In dat geval kun je beter een loodgieter of ontstoppingsbedrijf raadplegen. Zij kunnen met een camera het riool in om te kijken wat de oorzaak van de verstopping en dus de rioollucht in huis is. Vervolgens zorgen zij er met specialistische materialen voor dat de afvoer van je toilet wordt ontstopt.

Putlucht in de keuken

Ook de keuken is een ruimte in huis waar vaak een putlucht vandaan kan komen. Iedere keuken heeft wel één of twee gootstenen en tegenwoordig ook een afwasmachine. In mijn keuken heb ik ook nog een wasmachine, dus al met al genoeg spullen om een putlucht in huis te veroorzaken.

Vaak is een verstopte gootsteen in de keuken te verhelpen door ook hier het sifon los te draaien en goed schoon te maken. Zit de verstopping dieper dan wil het nog weleens helpen om ontvettend afwasmiddel met warm water door de afvoer te spoelen. Wil ook dit de putlucht in huis en de verstopping niet verhelpen, dan is het tijd om de loodgieter te bellen.

Komt de rioollucht echt duidelijk uit de afwasmachine, dan is de kans groot dat deze verstopt zit met voedingsresten. Dit is op te lossen door het filter van je afwasmachine volledig leeg te maken en daarna een keer leeg te laten draaien op een heet programma.

Als de verstopping dieper in de afvoer zit, door bijvoorbeeld opgehoopt vet, dan zal de afwasmachine vanzelf een melding geven dat deze het water niet kwijt kan. Je doet er in dat geval goed aan om met een ontstopveer de afvoer te ontstoppen.

Het hele huis ruikt naar een riool

Als er niet direct een oorsprong voor de putlucht in huis te vinden is, dan is de kans groot dat de riolering onder het huis verstopt zit. Ook is het mogelijk dat er iets mis is met de ontluchting van het riool. Het riool is een luchtdicht systeem. Als daar water inkomt, moet er lucht uit. Is het riool lek of zit de ontluchtingspijp van het riool verstopt, dan kan dit een enorme putlucht in huis veroorzaken.

Rottende bladeren in de regenpijp

Wanneer de blaadjes weer gaan vallen en de eerste zware regenbuien weer hebben plaatsgevonden, kan het ook voorkomen dat er een putlucht in huis binnendringt. De bladeren die in de dakgoot zijn gewaaid hopen op en bloggeren de doorgang van de regenpijp die water en vuil moet afvoeren.

Als deze natte bladeren lang blijven liggen dan kunnen deze samen met het andere vuil een flinke putlucht veroorzaken. Staat de wind dan ook nog eens op de woning, dan is de kans groot dat je een tijd lang in de putlucht zit.

De beste manier om dit op te lossen is door de bladeren samen met het andere vuil te verwijderen uit de dakgoot. Vaak kan dit vrij simpel met een bezem of borstel en een ladder of trap. Kijk wel uit met werken op hoogte. Zorg dat er altijd iemand bij is om de trap vast te houden.

Putlucht in je nieuwbouwhuis

Een veelgehoorde klacht bij nieuwbouwhuizen is de rioollucht-achtige stank die lange tijd in de woning hangt. Nee, er hebben geen bouwvakkers hun behoefte gedaan in jouw nieuwe huis. De rioollucht wordt veroorzaakt door iets heel anders.

Tijdens het bouwen van de woning zijn er namelijk grote hoeveelheden zand, cement en andere verbindende stoffen door de afvoer- en rioolbuizen gegaan. Daarna is de woning opgeleverd en heeft deze naar alle waarschijnlijkheid lang genoeg leeg gestaan om deze zand en cementresten op te laten drogen. Na het doorspoelen van toiletpapier, babydoekjes en ander hygiënemateriaal is er waarschijnlijk een ophoping ontstaan en dit veroorzaakt de putlucht in jouw nieuwbouwhuis.

Aangezien zand en cement niet zomaar afbreken door een beetje schoonmaakmiddel, is het aan te raden om contact op te nemen met het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw van je nieuwbouwwoning. Is dit geen optie, neem dan contact op met een loodgieter of rioolspecialist. Zij weten precies hoe ze dit euvel kunnen verhelpen.