Wat te Doen als je Nespresso Apparaat Lekt? Dit Zijn de Oplossingen!

geplaatst in: Tech | 0

Niets is zo vervelend als een lekkend koffiezetapparaat. Wanneer het Nespresso apparaat lekt in het bakje, wordt het aanrecht nat. In sommige gevallen is het mogelijk om het probleem zelf te verhelpen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat er verschillende koffiezetapparaten zijn. Zo kan het zijn dat het Magimix Nespresso apparaat water aan de onderkant lekt, de Nespresso Delonghi Lattissima een probleem heeft of dat de houder van de Krups Nespressso apparaat lekt. Hierdoor kan iedere oplossing anders zijn. In deze blog worden de meest voor de hand liggende oplossingen uitgelicht. 

Het Nespresso apparaat lekt

Om het probleem te achterhalen is het belangrijk om achter de volgende dingen te komen, zoals de productnaam van het koffiezetapparaat wat water lekt. Wanneer je Nespresso machine lekt en je niet weet waar dit vandaan komt, dan moet je aan het water voelen.

Is het water koud? Dan lekt het water weg voordat het koffiezetapparaat bereikt wordt. Is het water warm? Dan ligt het meestal aan de onderdelen van het koffiezetapparaat. Pas daarna is het mogelijk om het probleem te achterhalen en een passende oplossing te zoeken. Dit zijn de meest voorkomende oplossingen wanneer je Nespresso machine lekt.

Stekker opnieuw in het stopcontact

Wanneer het Nespresso apparaat lekt in het bakje, moet je de stekker uit het stopcontact halen. Vervolgens moet je het lekbakje leegmaken en al het water onder de machine vandaan halen. Wanneer je de stekker weer in het stopcontact doet, moet het probleem opgelost zijn. Is dit niet het geval en lekt er nog steeds water aan de onderkant? Dan moet je contact opnemen met Nespresso. 

Kofiezetapparaat lekt water

Waterreservoir en overige onderdelen controleren

Het kan zijn dat het waterreservoir niet op de juiste manier is aangebracht, waardoor deze niet goed in het apparaat zit. Hierdoor kan het water gaan lekken. Wanneer je dit op de juiste manier in het koffiezetapparaat terugplaatst, moet het probleem verholpen zijn.

Ook kan het zijn dat de schroeven niet meer strak in het apparaat zitten. Wanneer deze loszitten is het verstandig om de schroeven weer aan te draaien. Ook hierdoor zou het probleem verholpen moeten worden. 

Cuphouder reinigen

Het kan gebeuren dat het Nespresso apparaat lekt bij de cuphouder. Wanneer je een cupje in het automaat stopt, kan er water weglekken. Wanneer dit het geval is moet je de houder waar de cupjes in gaan reinigen. Het is belangrijk om je machine regelmatig te reinigen. Wanneer je dit niet doet, kan er bijvoorbeeld kalkaanslag ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat je machine gaat lekken.

Nespresso koffiezetapparaat ontkalken

Door het koffiezetapparaat te reinigen en te ontkalken kan het probleem, grotendeels, opgelost worden. Nespresso biedt verschillende producten aan voor het ontkalken van de Nespresso machine. Eén hiervan is in onderstaande link te zien. In de handleiding van jouw koffiezetapparaat kan je het ontkalkingsproces vinden.

Door het type koffiezetapparaat kunnen sommige functionaliteiten op een andere plaats zitten. Zo kan een Krups Nespresso ontkalken net iets anders in z’n werk gaan dan het ontkalken van een Nespresso Delonghi. Over het algemeen gaat een Nespresso machine ontkalken zo in z’n werk: 

Krups nespresso lekt

Stappenplan om een Nespresso machine te ontkalken

Stap 1: Zet het koffiezetapparaat aan. Wanneer de lampjes niet meer knipperen is het Nespresso apparaat volledig opgewarmd. Nu kan je beginnen met de voorbereidingen voor het ontkalken.

Stap 2: Verwijder alle capsules, ook in de houder, en leeg het legbakje. Plaats daarna alles weer terug in de machine. 

Stap 3: Zet een kop of beker onder het koffiezetapparaat. Hierbij is het belangrijk dat er minstens 1 liter water in kan.

Stap 4: Vul het waterreservoir met zo’n 500 milliliter water. Voeg hier het ontkalkingsmiddel aan toe.

Stap 5: Aan de voorkant van de machine zitten knoppen. Druk de voorste knop een paar seconden in. Wanneer beide knopjes gaan knipperen staat de machine in de juiste stand om te ontkalken.  De knoppen zitten niet altijd aan de voorkant. Wanneer je dit zeker wilt weten is het verstandig om in de handleiding van je koffiezetapparaat te kijken. In de handleiding staat namelijk hoe je een Krups Nespresso apparaat of een Nespresso Delonghi apparaat moet ontkalken.

Stap 6: Druk vervolgens op de grootste knop. Dit is knop waardoor je een kopje Lungo krijgt.

Stap 7: Leeg alles en herhaal het proces nog een keer. Vul het waterreservoir met 500 milliliter water en druk op de grootste knop op de machine. Leeg vervolgens alles.

Stap 8: Maak het waterreservoir goed schoon en vul het nogmaals met water. Zet de beker of kop onder de koffiemachine en druk nogmaals op de grootste knop. Leeg vervolgens alles. Nu is het waterreservoir helemaal schoon.

Stap 9: Druk zowel op de linker- als op de rechterknop (ook hierbij geldt, dat niet elk apparaat deze knoppen aan de linker- en rechterzijde heeft zitten). Hierdoor is het mogelijk om weer een vers bakje koffie te zetten, zonder dat het Nespresso apparaat kapot is. Het ontkalken van je Nespresso apparaat is klaar!

Ontkalken met azijn

Sommige die een Nespresso apparaat hebben ontkalken met azijn. Echter is een Nespresso apparaat ontkalken met azijn schadelijk en maakt de machine kapot. De leidingen kunnen beschadigen, kalkaanslag wordt niet volledig verwijderd en azijn blijft lang hangen in het koffiezetapparaat. Daarom is het raadzaam om een ander product te gebruiken in plaats van azijn.

Nespresso delonghi lattissima probleem

Gebruik de originele cups voor de juiste stand

Wanneer je gebruik maakt van een B-merk cup kunnen er problemen optreden. Het Nespresso apparaat kan kapot gaan door andere cups. Dit kan je eenvoudig verhelpen door gebruik te maken van de originele cupjes. Op deze manier herstel je de werking van het apparaat en lekt het Nespresso apparaat niet meer bij de cuphouder. 

Is het probleem niet verholpen? Kijk dan of de randen van de cup niet zijn omgebogen. Wanneer dit het geval is, sluiten ze niet meer goed aan in het apparaat en moet je ze weer terug buigen. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste cup voor de juiste stand op je koffiezetapparaat gebruikt. Sommige cupjes zijn alleen geschikt voor een bepaalde stand op het koffiezetapparaat. 

Wanneer je bijvoorbeeld een cupje gebruikt die bedoeld is voor Lungo en het koffiezetapparaat op de espresso stand zet, kan er een lek ontstaan. Ook hierdoor kan het Nespresso apparaat kapot gaan door andere cups. Dit, omdat er te veel druk op gezet wordt. 

Contact opnemen met Nespresso

De meeste koffiezetapparaten van Nespresso zitten vernuftig in elkaar. Hierdoor is het vaak onmogelijk om het koffiezetapparaat open te schroeven. De reden? Meestal wordt dit vanwege veiligheidsredenen en andere motieven gedaan. Op deze manier blijft de reparatie bij Nespresso en kan het koffiezetapparaat niet gekopieerd worden. Daarnaast is het verstandig om niet zelf aan het apparaat te sleutelen. De garantie kan hierdoor vervallen.

Is je Nespresso apparaat kapot? Wanneer je het probleem niet zelf kunt oplossen en de storing aanhoudt, is het verstandig om de Nespresso servicelijn te raadplegen. In de meeste gevallen zal de koffiemachine opgestuurd moeten worden. Dit komt, omdat losse onderdelen niet als particulier te bestellen zijn. 

Nespresso zal wanneer de machine kapot is zelf het probleem oplossen. Wanneer dit onder de garantie valt, zullen kosten uitblijven. In de overige gevallen zullen reparatiekosten moeten worden betaald. Echter zal Nespresso je altijd op de hoogte houden van de storing en de bijhorende kosten. Wanneer de kosten hoog oplopen biedt Nespresso via de servicelijn ook nog weleens een korting aan, voor de aanschaf van een nieuw exemplaar. 

Nespresso magimix lekt water onderkant