De mobiele airco stinkt, oorzaken en oplossingen

geplaatst in: Wonen | 0

Voor het koelen of verwarmen van de kamer besluit je de mobiele airconditioning aan te zetten. De temperatuur van de kamer past zich langzaam aan, maar tegelijkertijd verandert er nog iets in de ruimte. Een vervelende geur komt opzetten. Er is iets mis met de airco waardoor er een vervelende stankervaring ontstaat. De geur die je ruikt kan al voor een deel verklaren wat er mis is met de gebruikte koelinstallatie. Lees snel verder welke geuren je kunt ervaren door de airco en wat het bijhorende probleem kan zijn. Ontdek meteen de oplossing die je kan toepassen.

Stank duidt op aircoprobleem

Zodra er een vervelende geur in huis ontstaat nadat je de airconditioning aangezet hebt, dan weet je dat het ruimte koelende apparaat een probleem heeft. Reageer meteen zodra je een vervelende geur uit de airco ruikt, want hiermee kun je verdere problemen met je koelinstallatie voorkomen. De geur die je ruikt kan je al een indicatie geven wat het probleem is. Dit zijn de meest voorkomende geuren en de bijhorende problemen. Ik vertel je er direct bij wat de oplossing voor je probleem kan zijn.

stinkende mobiele airco in woning

Een muffe of zweterige geur uit de airco

Verspreid er een muffe of zweterige geur vanuit de airco je kamer in, dan heeft dit vaak te maken met schimmels en bacteriën. Zodra je afvoerbak van de airco niet regelmatig leegt, dan kan er een laagje op het water ontstaat dat vol gaat zitten met schimmels en bacteriën die zich verder verspreiden door de koelinstallatie heen. Zodra er teveel schimmels of bacteriën ophopen zal dit gaan stinken. Zodra je de mobiele airco aanzet wordt deze geur naar buiten geblazen waardoor je het extra gaat ruiken. Leeg daarom regelmatig de opvangbak voor het vocht en maak deze dan direct schoon.

Zit er veel vocht en stof in de airco, dan is het verstandig om de ombouwkast er af te halen en alles te reinigen met schoonmaakmiddel om daarna alles goed te drogen. Sneller alles droog krijgen kan door de ventilatorstand aan te zetten. Red je het met de afvoerslang niet helemaal goed tot buiten, dan kun je de mobiele airco slang verlengen zodat het ver genoeg uit het raam hangt. Dit scheelt ook weer geur vlakbij het raam.

De geur van sigaretten door de hele kamer

Wordt er in jouw woning regelmatig gerookt, dan zuigt de airco deze rook naar binnen. De stofdeeltjes uit de sigarettenrook blijven hangen in het filter van de airconditioning. Zodra de filters verstopt gaan zitten van de vele sigarettenrook en ander vuil uit de lucht, zal de geur in de machine blijven hangen en mee naar buiten geblazen worden bij het inschakelen van het apparaat. Maak regelmatig de filters van je airco schoon door ze er uit te halen en af te zuigen met een stofzuiger. Nog grondiger reinigen kan door ze met de hand af te spoelen met water of in de wasmachine. Zijn de filters niet meer schoon te krijgen, dan zijn ze aan vervanging toe.

Rottende geuren en eierlucht

Krijg je een geur te ruiken alsof er nog wat eieren sinds Pasen kwijtgeraakt zijn in huis, dan heb je te maken met rotting. Muizen en vogels komen nog wel eens terecht in de buizen van een airco als ze op zoek zijn naar een warm plekje. Helaas gebeurt het dan wel eens dat ze vast komen te zitten en ter plekke sterven. Naast dat de verstopping van de afvoerbuis een lekkage kan veroorzaken, zal de geur van het vergaan van het dode dier de airco verder binnendringen en naar buiten geblazen worden zodra het apparaat ingeschakeld wordt.
Het eerste wat je zult moeten doen om tot de oplossing van dit geurprobleem te komen is het verwijderen van het dode dier. Dit kan een onsmakelijk klusje zijn. Nadat het karkas en de rest van het dode dier verwijderd zijn is het geurprobleem net meteen opgelost. De bacteriën en vloeistoffen afkomstig uit het dode dier zijn nog niet verdwenen. Een grondige schoonmaakbeurt met schoonmaakmiddelen is nodig. Azijn en desinfectiemiddel kunnen helpen om de geur weg te krijgen. Zorg erna voor dat de plekken goed drogen zodat je geen muffe geur overhoud.

Brandgeur vanuit de airco is oppassen geblazen

Zodra er een brandgeur vanuit de airco komt, dan is er echt wel iets aan de hand. Zaak is dat je de airco meteen uitschakelt en de stekker uit het stopcontact haalt. Laat je de airco toch aan staan, dan loop je risico dat er daadwerkelijk brand ontstaat. De brandgeur komt vaak van een kapotte kabel of door oververhitting van het koelelement en de motor. Bij dit soort problemen is het niet verstandig om zelf tot een oplossing te komen, maar schakel direct een vakman in.

Chemisch geurtje

Een laatste geur die je kunt waarnemen is wat chemisch van aard. Bij het lekken van het koudemiddel, dat zorgt voor de koeling van de ingezogen lucht, kun je dit middel gaan ruiken. In dit geval geldt, net zoals bij de brandgeur, dat je de airco direct uit moet zetten en een vakman de lekkage moet laten repareren. Deze kan dan meteen het koudemiddel bijvullen. Wordt dit probleem niet opgelost dan krijg je een probleem met het koelelement waardoor oververhitting ontstaat en er een brandgeur ontstaat.

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom je dat de airco gaat stinken?
Door regelmatig onderhoud te plegen aan je airco voorkom je dat deze nare luchtjes gaat verspreiden. Reinig of vervang de filters regelmatig en leeg het waterreservoir regelmatig. Heeft jouw airco een afvoer, maak deze dan ook regelmatig schoon waarbij je achtergebleven vuil verwijderd.

Wat kun je doen als de airco slecht ruikt?
Afhankelijk van de stinkende geur uit je airco moet je actie ondernemen om het probleem op te lossen. Bij muffe en bedompte geuren ligt het probleem vaak bij schoonmaak van de airco. Leeg het opvangbakje en maak deze schoon, maak de filters stof- en vuilvrij en spoel de afvoer goed door.

Waarom stinkt mijn airco?
Stank die uit een airconditioning komt duidt meestal op een simpel probleem dat met een goede schoonmaakbeurt op de lossen is. Ruik je eerder een chemische lucht of een brandlucht, dan is er meer aan de hand en schakel je de airco direct uit om deze te laten repareren.

Kan ik mijn airco lekker laten ruiken?
Er bestaan verschillende soorten parfums voor de airconditioning die een prettige geur door de ruimte laten verspreiden. Deze kun jij bijvoorbeeld in de vorm van een strip bij het filter plaatsen of bij de opening waar de frisse lucht naar buiten geblazen wordt. Nadeel van deze prettige geuren is dat ze de onprettige geuren die duiden op een probleem in de airco kunnen maskeren. Defecten worden daardoor later ontdekt en hebben dan al meer schade aangericht dan nodig.